Νίκος Μπογονικολός: Παράταση ενός μήνα στο θρίλερ με την έκδοση του Πατρινού επιχειρηματία στις ΗΠΑ
Ο Πατρινός επιχειρηματίας κατηγορείται μεταξύ άλλων για λαθρεμπόριο καθώς από την πολύμηνη, μυστική έρευνα του αμερικανικού FBI προέκυψαν ισχυρές ενδείξεις ότι έστελνε τεχνολογικό εξοπλισμό διττής χρήσης, πολιτικής και στρατιωτικής, στη Ρωσία κατά παράβαση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στο Κρεμλίνο, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
ΚΟΣΜΟΣ. Παράταση ενός μήνα στο θρίλερ της έκδοσης του Πατρινού επιχειρηματία Νίκου Μπογονικολού, ο οποίος συμπληρώνει έξι μήνες κρατούμενος στο Παρίσι, έδωσαν οι γαλλικές δικαστικές αρχές.
Ειδικότερα, έδωσαν στις ΗΠΑ προθεσμία ένα μήνα προκείμενου να απαντήσουν σε σειρά ερωτήσεων, με την ημερομηνία της επόμενης συζήτησης να ορίζεται στις 27 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» από τον συνήγορο υπεράσπισης Νίκο Ζήνδρο, το δικαστήριο στη Γαλλία ζήτησε εγγυήσεις από τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά αφ´ ενός στο ύψος της ποινής -θεωρεί ότι τα όρια των 20 ετών δεν είναι εγγυημένα- και -επιπλέον- ζητεί εγγυήσεις ότι θα τον μεταχειριστούν σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες της ευπαθούς υγείας του.
Ο Ελληνας επιχειρηματίας κατηγορείται μεταξύ άλλων για λαθρεμπόριο καθώς από την πολύμηνη, μυστική έρευνα του αμερικανικού FBI προέκυψαν ισχυρές ενδείξεις ότι έστελνε τεχνολογικό εξοπλισμό διττής χρήσης, πολιτικής και στρατιωτικής, στη Ρωσία κατά παράβαση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στο Κρεμλίνο, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ο Μπογονικολός συνελήφθη στις 9 Μαΐου κατόπιν διεθνούς εντάλματος των ΗΠΑ, οι οποίες έκτοτε ζητούν την έκδοσή του.
Το Γαλλικό δικαστήριο, λαμβάνοντας υπόψη μία σειρά από σχετικά άρθρα που αφορούν στη Συνθήκης Έκδοσης μεταξύ Γαλλίας και Ηνωμένων Πολιτειών, αναμένει ότι τα στοιχεία που ζητεί από τις ΗΠΑ να διαβιβαστούν εντός ενός μηνός, με μετάφραση στα γαλλικά. Επιπλέον, διατάζει την αναβολή της υπόθεσης έως τις 29 Νοεμβρίου, σημειώνοντας ότι η απόφαση θα εκτελεστεί κατά την κρίση του Γενικού Εισαγγελέα.
Παράταση στην παράταση
Η απόφαση των γαλλικών δικαστικών αρχών αναμενόταν αρχικά να ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο, ωστόσο ο αρμόδιος εισαγγελέας Εφετών στο Παρίσι καθυστέρησε τη διαδικασία. Σύμφωνα με πηγές από την υπεράσπιση έκρινε ότι δεν υπήρχαν στο αμερικανικό αίτημα επαρκείς πληροφορίες και διευκρινίσεις αφενός για το ύψος της ποινής με την οποία κινδυνεύει ο Μπογονικολός σε περίπτωση που βρεθεί ενώπιον της αμερικανικής δικαιοσύνης και αφετέρου σε σχέση με τα πραγματικά περιστατικά που οδήγησαν στη σύλληψη και κράτησή του.
Νομικοί κύκλοι σχολίασαν στην «Καθημερινή» ότι στο κατηγορητήριο που το δικαστήριο της Νέας Υόρκης συνέταξε εις βάρος του Νίκου Μπογονικολού υπάρχουν στοιχεία ικανά να στοιχειοθετηθεί η λαθρεμπορία, όχι όμως και τα αδικήματα της συνωμοσίας και της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης. Στο διάστημα που μεσολάβησε από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι πρότινος οι ΗΠΑ παρείχαν πρόσθετες διευκρινίσεις αναφορικά με την ποινική μεταχείριση του διωκόμενου Ελληνα επιχειρηματία, όχι όμως και για την ουσία της υπόθεσης.
Στο 22 σελίδων ένταλμα σύλληψης που κατά την πάγια τακτική των ΗΠΑ αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο, περιγράφονται λεπτομερώς οι επαφές και συναντήσεις του Μπογονικολού με Ρώσους υπηκόους, οι οποίοι φέρονται να ενεργούσαν για λογαριασμό των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας – SVR.
Στο κατηγορητήριο υπάρχουν στοιχεία ικανά να στοιχειοθετηθεί η λαθρεμπορία, όχι όμως και τα αδικήματα της συνωμοσίας και της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης.
Στο πλαίσιο της έρευνας εξάλλου το FBI κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση σε μηνύματα που ο Μπογονικολός αντάλλασσε μέσω email αλλά και του προφίλ του στα κοινωνικά δίκτυα, ενώ στην κατοχή των Αμερικανών αξιωματούχων περιήλθαν και εικονικά τιμολόγια. Από το περιεχόμενο αυτών φέρεται να προκύπτει ότι μέσω της εταιρείας του στην Ελλάδα ο διωκόμενος επιχειρηματίας αγόραζε από τις ΗΠΑ προϊόντα τεχνολογίας διττής χρήσης, η διακίνηση των οποίων υπόκειται σε περιορισμούς, τα οποία στη συνέχεια εξήγε στη Ρωσία, χρησιμοποιώντας συχνά πλαστά έγγραφα και διασαφήσεις. Συναλλασσόταν με δύο εταιρείες με έδρα τη Ρωσία.
Πρόκειται για τις Serniya Engineering και Sertal, οι οποίες σύμφωνα με τις ΗΠΑ αποτελούσαν «κελύφη» των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. Τον Μάρτιο του 2022 μάλιστα, μόλις μερικές εβδομάδες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι δύο καταχωρίστηκαν στη λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ. Ο Μπογονικολός, που τον Ιούνιο του 2021 διεκδικούσε τη συμμετοχή της εταιρείας του σε ερευνητικό πρόγραμμα του ΝΑΤΟ κατηγορείται ότι συναλλασσόταν με τις δύο αυτές εταιρείες γνωρίζοντας ότι τα αντικείμενα που εμπορευόταν υπόκειντο σε περιορισμούς εξαγωγών από τις ΗΠΑ.
Στρατιωτικές κεραίες
Ανάμεσα στα υλικά που ο Μπογονικολός κατηγορείται ότι εξήγε λαθραία στη Ρωσία είναι στρατιωτικές κεραίες. Το 2018 και το 2020 κατηγορείται ότι προμηθεύτηκε από εταιρεία με έδρα τη Φλόριντα των ΗΠΑ στρατιωτικές κεραίες (tactical military antennas) για λογαριασμό του ομίλου Serniya. Στο πλαίσιο της έρευνας, οι δικαστικές αρχές των ΗΠΑ ήλεγξαν τα έγγραφα της αγοραπωλησίας και διαπίστωσαν ότι σε αυτά αναφέρεται ψευδώς ως τελικός παραλήπτης των επίμαχων φορτίων εταιρεία συμφερόντων του Μπογονικολού με έδρα την Ολλανδία αντί της Serniya.
Στα επίσημα δικαστικά έγγραφα αναφέρεται ακόμη ότι ο Ελληνας συλληφθείς ανέλαβε το 2021 να προμηθευτεί από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ και να εξαγάγει στη Ρωσία συστήματα τεχνολογίας που χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη κβαντικών υπολογιστών. Την προμήθεια είχε ζητήσει μεγάλος εκπαιδευτικός-ερευνητικός οργανισμός της Ρωσίας. Η περαιτέρω στάση του Νίκου Μπογονικολού θα καθοριστεί από τη σημερινή απόφαση των εισαγγελικών αρχών της Γαλλίας περί έκδοσής του ή μη στις ΗΠΑ, με τις πιθανότητες πάντως να μην είναι με το μέρος του Ελληνα επιχειρηματία.