Ψωμί. Ένα είδος πρώτης ανάγκης που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της ελληνικής οικογένειας. Από τα αρχαία χρόνια αποτελεί ένα σύμβολο συνδεδεμένο με το θεϊκό στοιχείο, καθώς συμμετείχε στις τελετουργίες των αναίμακτών θυσιών και προσφερόταν ως δώρο ευχαριστίας στους θεούς. Στο ελληνικό αγροτικό χώρο η ύπαρξη του ψωμιού στο καθημερινό τραπέζι, θεωρείται μεγάλη ευλογία, αφού είναι ο κόπος της σκληρής εργασίας μιας ολόκληρης χρονιάς. Η έλλειψη του από την άλλη έχει συνδεθεί με μεγάλες στεναχώριες και θεωρείται ισοδύναμη με την πείνα και την κακοτυχία. «Θα πούμε το ψωμί, ψωμάκι» έλεγε και συνεχίζει να λέει ο λαός, χρησιμοποιώντας ασυναίσθητα το συγκεκριμένο φαγητό ως συνώνυμο της τροφής γενικά.

Παρότι λοιπόν δεν είναι ευρέως γνωστή, είναι κατά μία έννοια σημαντική για τους Έλληνες η Παγκόσμια Ημέρα Άρτου, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου. Η συγκεκριμένη γιορτή αποτελεί μια πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Αρτοποιών και Ζαχαροπλαστών (UIB) και έχει ως κεντρικό σύνθημα: «Φτιάξτε ψωμί μόνοι σας ή αγοράστε το από τον φούρνο της γειτονιάς σας».

Το ψωμί αποτελεί βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής και στην Ελλάδα διατηρεί μία σημαντική θέση στο διατροφικό μας πρόγραμμα, συνοδεύοντας πρακτικά κάθε γεύμα και αποτελώντας την κύρια πηγή υδατανθράκων. Και επειδή όλοι, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, έχουμε κάπου μέσα μας την ανάμνηση ενός ζεστού και αφράτου καρβελιού, που μόλις έβγαλε από το φούρνο η μαμά ή η γιαγιά και τοποθετήθηκε σε περίοπτη θέση στο κυριακάτικο τραπέζι, αποφασίσαμε να επαναφέρουμε λίγη από τη νοσταλγία του παρελθόντος στο σήμερα.

Φτιάχνουμε λοιπόν μόνοι μας το πιο νόστιμο και αφράτο ψωμί, με απλά και αγνά υλικά! Ο Φούρνος του Νικητέα, που από το 1890 μέχρι και σήμερα φέρνει στο τραπέζι μας τα πιο γευστικά και γνήσια αρτοσκευάσματα, μοιράζεται μαζί μας τα μυστικά για να φτιάξουμε πεντανόστιμο ψωμί στην κουζίνα του σπιτιού μας!

Η συνταγή

Υλικά: αλεύρι, διογκωτική ύλη, αλάτι και νερό.

Εκτέλεση: Αφού επιλέξουμε το αλεύρι της αρεσκείας μας, προσθέτουμε νερό, αλάτι και την διογκωτική ύλη. Ως διογκωτική ύλη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μαγιά ή προζύμι για χωριάτικο ψωμί, το οποίο και αποτελεί την πρώτη διογκωτική που ανακάλυψε ο άνθρωπος.

Ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τον κάδο ή τα χέρια μας.

Ξεκουράζουμε για μισή ώρα και στη συνέχεια πλάθουμε σε σχήμα της αρεσκείας μας.

Αφήνουμε τη ζύμη που έχουμε πλάσει σκεπασμένη με υγρή πετσέτα σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί.

Χαράζουμε όπως επιθυμούμε και ψήνουμε στους 220 βαθμούς για δέκα λεπτά (10') και μετά χαμηλώνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ψηθεί το ψωμί μας, ανάλογα τη ζύμη. Για χωριάτικο ψωμί χρειάζεται τουλάχιστον 1 ώρα.

Ο φούρνος του Νικητέα

Η οικογενειακή παράδοση στον κόσμο της αρτοποιίας ξεκίνησε το 1890, όταν ο παππούς Νικητέας ασχολήθηκε με την παρασκευή ψωμιού, με τον μοναδικό τρόπο που γνώριζε: χρησιμοποιώντας προζύμι.

130 χρόνια μετά και 4 γενιές αρτοποιών αργότερα, η παράδοση που έχει συνυφανθεί με μοναδική γεύση, αρώματα και ποιοτικά υλικά, συνεχίζεται με αμείωτο μεράκι και αφοσίωση. Σήμερα, στα πρατήρια της οικογένειας Νικητέα θα βρείτε μία μεγάλη ποικιλία αρτοσκευασμάτων, ικανά να καλύψουν κάθε διατροφική και γευστική προτίμηση.

Αν λοιπόν δεν έχετε χρόνο ή διάθεση να πειραματιστείτε με την παραπάνω συνταγή, μπορείτε απλώς να επισκεφθείτε τον Φούρνο του Νικητέα, όπου καθημερινά σας περιμένουν φρεσκοψημένα αρτοσκευάσματα, φτιαγμένα με συνταγές που περνούν από γενιά σε γενιά, κουβαλώντας μαζί τους τη γνώση και την βαθιά αγάπη για την τέχνη της αρτοποιίας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις