Πεντανόστιμη σπιτική τυρόπιτα με τραγανό φύλλο
Updated on:
Αυτή η σπιτική τυρόπιτα με τραγανό φύλλο και αρωματισμένη με μάραθο, δεν είναι μόνο πεντανόστιμη στη γεύση αλλά και πολύ εύκολη να τη φτιάξεις. Εξάλλου οι πίτες αποτελούν ιδανικό πρωινό, θρεπτικό κολατσιό, ακόμη και ένα ολοκληρωμένο γεύμα.
Βέβαια οι τυρόπιτες και ειδικά οι σπιτικές, κατέχουν μια από τις υψηλότερες θέσεις στις προτιμήσεις μας σχετικά με τις πίτες. Αυτό ενδεχομένως οφείλεται στο γεγονός πως είναι πιο εύκολες και πιο γρήγορες σε σχέση με τις υπόλοιπες πίτες.
Υλικά για ένα ταψί διαμέτρου 30 εκατοστών:
- 6 φύλλα χωριάτικα
- 400 γρ φέτα
- 200 γρ ανθότυρο
- 150 γρ κεφαλοτύρι τριμμένο
- 200 γρ γιαούρτι στραγγιστό σε πλήρη λιπαρά
- 4 αυγά
- 1 κ. γ. κοφτό αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Μερικά κλωνάρια φρέσκο μάραθο (για πιο ήπια γεύση χρησιμοποιούμε άνηθο)
- Λάδι για το πέρασμα των φύλλων
- Σουσάμι
- 1 αυγό και λίγο γάλα για την επάλειψη του τελευταίου φύλλου
Προετοιμασία και ψήσιμο:
- Για τη γέμιση της πίτας αδειάζουμε σε μια βαθιά λεκάνη τη φέτα και το ανθότυρο σπασμένα με τα χέρια μας σε κομμάτια και προσθέτουμε το τριμμένο κεφαλοτύρι
- Ρίχνουμε το γιαούρτι, λίγο αλάτι, τρίβουμε λίγο πιπέρι και ψιλοκόβουμε λίγο από τα κλωνάρια του μάραθου
- Χτυπάμε τα αυγά σε ένα άλλο σκεύος και τα προσθέτουμε στη λεκάνη με τα τυριά και το γιαούρτι
- Με τη βοήθεια μιας κουτάλας, ανακατεύουμε τα αυγά με τα τυριά μέχρι να αποκτήσουμε ένα ομοιόμορφο μίγμα και αφήνουμε τη λεκάνη στο ψυγείο
- Λαδώνουμε τη βάση και τα πλάγια ενός στρογγυλού ταψιού διαμέτρου 30 εκ και τοποθετούμε το πρώτο χωριάτικο φύλλο
- Αλείφουμε με λάδι το φύλλο και απλώνουμε από πάνω το δεύτερο φύλλο. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να στρώσουμε τα 4 φύλλα. Το τελευταίο δε χρειάζεται να το λαδώσουμε
- Αδειάζουμε στο ταψί τη γέμιση και τη στρώνουμε ώστε να απλωθεί παντού ομοιόμορφα
- Κλείνουμε προς τα μέσα τα φύλλα που προεξέχουν και τα περνάμε με λάδι κάθε φορά που τα σκεπάζουμε με άλλο φύλλο
- Κόβουμε στη μέση τα δυο τελευταία φύλλα και σκεπάζουμε με αυτά το ταψί μας αλείφοντας με λάδι ανάμεσά τους
- Τέλος, κόβουμε τα φύλλα που περισσεύουν ή τα χώνουμε στις άκρες του ταψιού
- Χτυπάμε σε ένα μπολάκι το αυγό με λίγο γάλα και με αυτό αλείφουμε το τελευταίο φύλλο της πίτας μας
- Προσθέτουμε πάνω από την επάλειψη λίγο σουσάμι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40 περίπου λεπτά
- Η πίτα είναι έτοιμη όταν έχει πάρει ένα όμορφο χρυσαφί χρώμα
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις