«Είμαστε αυτό στο οποίο καθόμαστε;»
Μετά τη ρήση «είμαστε αυτό που τρώμε», ο αρχιτέκτονας και σχεδιαστής Witold Rybczynski στο βιβλίο του για τις πολυθρόνες και την ιστορία τους 5000 ετών, λέει εμφατικά, ότι «είμαστε ο τρόπος που καθόμαστε». Μέσα από αυτή την υπερβολή -θα έλεγε κανείς- αναδεικνύεται για μια ακόμη φορά το πώς οι επιλογές μας είναι σε άμεση συνάρτηση με τον χαρακτήρα μας και αυτό φυσικά αντανακλάται και στα έπιπλα, που επιλέγουμε για το σπίτι μας. Ο τρόπος που επιλέγουμε να καθίσουμε, το που επιλέγουμε να καθίσουμε, δείχνουν πολλά για τις αξίες μας, το γούστο μας, τί εκτιμούμε και για τί νοιαζόμαστε.
Η εξελικτική πορεία της πολυθρόνας
Αναφορικά δε με την εξέλιξη της πολυθρόνας καθαυτής, αυτό που επισημαίνεται, είναι ότι η εξελικτική πορεία του επίπλου δεν είναι ισότιμη της πολιτισμικής εξέλιξης του ανθρώπου ανά τους αιώνες. Η πρακτική χρήση για παράδειγμα μιας καρέκλας τύπου Windsor είναι η ίδια, της οποίας επωφελούνταν και ο Τζορτζ Ουάσινγκτον ή ο Βενιαμίν Φραγκλίνος. Δεν υπάρχει κάποια διαφορά στην πρακτικότητα ή την εξέλιξη του επίλου για κάποιον, που κάθεται και σήμερα σε μια τέτοια καρέκλα. Ένα παλιό μοντέλο καρέκλας μπορεί σε 20 χρόνια από τώρα να χρησιμοποιηθεί με τον ίδιο τρόπο και για τον ίδιο λόγο, όπως και σήμερα. Εξαρτάται από τον τρόπο συντήρησής του. Σε αντίθεση για παράδειγμα με ένα smartphone, που συνεχώς εξελίσσεται. Σε 20 χρόνια από τώρα θα είναι απλώς αντικείμενο προς διερεύνηση χωρίς κάποια χρηστικότητα, αφού η τεχνολογία διαρκώς αλλάζει.
Τα τραπέζια σαλονιού μας φέρνουν κοντά
Κατά τον ίδιο τρόπο ενδιαφέρον έχει να παρατηρήσει κανείς πώς τα τραπέζια σαλονιού μπήκαν στις ζωές μας. Το 1652 άνοιξε η πρώτη καφετέρια στο Λονδίνο. Έγινε δε τόσο δημοφιλείς, που ολόκληρη η Ευρώπη σύντομα πλημμύρισε από καφετέριες. Αποκαλούνταν επίσης Penny University, δηλαδή Πανεπιστήμιου του μονόλεπτου, γιατί τότε αυτό ήταν το κόστος εισόδου στην καφετέρια (ένα μονόλεπτο). Με τόσες καφετέριες πια να μας περιτριγυρίζουν σήμερα εκτός από τον καφέ υπάρχει και κάτι άλλο, που φέρνει κοντά τους ανθρώπους κι ενώνει τις παρέες: Τα τραπέζια σαλονιού. Μην ξεχνάμε άλλωστε τη σημασία τους, καθώς ακόμη και σε δημοφιλείς σειρές, όπως τα Φιλαράκια το τραπέζι της καφετέριες ή του σπιτιού των γυναικών της σειράς είναι σε κάθε σκηνή, που η παρέα συγκεντρώνεται για να χαλαρώσει, να πει αστεία ή να συσκεφθεί για τα πιο σημαντικά ζητήματα. Τα τραπέζια σαλονιού, όποια κι αν είναι η χρήση ή το σχέδιό τους είναι από την εποχή του Μεσοπολέμου τουλάχιστον και μετά αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης αστικής κουλτούρας.
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις