ΣΠΑΡΤΗ. Στο διήμερο διαδικτυακό εκπαιδευτικό σεμινάριο (24 – 25/5), με θέμα, «Προστασία της φυσικής κληρονομιάς από τις αρνητικές επιπτώσεις του μαζικού τουρισμού», συμμετείχε ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Θοδωρής Βερούτης.

Το σεμινάριο διοργάνωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου -ως επικεφαλής του έργου «INHERIT» του διαπεριφερειακού προγράμματος «INTERREG MED»-, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών που είναι εταίρος του έργου.

Σημειώνεται πως το σεμινάριο είναι ειδικά προσαρμοσμένο για άτομα και φορείς που ασχολούνται με την προστασία της φυσικής κληρονομιάς.

Χαιρετισμό απηύθυναν, εκ μέρους της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης, εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Ερευνας και Καινοτομίας, Φωκίων Ζαΐμης και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας.

Η παρέμβαση του αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας

«Είναι βέβαιο ότι αποτελεί πρώτιστο χρέος μας η διάσωση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, γιατί αυτό είναι που αναβαθμίζει την ποιότητα της ζωής μας, διατηρεί ζωντανή τη μνήμη και την ταυτότητα της περιοχής στην οποία ζούμε, και βοηθά τη συνέχιση βιώσιμων δραστηριοτήτων», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θ. Βερούτης.

Προσθέτοντας:

«Έχουμε χρέος στα έργα υποδομής που υλοποιούμε σε μια περιοχή να φροντίζουμε,

  • για την ανάδειξη και ήπια αξιοποίηση των περιοχών που χαρακτηρίζονται για τη μοναδικότητά τους ως τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, συμπεριλαμβανομένου του αγροτικού τοπίου,
  • για την προβολή και ανάδειξη των φυσικών μνημείων όπως είναι τα δάση, οι λίμνες, τα σπήλαια, τα ποτάμια κλπ,
  • για την προστασία και αποκατάσταση των οικολογικά ευαίσθητων περιοχών – τοπίων, ώστε να αναδειχτούν ως πόροι φυσιολατρικού τουρισμού και αλλά και γεωτουρισμού,
  • για την υλοποίηση δράσεων προώθησης του εναλλακτικού φυσιολατρικού τουρισμού και της δημιουργίας των ανάλογων υποδομών, όπωςκαταφύγια, δίκτυα πεζοπορικών διαδρομών, αναρριχητικά πάρκα, κ.α.»

Επιπλέον, ο αντιπεριφερειάρχης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην προσπάθεια της Περιφέρειας Πελοποννήσου, «…για την ανάδειξη του ποταμού Ευρώτα, ενός φυσικού τοπόσημου, η φήμη του οποίου ξεπερνά τα όρια της περιοχής και θα έλεγα ότι είναι παγκόσμιας εμβέλειας.

Αναζητούμε τον δημόσιο χώρο στις όχθες του Ευρώτα και προκηρύσσουμε διεθνή διαγωνισμό που θα μας δώσει την δυνατότητα να τον αξιοποιήσουμε ως περιοχή αναψυχής, πολιτισμού και -γιατί όχι- και ως περιβάλλοντα χώρο του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης, όταν αυτό υλοποιηθεί».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις