ΣΠΑΡΤΗ. Επι τρείς ημέρες τον Απρίλιο θα προβάλλονται οι ταινίες του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στη Σπάρτη, με οικοδεσπότη την Κινηματογραφική Λέσχη Σπάρτης «Ρόδον» και συλλειτουργό την Πνευματική Εστία Σπάρτης.

Δείτε πως παρουσιάζει η Λέσχη την συνεργασία που έρχεται σε μια κρίσιμη καμπή της πολιτιστικής ζωής της πόλης.

Ιδού το ΡΟΔΟΝ, ιδού και το άλμα (για να μην υπάρξουν κακόβουλοι συνειρμοί …)

«Φίλες και φίλοι κινηματογραφόφιλοι, Ροδίτες και μη,

ύστερα από τέτοια «κινηματογραφική κατάψυξη» που βιώσαμε 2 χρόνια τώρα (και που μπροστά της ωχριούν κρύα της Τραπεζούντας και χιόνια του Κιλιμάντζαρο…), όλο το συζητούσαμε κι όλο άκρη δεν βρίσκαμε για το πώς και πότε θα μπορούσαμε να δοκιμάσουμε μια επανεκκίνηση…

Και, ξαφνικά (ή, περίπου –αλλά έτσι ακούγεται πιο δραματικό…) έρχεται η πρόταση συνεργασίας από το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου για ένα τριήμερο προβολών στη Σπάρτη, στις 8, 9 και 10 Απριλίου.

Ανταποκριθήκαμε αμέσως, για πολλούς λόγους – μεταξύ αυτών και για να διαψεύσουμε την απαξιωτική για τη Σπάρτη εντύπωση από τη συνεργασία του Φεστιβάλ, το περασμένο καλοκαίρι, με ανευθυνοϋπεύθυνους «θεσμικούς του (δημοτικού) Πολιτισμού» που οδήγησαν σε προβολές με παρουσία 2-8 θεατών, στον ίδιο χώρο που μέχρι πριν 2 χρόνια πραγματοποιούσαμε, σε αγαστή συνεργασία με το Ν.Π. Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, τις γνωστές σε όλους σας θερινές προβολές με τη συμμετοχή 100-150 θεατών…

Με τη φιλόξενη διάθεση της αίθουσας της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης θα προσπαθήσουμε να ξανανιώσουμε πως είναι «να βγαίνουμε τα βράδια όπως πριν*» -να βλέπουμε καλό κινηματογράφο και να τροφοδοτούμε το διάλογό μας για τον Πολιτισμό και την Κοινωνία.

Δύσκολη η συγκυρία «με τον καιρό να ‘ναι κόντρα», δύσκολη η «αναθέρμανση» -ωστόσο πιστεύουμε πως είναι μια πρό(σ)κληση για μια διαφορετική, αλλά εξίσου συμβολική «εαρινή σύναξη» για να ξανανταμώσουμε …»

(*) όχι ακριβώς όπως πριν, γιατί θα τηρηθούν τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα!

Δείτε το συνημμένο πληροφοριακό υλικό και σημειώστε από τώρα το ραντεβού με την οθόνη του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου και της Κινηματογραφικής Λέσχης ΡΟΔΟΝ, το τριήμερο 8-10 Απριλίου, στην Πνευματική Εστία Σπάρτης (Λυκούργου 82 & Χαμαρέτου) από το ΡΟΔΟΝ, το αμάραντο!

ΠΡΟΓΡΑΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

18:00 High Maintenance - The Life and Work of Dani Karavan

Σκηνοθέτης: Barak Heymann, Lukasz Konopa

Παραγωγός: Barak Heymann, Krzysztof Dzięciołowski

Διευθυντής Φωτογραφίας: LukaszKonopa

Διάρκεια: 66

Χώρα: Ισραήλ

Έτος: 2020

Ομιλούμενη γλώσσα: Αγγλικά, γαλλικά, εβραϊκά, ιταλικά

Ο Ντάνι Κάραβαν έχει δημιουργήσει σχεδόν 100 περιβαλλοντικές εγκαταστάσεις σε όλο τον κόσμο και έχει κερδίσει πολλά υψηλού κύρους βραβεία. Παρ’ όλα αυτά, ο Κάραβαν, απέχει πολύ από το να θεωρηθεί ικανοποιημένος. Οι μεγαλειώδεις κατασκευές του φθείρονται, η προχωρημένη του ηλικία έχει αρχίσει να τον καταβάλλει, το πολιτικό κλίμα στο Ισραήλ τον κάνει να τρελαίνεται και βρίσκεται εμπλεκόμενος σε μια πολιτική και καλλιτεχνική διαμάχη που σχετίζεται με την τελευταία ανάθεση που του έχει γίνει.

19.30 Κοντά στον Πυρήνα / Close to the Core

Σκηνοθεσία: Μελέτης Μοίρας

Screenplay: ΜελέτηςΜοίρας /

Διεύθυνση φωτογραφίας: ΜελέτηςΜοίρας

Μοντάζ: ΧρήστοςΤόλης, ΜελέτηςΜοίρας

Χώρα παραγωγής: Ελλάδα

Έτος παραγωγής: 2021

Διάρκεια: 80’

Ομιλούμενη γλώσσα: Ελληνικά/αγγλικά

Πώς ο Δημήτρης και η Ντάνα, μετά από 4 δεκαετίες στην πόλη, αποφάσισαν -εδώ και έξι χρόνια- να ζουν στο δάσος σε μια σκηνή;

Γιατί ο Βασίλης έχει επιλέξει να ζει στην πόλη; Τι είναι αυτό που τον κινεί και συνειδητά επιλέγει το αστικό περιβάλλον;

Πόσο μας έχει επηρεάσει ο τρόπος που ζούμε;

Η φύση είναι η λύση; Ή η πόλη δίνει λύσεις;

Μήπως έχουμε ξεχάσει ως όντα από που έχουμε προέλθει; Ή η ανάγκη μας για κοινωνικοποίηση είναι πιο δυνατή από τη φυσική μας θέση;

Μια ταινία, που ερευνά ένα νέο τρόπο προσέγγισης, για το μόνο πράγμα που έχετε. Τονεαυτόσου.

21:00 Barricade /Οδόφραγμα

Σκηνοθέτης:David Klammer

Παραγωγός: David Klammer

Σενάριο:David Klammer

Διευθυντής φωτογραφίας: David Klammer

Διάρκεια: 83’

Country: Γερμανία

Έτος: 2021

Ομιλούμενη γλώσσα: Γερμανικά

Το Οδόφραγμα είναι ένα ντοκιμαντέρ για την κατάληψη του δάσους Ντάνενροντ στην Έσση, η οποία τερματίστηκε τον Δεκέμβρη του 2020. Δείχνει την ζωή των ακτιβιστών μέσα στο δάσος και δεντρόσπιτα που φτιάξανε. Κάποια από αυτά είχαν ύψος 30 μέτρων και βρίσκοταν πάνω στα κλαδιά. Κυρίως όμως παρουσιάζει τον αγώνα των ακτιβιστών ώστε το να βελτιωθούν οι κλιματικές συνθήκες του πλανήτη στο μέλλον. Μια πάλη που την δίνουν με θάρρος και με την καρδιά τους.

ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

18:00 Το Ταξίδι του Άσκαυλου/The Journey of Askavlos

Σκηνοθεσία: Γιώργος Αρβανίτης

Παραγωγή: Γιώργος Αρβανίτης

Σενάριο: Γιώργος Αρβανίτης

Διεύθυνση φωτογραφίας: Ζωή Δαλαΐνα, Markus Haaser

Χώρα: Ελλάδα

Έτος: 2020

Διάρκεια: 88

Ομιλούμενη γλώσσα: Ελληνικά

Βραβεία: 3xAWARDS in 8TH INTERNATIONAL DOCUMENTARY FESTIVAL OF

IERAPETRA:

-2nd GREEK FEATURE DOCUMENTARY AWARD

-SOUND AWARD: SÖNKE STROHKARK, THODORIS MPAMPOURIS, VASILIS

ATHANASAS, ANASTASIOS KARADEDOS, TEEMU TAKATALO

-EDITING AWARD: CHRONIS THEOCHARIS

Περίληψη: ο ντοκιμαντέρ Το ταξίδι του άσκαυλου, του Γιώργου Αρβανίτη (88′ – 2020 – Ελλάδα) παρουσιάζει ένα ταξίδι στο Αιγαίο πέλαγος, κατά το οποίο ο άσκαυλος, η αρχαία ελληνική γκάιντα αναβιώνει στα χέρια μουσικών που κρατούν ζωντανή μια αρχαία παράδοση.Το όργανο βρίσκει αργά αλλά σίγουρα τον δρόμο του προς την πόλη, όπου οι σύγχρονοι μουσικοί το φέρνουν στη σύγχρονη μουσική σκηνή. Ο θεατής γίνεται μάρτυρας αυτής της αναβίωσης και, μαζί με τους πρωταγωνιστές, ανακαλύπτει κάτι που σχεδόν έχει χαθεί: τα έθιμα και το ήθος των ανθρώπων μιας άλλης εποχής, και μια προφορική παράδοση που κάποτε ήταν τρόπος ζωής, διατηρούμενη κατά τη διάρκεια των αιώνων.

19.30 The Shaman's nightmare

Σκηνοθεσία/σενάριο/παραγωγή:NatalieHalla

Διάρκεια: 76’

Έτος 2021

Χώρα: Αυστρία

Ομιλούμενες γλώσσες:Waorani, SamaBadjao, Himba, Dhuka

Ένα πολύ προσωπικό κινηματογραφικό ταξίδι σε τέσσερις αυτόχθονες λαούς και τους σαμάνους τους μετατρέπεται απροσδόκητα σε μια συναρπαστική μαρτυρία του αγώνα για επιβίωση αυτών των μοναδικών πολιτισμών, των οποίων το φυσικό και πολιτιστικό μέλλον απειλείται από την κλιματική αλλαγή. Για να δώσει σε αυτούς τους ανθρώπους μια φωνή, η σκηνοθέτις Natalie Halla ταξίδεψε στα πιο ακραία μέρη του κόσμου και πέρασε χρόνο με τους Ινδιάνους Waorani στον Ισημερινό, τους νομάδας της θάλασσας στη Μαλαισία, τη Χίμμπα στη Ναμίμπια και τους νομάδες στη Μογγολία

21:00 Amuka

Σκηνοθέτης:Antonio Spanò

Παραγωγός: Benjamin Stienon

Σενάριο:VirginieMessiaen

Διάρκεια: 71’

Χώρα: Βέλγιο

Έτος: 2021

Ομιλούμενη γλώσσα: Γαλλικά, Σουαχίλι

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό θα μπορούσε να ταΐσει σχεδόν 1 στους 2 ανθρώπους στη Γη. Ωστόσο, ένας στους έξι Κονγκολέζους υποφέρει από πείνα κι ένας στους δύο Κονγκολέζους πάσχει από οξύ υποσιτισμό. Ωστόσο, η γεωργία αντιπροσωπεύει το 70% του πληθυσμού εκεί. Αντιμέτωποι με αυτό το παράδοξο, οι αγρότες ανασυντάσσουν τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Μια χούφτα από αυτούς μοιράζονται την καθημερινή τους ζωή μαζί μας, αυτή όλων αυτών που αντιπροσωπεύουν. Ακόμα κι αν δεν γνωρίζονται, ζουν χιλιάδες χιλιόμετρα ο ένας από τον άλλο, συμμετέχουν σε διαφορετικούς γεωργικούς τομείς, οι φωνές τους αντηχούν σε αυτό το ισχυρό, ευαίσθητο και ειλικρινές ντοκιμαντέρ.

ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

18:00 Juan/ Χουάν

Σκηνοθέτης: Louise Heem

Παραγωγός: J'aimecegarçon

Σενάριο: Louise Heem

Διάρκεια: 72’

Χώρα: Γαλλία

Έτος: 2020

Ομιλούμενη γλώσσα: Αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά

Ο Ζαν υιοθετήθηκε το 1987 στην Παραγουάη, σε ηλικία μόλις μερικών μηνών. Από τότε ζει στην Βόρεια Γαλλία. Από τότε που ήταν έφηβος σκέφτεται να γυρίσει στην χώρα καταγωγής του για να ψάξει την βιολογική του μητέρα. Έπειτα από πάρα πολλές αμφιβολίες εξαιτίας του φόβου του ότι η μητέρα δεν θα δεχόταν να τον δει, ο Ζαν παίρνει τελικά την απόφαση να την ψάξει. 30 χρόνια μετά από την άφιξη του στην Γαλλία, πετάει προς την Ασουνσιόν μαζί με την ξαδέρφη του.

19.30 Some New Broadway/ Ένα καινούργιο Μπρόντγουεϊ

Σκηνοθέτης: Denis Bojic

Παραγωγός: Denis Bojic

Σενάριο: Denis Bojic

Διάρκεια: 87’

Χώρα: Βοσνία & Ερζεγοβίνη

Έτος: 2021

Ομιλούμενηγλώσσα: Βοσνιακά

Μετά την ηλικία των 18, οι άνθρωποι με σύνδρομο Down στην Βοσνία και Ερζεγοβίνη είναι για την κοινωνία ουσιαστικά αόρατοι. Μη δεχόμενοι τα όρια καιτις επιβαλλόμενες κοινωνικές συμβάσεις, μια ομάδα νέων ανθρώπων, με την βοήθεια ενός οραματιστή, ανακαλύπτουν νέους δρόμους στην ζωή. Η πλοκή της ταινίας ακολουθεί 6 ανθρώπους με σύνδρομο Down, οι οποίοι ξεπερνώντας πολυάριθμα εμπόδια, κατορθώνουν να είναι από τους πρώτους στην νοτιοανατολική Ευρώπη που γίνονται σπουδαστές σε δραματική σχολή, σπάζοντας έτσι τους φραγμούς και τις προκαταλήψεις σχετικά με τις δυνατότητές και τις ικανότητες των ανθρώπων με σύνδρομο Down.

Όταν το όνειρο ενός ανθρώπου γίνεται δύναμη για όλους, τότε τίποτα πια δεν είναι ακατόρθωτο. Η ταινία μιλώντας για μια εκπληκτική ιστορία σχετικά με την δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος και της πίστης στις ικανότητές σου, σε πηγαίνει σε ένα ταξίδι, ύστερα από το οποίο δεν θα είσαι πια ο ίδιος.

21:00 Phil's Journey / Το ταξίδι του Φιλ

Σκηνοθέτης: YeongR. Chen

Διάρκεια: 90

Χώρα: Ταϊβάν

Έτος: 2021

Ομιλούμενηγλώσσα: Κινέζικα, αγγλικά

Το 1998, ο Φιλ Τσερνεγκόφσκι, ένας Νεοζηλανδός περιπλανήθηκε μόνος στην Ταϊβάν ψάχνοντας τον χαμένο του γιο. Παρά το ότι μετά από τόσες άκαρπες έρευνες ο γιος του δεν βρέθηκε ποτέ, ο Φιλ βρήκε αγάπη και φιλία από πολλούς Ταϊβανέζους. Η ευγένεια μεταξύ των ανθρώπων δεν γνωρίζει σύνορα και φυλές , αλλά είναι μέσα στην ανθρώπινη φύση όλων μας. Αυτό το ντοκιμαντέρ προσπαθεί να βρει τα ίχνη του ταξιδιού ενός πατέρα που αναζητά τον αγαπημένο του γιο και επίσης προσπαθεί να παρουσιάσει πώς εκείνος μπόρεσε να αντιμετωπίσει τον πόνο της απώλειας του γιου του και να τον μετατρέψει τελικά, σε αγάπη για την Ταϊβάν.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις