Multitasking: Πώς επηρεάζει την παραγωγικότητα και την υγεία του εγκεφάλου
Updated on:
Η ταυτόχρονη ενασχόληση με πολλά διαφορετικά αντικείμενα (multitasking) που επιτάσσει ο σύγχρονος τρόπος ζωής μπορεί να έχει αρνητικές επιδράσεις που δεν φανταζόμαστε στην απόδοσή μας
Το multitasking είναι ένας εξαιρετικά δημοφιλής όρος και ταυτόχρονα μία γενική πραγματικότητα στη σύγχρονη αγορά εργασίας. Περιλαμβάνει την ενασχόληση με δύο ή περισσότερες αρμοδιότητες ταυτόχρονα, την εναλλαγή από ένα πρότζεκτ σε άλλο ή την εκτέλεση ορισμένων εργασιών σε γρήγορη διαδοχή. Πώς μπορεί να μοιάζει το multitasking; Μιλάτε στο τηλέφωνο ενώ την ίδια στιγμή πληκτρολογείτε στον υπολογιστή. Βλέπετε τηλεόραση ενώ απαντάτε σε ένα επαγγελματικό email. Βρίσκεστε σε ένα meeting και την ίδια στιγμή αναλύετε μέσω του tablet σας μία σειρά από αρμοδιότητες σε συναδέλφους.
Στην πραγματικότητα, οι εκδοχές του multitasking είναι τόσο πολλές όσες και οι ανάγκες της καθημερινότητας και σίγουρα όλοι οι εργαζόμενοι, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό το έχουμε βιώσει. Και παρότι εκ πρώτης όψεως μοιάζει μία πρακτική που βοηθά στο να είμαστε πολλαπλά παραγωγικοί, να διεκπεραιώνουμε πολλές εργασίες ταυτόχρονα και να μην πλήττουμε μέσα σε μία μονότονη καθημερινότητα, υπάρχει και μία πιο «σκοτεινή» όψη.
Πολλές έρευνες υποδεικνύουν ότι το multitasking μπορεί να υπονομεύσει την παραγωγικότητα και να επιβαρύνει την υγεία του εγκεφάλου. Η εναλλαγή από τη μια εργασία στην άλλη μπορεί να δυσκολέψει την συγκέντρωση και να προκαλέσει νοητικά εμπόδια που τελικά επιβραδύνουν την ολοκλήρωση των εργασιών και την απόδοσή μας.
Πώς το multitasking επηρεάζει την παραγωγικότητα
Το multitasking έχει σοβαρό αντίκτυπο στην παραγωγικότητα. Ο εγκέφαλός μας δεν έχει την ικανότητα να εκτελεί πολλές εργασίες ταυτόχρονα ενώ έχει αποδειχτεί ότι η εστίαση σε μια μεμονωμένη εργασία αποτελεί μια πολύ πιο αποτελεσματική προσέγγιση. Συγκεκριμένα, το multitasking:
Αποσπά την προσοχή
Οι multitaskers επικεντρώνονται συνεχώς σε μια νέα εργασία, αποσπώντας ουσιαστικά την προσοχή τους από την αρχική τους αποστολή. Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι τα άτομα που κάνουν πολλές εργασίες ταυτόχρονα είναι πιο διασπασμένα και μπορεί να έχουν πρόβλημα να εστιάσουν την προσοχή τους ακόμα και όταν δεν εργάζονται.
Επιβραδύνει την ολοκλήρωση των εργασιών
Αν και αυτό μπορεί να μοιάζει αντιφατικό, οι άνθρωποι τείνουμε να εργαζόμαστε πιο αργά και λιγότερο αποτελεσματικά όταν αναλαμβάνουμε πολλές εργασίες. Η πολλαπλή εργασία οδηγεί σε αυτό που οι ψυχολόγοι αποκαλούν "κόστος αλλαγής εργασιών" ή με άλλα λόγια αρνητικές επιπτώσεις που προέρχονται από τη μετάβαση από εργασία σε εργασία.
Αντίθετα, όταν επικεντρωνόμαστε σε μια μεμονωμένη εργασία που έχουμε κάνει στο παρελθόν, μπορούμε να εργαστούμε στον "αυτόματο", διαδικασία που απελευθερώνει αβίαστα πνευματικούς πόρους. Η εναλλαγή μπρος-πίσω παρακάμπτει αυτή τη διαδικασία και ως αποτέλεσμα τείνουμε να εργαζόμαστε πιο αργά.
Περισσότερα λάθη
Το multitasking μας κάνει πιο επιρρεπείς σε λάθη. Η έρευνα έχει δείξει ότι οι μαθητές που κάνουν πολλές εργασίες στην τάξη τείνουν να έχουν χαμηλότερους βαθμούς και συχνά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους.
Οι ενήλικες μπορεί επίσης να έχουν χαμηλότερη απόδοση κατά την εκτέλεση πολλαπλών εργασιών. Μια μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι ήταν πιθανό να κάνουν περισσότερα λάθη κατά την οδήγηση, εάν έκαναν πολλαπλές εργασίες ταυτόχρονα.
Multitasking και εγκεφαλική λειτουργία
Το multitasking μπορεί να βλάψει τη γνωστική ικανότητα, ακόμη και για άτομα που είναι συνηθισμένα σε αυτό το μοτίβο εργασίας. Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι τείνουν να υπερεκτιμούν την ικανότητά τους να κάνουν πολλαπλές εργασίες και συχνά δεν έχουν τις απαραίτητες δεξιότητες προκειμένου να δείξουν την απαραίτητη αποτελεσματικότητα.
Οι χρόνιοι multitaskers τείνουν να δείχνουν περισσότερη παρορμητικότητα και είναι πιθανότερο να υποβαθμίσουν τους πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με την αντιμετώπιση πολλών πραγμάτων ταυτόχρονα. Φαίνεται επίσης να δείχνουν χαμηλότερα επίπεδα εκτελεστικού ελέγχου και συχνά αποσπώνται εύκολα.
Οι έρευνες δεν έχουν καταφέρει να κάνουν ένα σαφή συσχετισμό ανάμεσα στο multitasking και την εγκεφαλική λειτουργία. Είναι πιθανό το χρόνιο multitasking να αλλάζει τον εγκέφαλο, οδηγώντας σε μεγαλύτερη απόσπαση της προσοχής και προβλήματα με την εστίαση. Δεν αποκλείεται όμως τα άτομα με αυτά τα χαρακτηριστικά να έχουν την τάση να εμπλέκονται σε πολλαπλές εργασίες εξαρχής.
Σπάστε τη συνήθεια του multitasking
Εάν αισθάνεστε ότι η εκτέλεση πολλαπλών εργασιών επηρεάζει αρνητικά τη ζωή σας, είναι εφικτό να κάνετε κάποιες αλλαγές που θα αυξήσουν την παραγωγικότητα και την αποτελεσματικότητά σας. Την επόμενη φορά που θα πιάσετε τον εαυτό σας να μπλέκεται σε αυτό τον «φαύλο κύκλο», κάντε μια γρήγορη αξιολόγηση των διαφόρων πραγμάτων που προσπαθείτε να επιτύχετε. Στη συνέχεια, καθορίστε σε ποια εργασία πρέπει να εστιάσετε πρώτα. Προσπάθησε να:
- Περιορίστε τον αριθμό των πραγμάτων που κάνετε ανά πάσα στιγμή. Εάν πρέπει να εργαστείτε σε πολλά πράγματα ταυτόχρονα, προσπαθήστε να συνδυάσετε κάτι πιο αυτοματοποιημένο με κάτι που απαιτεί περισσότερη προσοχή και εστίαση.
- Χρησιμοποιήστε τον «κανόνα των 20 λεπτών». Αντί να εναλλάσσετε συνεχώς εργασίες, προσπαθήστε να αφοσιωθείτε πλήρως σε μια εργασία για 20 λεπτά πριν μεταβείτε στην επόμενη.
- Οργανώστε τις εργασίες σας. Αν δυσκολεύεστε να αντισταθείτε στην παρόρμηση να ελέγξετε το email σας ή να εμπλακείτε σε κάποια άλλη εργασία που σας αποσπά την προσοχή, προγραμματίστε μια καθορισμένη ώρα μέσα στην ημέρα για να το αντιμετωπίσετε. Συγκεντρώνοντας παρόμοιες εργασίες μαζί και ορίζοντας χρόνο για να τις διεκπεραιώσετε, μπορείτε να απελευθερώσετε το μυαλό σας ώστε να επικεντρωθεί σε κάτι άλλο.
- Περιορίστε τους περισπασμούς. Αυτό μπορεί να σημαίνει να αναζητήσετε ένα πιο ήσυχο μέρος για να εργαστείτε, να απενεργοποιήσετε το τηλέφωνό σας και να απενεργοποιήσετε τις ειδοποιήσεις του κινητού σας για κάποια συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
- Εξασκηθείτε στην ενσυνειδητότητα. Η προσθήκη ενσυνειδητότητας στην καθημερινή σας ρουτίνα μπορεί να σας βοηθήσει να παρατηρήσετε τις στιγμές που κάνετε πολλαπλές εργασίες. Επιπλέον, μπορεί να βελτιώσει την ικανότητά σας να συγκεντρώνεστε και να δίνετε προσοχή σε ένα πράγμα τη φορά.
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις