Τελικά καταπίνουμε όντως αράχνες κατά τη διάρκεια του ύπνου μας;
Πόσο εύκολα πιστεύετε αυτά που διαβάζετε και κατά πόσο ψάχνετε να βρείτε αν όντως ισχύουν;
ΚΟΣΜΟΣ. Η πεποίθηση ότι καταπίνουμε κατά μέσο όρο οκτώ αράχνες στον ύπνο μας κάθε χρόνο έχει γίνει τόσο βαθιά ριζωμένη στη λαϊκή μας κουλτούρα που πολλοί άνθρωποι το αποδέχονται πλέον ως γεγονός. Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι εντελώς διαφορετική! Δεν καταπίνουμε αράχνες κατά τη διάρκεια του ύπνου μας.
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι αράχνες δεν μας ενοχλούν στον ύπνο μας. Πάνω απ' όλα, επειδή είμαστε εξαιρετικά μεγάλοι σε σύγκριση με τις αράχνες, επομένως τείνουν να μας βλέπουν απλώς ως μέρος του τοπίου τους. Εξίσου σημαντικό είναι, ότι μια περιπλανώμενη αράχνη θα έβρισκε έναν άνθρωπο που κοιμάται απόλυτα τρομακτικό γιατί, καθώς κοιμόμαστε, τείνουμε να κάνουμε πολύ θόρυβο μέσω του καρδιακού παλμού και της αναπνοής μας. Αυτοί οι ήχοι δημιουργούν δονήσεις στις οποίες οι αράχνες είναι εξαιρετικά ευαίσθητες. Ως αποτέλεσμα, πιθανότατα θα έκαναν ότι μπορούσαν για να μας αποφύγουν.
Οι ειδικοί αναγνωρίζουν ότι υπάρχει η πιθανότητα μια αράχνη να βρει το δρόμο της στο στόμα μας ενώ κοιμόμαστε, ωστόσο οι πιθανότητες είναι τόσο μικρές ώστε τις κάνουν να είναι αμελητέες. Αν μια αράχνη σκαρφαλώσει όντως στο πρόσωπό μας ενώ κοιμόσαστε, η αίσθηση των οκτώ μικροσκοπικών ποδιών στο δέρμα μας θα μπορούσε να μας ξυπνήσει πολύ γρήγορα.
Το «γεγονός» ότι καταπίνουμε οκτώ αράχνες τον χρόνο στον ύπνο μας πιθανότατα προήλθε από ένα άρθρο περιοδικού του 1993 σχετικά με το πόσο εύκολα οι άνθρωποι δέχονται ως πραγματικές πληροφορίες αυτά που διαβάζουν στο διαδίκτυο, όσο γελοίο κι αν φαίνεται. Ο συγγραφέας σημείωσε τη φανταστική στατιστική για τις αράχνες ως ένα παράξενο παράδειγμα, μόνο για να το δει να εξαπλώνεται γρήγορα ως γεγονός στο Διαδίκτυο.
Μόνο ένας μικρός αριθμός ειδών αράχνης θα δεχτεί να μοιραστεί το σπίτι μαζί με εμάς και η πλειοψηφία τους προτιμά την απομόνωση και την ησυχία. Ζουν στους ιστούς τους που τους κατασκευάζουν σε ήσυχες γωνιές του σπιτιού ή κατοικούν σε περιοχές όπου οι άνθρωποι περνούν όσο λιγότερο χρόνο γίνεται, όπως τα υπόγεια και οι σοφίτες.
Εκτός εάν μια αράχνη στο σπίτι σας, σας ταλαιπωρεί ή εάν υποφέρετε από σοβαρή αραχνοφοβία, οι εντομολόγοι σας ενθαρρύνουν να την αφήσετε ήσυχη. Οι αράχνες μπορεί να είναι αρκετά ωφέλιμες προς εμάς καθώς τρώνε πολλά μικρότερα παράσιτα που μπορούν να κάνουν τη ζωή μας άθλια.
Η αράχνη ανήκει στα Αρθρόποδα και δεν είναι έντομο, καθώς έχει οκτώ πόδια και το σώμα της χωρίζεται σε κεφαλοθώρακα και κοιλιά. Ειδικότερα, ο όρος αράχνη περιλαμβάνει κοινά χερσόβια Αρθρόποδα της ομοταξίας Αραχνίδια και της τάξης Araneida (Araneae). Διαφέρουν από την άλλη ομάδα των Αρθρόποδων, τα Έντομα, στο ότι φέρουν οκτώ πόδια και όχι έξι, και το σώμα τους χωρίζεται σε δύο τμήματα και όχι σε τρία.
Κατά κανόνα, οι αράχνες είναι ακίνδυνες για τον άνθρωπο και τα ζώα καθώς δεν μπορούν να διατρυπήσουν την επιδερμίδα τους. Ορισμένα είδη το κατορθώνουν και το αποτέλεσμα είναι συνήθως παρόμοιο με εκείνο του κεντρίσματος των μελισσών.
Το αποτέλεσμα άρα που προκύπτει είναι ότι όσο δεν ενοχλούμε τις αράχνες δεν μας ενοχλούν ούτε και αυτές και σε καμία περίπτωση δεν θα σκαρφαλώσουν στο κεφάλι μας για να μπουν στο στόμα μας.