Εδώ και μερικά χρόνια, ο όρος capsule wardrobe έχει αρχίσει να ακούγεται όλο και περισσότερο στον κόσμο της μόδας. Και όχι, δεν πρόκειται για μία ακόμη τάση αλλά πολύ περισσότερο για μία φιλοσοφία που έχει αντίκτυπο στην αισθητική, τις καταναλωτικές συνήθειες αλλά και την ίδια την αντίληψή μας για τη μόδα. Εν συντομία, η capsule wardrobe είναι μία «συμπτυγμένη» γκαρνταρόμπα, μία ντουλάπα που περιέχει μόνο τον ελάχιστο αριθμό κομματιών τα οποία μπορούν με ευκολία να συνδυαστούν μεταξύ τους, δίνοντας τον μέγιστο αριθμό από τελικά σύνολα. Και σίγουρα κάτι τέτοιο αποτελεί ζητούμενο για τη σύγχρονη γυναίκα που επιδιώκει να είναι κομψή και ταυτόχρονα να καταναλώνει όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο και σκέψη στο καθημερινό της ντύσιμο.

Η «άνοδος» της capsule wardrobe

Με την οικονομική ύφεση να βρίσκεται στο ζενίθ της, αλλά και ζητήματα βιωσιμότητας και ηθικής κατανάλωσης να τοποθετούνται στο επίκεντρο του πολιτικού, κοινωνικού και οικονομικού διαλόγου, ήταν αναμενόμενο πως η βιομηχανία-κολοσσός που λέγεται μόδα δεν θα έμενε στο απυρόβλητο. Μεγάλα brands γρήγορης (και φθηνής) μόδας βρέθηκαν υπόλογα για τις πρακτικές και τα υλικά που χρησιμοποιούν ενώ ταυτόχρονα μία νέα ιδεολογική πορεία ξεκίνησε να χαράσσεται από όλους του (ενδεχομένως περισσότερο μυημένους;) λάτρεις της μόδας: ψωνίζουμε λιγότερο και πιο συνειδητά.

Και πάνω σε αυτή την φιλοσοφία βρήκε πρόσφορο έδαφος το concept της capsule wardrobe να επανέλθει στο προσκήνιο. Εάν δεν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που ασχολούνται συστηματικά με την μόδα, μπορεί δικαιολογημένα να έχετε απορίες∙ οπότε ας ξεκινήσουμε με τα απλά. Μία capsule wardrobe είναι απλώς μια συλλογή ρούχων που αποτελείται από προσεκτικά επιμελημένα και εύκολα ανταλλάξιμα κομμάτια, τα οποία έχουν την ευελιξία να μεγιστοποιούν τον αριθμό των τελικών συνόλων μπορείτε να δημιουργήσετε. Ουσιαστικά, δηλαδή, η capsule wardrobe σας επιτρέπει να «χτίσετε» μια ποικιλία από διαφορετικά looks με έναν μικρό αριθμό ρούχων.

Ωστόσο, η δημιουργία της δεν είναι τόσο απλή, αλλά αντίθετα αποτελεί μια πολύ προσωπική προσπάθεια - μια προσπάθεια που απαιτεί χρόνο, επιμονή και πολλή ανάλυση. Γιατί ένα αντικείμενο που μπορεί να εξυπηρετεί λειτουργικά και αισθητικά ένα άτομο, μπορεί να μην ταιριάζει καθόλου στην γκαρνταρόμπα ενός άλλου.

Και παρότι δεν υπάρχει μία ενιαία στρατηγική για να δημιουργήσετε την δική σας capsule wardrobe, υπάρχουν ορισμένα κομμάτια που τείνουν να αντέχουν στη δοκιμασία του χρόνου, να υπερβαίνουν τις εφήμερες τάσεις και να μπορούν να λειτουργήσουν ως μια ευέλικτη «βάση» που θα σας εξασφαλίσει κομψό και ανεπιτήδευτο ντύσιμο καθημερινά.

Τα κομμάτια-κλειδιά μιας φθινοπωρινής capsule wardrobe

Όσο διανύουμε το φθινόπωρο, είναι δεδομένο πως ο άστατος καιρός επιδεινώνει το καθημερινό «Τι θα φορέσω πάλι;» πρόβλημα. Οι απροσδόκητες μεταβολές των καιρικών φαινομένων σε συνδυασμό με τις γρήγορες μεταπτώσεις της θερμοκρασίας καθιστούν αυτή την εποχή μία πραγματική ενδυματολογική πρόκληση. Και επειδή εμείς είμαστε εδώ για να σας κάνουμε τη ζωή ευκολότερη, τα παρακάτω κομμάτια-κλειδιά που εντοπίσαμε στο poshmarket.gr αφενός θα σας εξυπηρετήσουν άψογα σε αυτή την μεταβατική περίοδο και αφετέρου μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την δική σας φθινοπωρινή capsule wardrobe!

Η καμπαρντίνα

Αυτό το διαχρονικό κομμάτι είναι τέλειο για μεταβατικές καιρικές συνθήκες και μπορεί να υποστηρίξει κάθε περίσταση. Προτιμήστε ουδέτερες αποχρώσεις, όπως μπεζ, χακί ή navy και υφάσματα που είναι ελαφριά και αναπνέουν. Μπορείτε να συνδυάσετε την καμπαρντίνα σας με ένα τζιν και ένα μπλουζάκι για casual εμφανίσεις ή να την αναβαθμίσετε με φόρεμα και γόβες για βραδινές εξόδους.

Βρείτε την εδώ.

Το κλασσικό blazer

Το κλασσικό (μαύρο ή και όχι) blazer είναι ο ορισμός της κομψότητας καθώς μπορεί να φορεθεί πάνω από φορέματα, παντελόνια, φούστες ή ακόμα και ποδηλατικά κολάν, αναβαθμίζοντας κάθε σύνολο.

Βρείτε το εδώ.

Το λευκό πουκάμισο

Αυτό το ευέλικτο κομμάτι μπορεί να φορεθεί άνετα όλες τις εποχές του χρόνου. Ένα λευκό πουκάμισο σε χαλαρή γραμμή μπορεί να συνδυαστεί με καθημερινά ή πιο επίσημα κομμάτια και να φορεθεί μέσα από ένα λεπτό πουλόβερ ή πάνω από ένα t-shirt τις ημέρες που κάνει περισσότερο κρύο.

Κάντε το δικό σας εδώ.

Το wide-leg παντελόνι

Ίσως ένα από τα πιο απαραίτητα κομμάτια της γυναικείας γκαρνταρόμπας που συνδυάζει κομψότητα και διαχρονικότητα, ενώ ταυτόχρονα δεν περιορίζεται στις εποχές και τις περιστασιακές τάσεις. Πρόκειται για ένα ρούχο που μπορεί να φορεθεί από το πρωί μέχρι το βράδυ και να σταθεί σε κάθε περίσταση, συνεπώς δεν πρέπει να απουσιάζει από τη ντουλάπα σας και το φθινόπωρο.

Κάντε το δικό σας εδώ.

Το κλασσικό πουλόβερ

Μπορεί το συγκεκριμένο ρούχο να έχει ταυτιστεί περισσότερο με το χειμώνα, ωστόσο έχει και αυτό τη θέση του στα σύνολα της σεζόν. Σε μία φθινοπωρινή capsule wardrobe θα προτιμήσουμε να συμπεριλάβουμε πιο λεπτές πλέξεις και κομμάτια που είναι ιδανικά για layering και μπορούν ταυτόχρονα να προσαρμοστούν στον μεταβατικό καιρό της εποχής.

Βρείτε το εδώ.

Το straight-leg τζιν

Το κλασσικό τζιν σε ίσια γραμμή αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της γυναικείας γκαρνταρόμπας. Μπορεί να αποτελέσει κομμάτι-κλειδί για εμφανίσεις που συνδυάζουν άνεση και κομψότητα, συνεπώς δεν μπορεί να απουσιάζει από μία ολοκληρωμένη capsule wardrobe.

Βρείτε το εδώ.

Το απλό t-shirt

Είτε αγαπάτε τον μινιμαλισμό είτε όχι, είναι δεδομένο πως κάπου στη ντουλάπα σας υπάρχει ένα απλό t-shirt. Το συγκεκριμένο basic κομμάτι ποτέ δεν βρίσκεται ακριβώς "εντός" ή "εκτός" μόδας, καθώς στην πραγματικότητα αποτελεί την βάση ενός ντυσίματος, πάνω στην οποία μπορούμε να προσθέσουμε πινελιές styling και τάσεων που αγαπάμε σε κάθε σεζόν.

Κάντε το δικό σας εδώ.

Τα λευκά sneakers

Τα λευκά sneakers έχουν δικαίως εδραιωθεί ως ένα must-have παπούτσι που συνδυάζει άνεση, διαχρονικότητα και ευελιξία. Είναι η ιδανική επιλογή για περπάτημα αλλά και για μια καθημερινή εμφάνιση στο γραφείο, τη βόλτα, τα ψώνια και -γιατί όχι- τη χαλαρή βραδινή έξοδο.

Κάντε τα δικά σας με ένα κλικ.

Τα loafers

Ένα υποτιμημένο κομμάτι που έχουμε «δανειστεί» από την ανδρική γκαρνταρόμπα έχει καταφέρει να κατακτήσει τις καρδιές των fashionistas και να γίνει απαραίτητο στοιχείο του street style. Τις τελευταίες δεκαετίες, τα κομψά και άνετα loafers αποκτούν όλο και περισσότερο χώρο στη γυναικεία καθημερινότητα, συνδυάζοντας δυναμισμό και ευελιξία -χαρακτηριστικά που θέλετε οπωσδήποτε να συμπεριλαμβάνει η γκαρνταρόμπα σας, φθινοπωρινή και όχι μόνο!

Κάντε τα δικά σας με ένα κλικ.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις