Ποιος έχει προτεραιότητα; Σε αυτή τη «διασταύρωση» κόβονται σχεδόν όλοι οι οδηγοί
Ίσως το μεγαλύτερο mindgame του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Για πολλούς, το πρόβλημα με τις εξετάσεις για το δίπλωμα οδήγησης δεν είναι η οδήγηση η ίδια, αλλά η εκμάθηση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Και ενώ λίγα μόλις δευτερόλεπτα είναι αρκετά για να καταλάβει κανείς (αυτόματα από ένα σημείο και μετά) ποιος έχει προτεραιότητα, υπάρχει μια περίπτωση, μια διασταύρωση, που 9 στους 10 οδηγούς κόβονται.
Αρχικά, σε μια διασταύρωση, οι φωτεινοί σηματοδότες και οι πινακίδες συνήθως είναι αυτά που δίνουν τη λύση σε ό,τι αφορά το ποια οχήματα έχουν προτεραιότητα. Τι γίνεται όμως όταν δεν υπάρχουν πινακίδες και φανάρια; Τότε είναι η φάση που κοιτάζουμε ποιος από τους δυο δρόμους είναι ο βασικός ή αυτοκινητόδρομος, εθνική οδός, λεωφόρος ταχείας κυκλοφορίας και λοιπά. Ναι; Ναι.
Όταν κανένας από τους δυο δρόμους δεν είναι βασικός; ΟΚ, σπάνια περίπτωση, αλλά τότε έχει προτεραιότητα αυτός που έρχεται από δεξιά. Πρόκειται για τον πιο κλασικό οδηγικό νόμο που θυμόμαστε από τα μαθήματα ήδη.
Και τώρα πάμε στα δύσκολα. Αν στη διασταύρωση βρεθούν τρία αμάξια, όπως στη φωτογραφία από πάνω;
Ναι, δύσκολο quiz. Την απάντηση την ξέρουν μόνο όσοι ξέρουν απ’ έξω τον ΚΟΚ. Σε αυτή την περίπτωση, λοιπόν, και εφόσον δεν υπάρχουν φανάρια ή πινακίδες, κανένας δρόμος δεν είναι βασικός και οι οδηγοί θέλουν να ακολουθήσουν την παρακάτω κατεύθυνση, η απάντηση είναι “B-A-C”.
Το αυτοκίνητο που παίρνει πρώτο προτεραιότητα είναι το B και όχι το C, όπως θα φαντάζονταν ίσως οι περισσότεροι, καθώς το C εκτελεί αριστερή στροφή και πρέπει να παραχωρήσει προτεραιότητα στο A που συνεχίζει σε ευθεία πορεία. Το B προηγείται του A (βλ. εικόνα 2) γιατί βρίσκεται στα δεξιά και έτσι το τελευταίο αυτοκίνητο που θα κινηθεί είναι το C.
*Ξέρουμε ότι ακόμα προσπαθείτε να καταλάβετε.