The Beatles, το χρονικό μίας ιστορικής διάλυσης
Σαν σήμερα το 1970 έγινε η αρχή της διάλυσης των Beatles
ΚΟΣΜΟΣ. Ο Πολ Μακάρτνεϊ ανακοινώνει ότι αποχωρεί από το συγκρότημα. «Δεν πρόκειται να ηχογραφήσω ή να εμφανισθώ ξανά με τους Beatles ή να γράψω μουσική με τον Τζον» αναφέρει στη γραπτή του δήλωση. Γεμάτος οργή, ο Τζον Λένον ανταπαντά: «Ο Πολ δεν έφυγε από το συγκρότημα, εγώ τον απέλυσα». Οι Beatles, η μεγαλύτερη ποπ μπάντα του πλανήτη, δεν ήταν δυνατό να ξεφύγουν από τη φθορά του χρόνου. Η αντίστροφη μέτρηση για τη διάλυση των «σκαθαριών» είχε αρχίσει.
Μέχρι εκείνη την αποφράδα ημέρα, για τους αμέτρητους φίλους τους τίποτε δεν προμήνυε το χωρισμό. Δημόσια, ο Πολ, ο Τζον, ο Ρίνγκο και ο Τζορτζ, φρόντιζαν να διασκεδάζουν τις όποιες ανησυχίες με συνεχείς δηλώσεις τους.
Όμως, στο εσωτερικό των Beatles η κρίση υπέβοσκε. Καλλιτεχνικοί λόγοι, προσωπικές στρατηγικές, γυναικείοι δάκτυλοι και επιχειρηματικές διαφορές, είχαν αλλοιώσει τη μεταξύ τους χημεία, που γέννησε τραγούδια - αριστουργήματα της ποπ αισθητικής.
Πριν από 53 χρόνια, η βρετανική εφημερίδα The Daily Mirror ανακοίνωσε ότι ο Paul McCartney αποχωρεί από τους The Beatles. Ο McCartney τότε, είχε συνοδεύσει την ανακοίνωση του πρώτου του σόλο album την προηγούμενη ημέρα με ένα ερωτηματολόγιο που υπονοούσε ότι δε θα συνεργαζόταν ξανά με τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος και η είδηση έγινε σχεδόν αμέσως γνωστή από άκρη σε άκρη του πλανήτη. Η πρωτοβουλία του αυτή ερμηνεύτηκε από τους πάντες ως ανάληψη της ευθύνης για τη διάλυση του γκρουπ. Σαφέστατα υπήρχαν περισσότερα πράγματα για να ειπωθούν, οι θαυμαστές και οι δημοσιογράφοι το ήξεραν αυτό, αλλά αυτή η απόφαση πάρθηκε και έκτοτε ο Paul McCartney θεωρούνταν υπεύθυνος για τη χαριστική βολή στους The Beatles.
Η αποκαλυπτική συνέντευξη
Ωστόσο, 53 χρόνια αργότερα, ο McCartney παραχώρησε μία συνέντευξη στο BBC Radio 4, στην οποία διευκρινίζει ότι δεν ήταν δικό του σφάλμα.
"Ο John Lennon πέρασε την πόρτα μια μέρα και είπε: "Φεύγω από τους Beatles". Αυτό υποκινεί μία διάλυση ή όχι;", αναφέρει μεταξύ άλλων στη συνέντευξη. "Αυτό ήταν το συγκρότημά μου, αυτή ήταν η δουλειά μου, αυτή ήταν η ζωή μου, οπότε, ήθελα να συνεχιστεί. Δεν υποκίνησα τη διάλυση. Αυτός ήταν ο Johnny που ήρθε μια μέρα και είπε," Φεύγω από τo συγκρότημα", επέμεινε επαναλαμβάνοντας το γεγονός.
"Το θέμα είναι ότι ο John έκανε μια νέα ζωή με τη Yoko", έσπευσε να εξηγήσει. "Ο John ήθελε πάντα να διαχωρίσει τον εαυτό του από την κοινωνία γιατί, ξέρετε, τον μεγάλωσε η θεία του η Mimi, η οποία ήταν αρκετά καταπιεστική, και έτσι έψαχνε πάντα να απελευθερωθεί". Ο McCartney παράλληλα, τόλμησε να πει ότι τότε, τα νέα πάθη του Lennon με τη σύζυγό του Yoko Ono, όπως οι διαμαρτυρίες επί κλίνης για ειρήνη του 1969 στο Μόντρεαλ και το Άμστερνταμ, δε μπορούσαν να συμβαδίσουν με το group που έπρεπε παράλληλα να συνεχίζει να γράφει και να ηχογραφεί.
Ένα ακόμη περίεργο σημείο της συνέντευξης είναι ότι, σύμφωνα με τον McCartney, ο Lennon απλώς χαρακτήρισε την απόφασή του να αποχωρήσει από τους Beatles ως "αρκετά συναρπαστική" και "περισσότερο σαν διαζύγιο".
Επιστρέφοντας όμως στον Απρίλιο του 1970 και παρότι η απόφαση του McCartney να ακολουθήσει τα χνάρια του Lennon συγκλόνισε θαυμαστές, αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι δεν έπρεπε να ξαφνιάσει κανέναν, ήταν σχεδόν αναμενόμενη. Από το 1966 υπήρχε μία αργή και φαινομενικά ανυποχώρητη 'πτώση' του συγκροτήματος που σχεδόν προμήνυε ό,τι θα ακολουθούσε απλώς κανείς δε μπορούσε να υπολογίσει πότε και πώς θα γινόταν η διάλυση.
Έθεσε το πραγματικό ερώτημα όχι αν θα συνέβαινε ή όχι, αλλά πότε και πώς. Εκείνη τη χρονιά οι John Lennon, George Harrison και Ringo Starr, τον είχαν πείσει να μην επιστρέψουν αμέσως στα καθήκοντά τους με το πέρας της περιοδείας τους.
Αυτή η προφανής απροθυμία για περιοδείες συνοδεύτηκε από την άφιξη του album Sargent Pepper's Lonely Hearts Club Band, στο οποίο ο McCartney είχε αναλάβει το δημιουργικό κομμάτι, γεγονός που δεν άρεσε πολύ στον John Lennon. Εκείνη την περίοδο περνούσε μία σοβαρή υπαρξιακή κρίση. Παράλληλα, ο George Harrison ασκούσε πιέσεις ώστε να έχει περισσότερη συμμετοχή στις συνθέσεις των τραγουδιών, κάτι που θα βοηθούσε στο να αναδειχθεί επιτέλους η συμβολή του στο συγκρότημα.
Το τελειωτικό χτύπημα
Ο θάνατος μάνατζερ των Beatles, Brian Epstein από τυχαία υπερβολική δόση ναρκωτικών πρόκειται να αποκαλυφθεί ότι αποτέλεσε θεμελιώδης αιτία της διάλυσής τους. Ο Epstein είχε τη μαγική ικανότητα να διατηρεί σε τάξη τον εγωισμό των τεσσάρων από το Λίβερπουλ και είχε καταφέρει να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τις επιχειρηματικές αποφάσεις τους.
Χωρίς αυτόν και με σημαντικές προκλήσεις μπροστά, οι Beatles έπρεπε να αναλάβουν το τιμόνι, δεν ήταν πλήρως προετοιμασμένοι για αυτό και ο McCartney συνειδητοποίησε νωρίτερα από όλους ότι δε θα μπορούσαν να τα βρουν από εκείνη τη στιγμή και έπειτα.
Στις 30 Δεκεμβρίου 1970 ο Πολ Μακάρτνεϊ αναλαμβάνει μία ακόμα πρωτοβουλία και με αγωγή του σε αγγλικό δικαστήριο ζητά τη διάλυση των «σκαθαριών». Το τέλος έρχεται και με τη δικαστική βούλα 4 χρόνια αργότερα, την ίδια μέρα.
Οι όποιες προσπάθειες για την επανένωσή τους εξανεμίσθηκαν το βράδυ της 8ης Δεκεμβρίου 1980, όταν ο Τζον Λένον έπεφτε νεκρός από τις σφαίρες του Μαρκ Τσάπμαν.
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις