Τι είναι το Bedlam Asylum; Το νοσοκομείο που καθόρισε την τρέλα
Το ανατριχιαστικό παρελθόν του Bedlam Asylum που μας στοιχειώνει μέχρι σήμερα
ΛΟΝΔΙΝΟ. Σήμερα, το Bethlem Royal Hospital στο Λονδίνο είναι ένα σύγχρονο ψυχιατρείο. Αλλά αν είχατε την τύχη να σας στείλουν εκεί τις παλιότερες μέρες του, θα ξέρετε γιατί το όνομά του, ακόμα και σήμερα, είναι συνώνυμο του χάους και της τρέλας.
Το Νοσοκομείο Bethlem (που συντομεύτηκε γρήγορα σε «Bedlam») ήταν το πρώτο τρελοκομείο της Ευρώπης. Ιδρύθηκε από την εκκλησία ως ένδειξη ελεημοσύνη το 1247 και έγινε το πρώτο ίδρυμα που προσπάθησε να θεραπεύσει τους τρελούς το 1357. Ο Ιταλός επίσκοπος Goffredo de Prefetti ίδρυσε για πρώτη φορά την εγκατάσταση που προοριζόταν να βοηθήσει στη συγκέντρωση χρημάτων για τις Σταυροφορίες μέσω της συλλογής ελεημοσύνης.
Ωστόσο, δεν ήταν ασυνήθιστο για θρησκευτικές προσωπικότητες να δέχονται άπορους, οι οποίους ήταν (και εξακολουθούν να είναι) ψυχικά άρρωστοι. Δεν είναι σαφές πότε η εστίαση της εγκατάστασης μετατοπίστηκε αποκλειστικά στη θεραπεία ψυχικά ασθενών, αλλά μέχρι το 1330 αναφερόταν ως νοσοκομείο και μέχρι το 1377 ήταν γνωστό κυρίως ως σπίτι για τους τρελούς. Το Bedlam είναι πλέον το σπίτι των ψυχικά ασθενών για πάνω από έξι αιώνες. Αλλά σχεδόν όλα αυτά τα χρόνια, οι τρόφιμοι του επιβίωσαν σε συνθήκες σχεδόν αφάνταστης φρίκης, βρωμιάς και κακοποίησης.
Μια αναφορά από το 1600, έδειξε ότι η αποχέτευση κάτω από το κτίριο ήταν συνεχώς φραγμένη, με τη βρωμιά και τα λύματα να συσσωρεύονται στις εισόδους. Δεν υπήρχε καμία σχέση εκείνη την εποχή μεταξύ υγείας και υγιεινής και το νερό έπρεπε να μεταφερθεί με το χέρι. Ακόμα και τα κανονικά νοσοκομεία ήταν βρώμικα πόσο μάλλον το Bedlam που ήταν ακόμα χειρότερο.
Μέχρι τα τέλη του 1600, η βαθιά ανάγκη για αναδιαμόρφωση είχε αναγνωριστεί, αν και όχι για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Αντ 'αυτού, το νοσοκομείο ξαναχτίστηκε σε εγκαταστάσεις λίγο έξω από την πόλη με γνώμονα την εμφάνισή του. Χωρίς δημόσια χρηματοδότηση, ήταν απαραίτητο το νοσοκομείο να εμφανιστεί ως ένα σπίτι φιλανθρωπίας και βοήθειας.
Το νέο σχέδιο του Bedlam προήλθε από τον Robert Hooke, έναν επιθεωρητή πόλεων και περιλάμβανε κορινθιακούς κίονες και έναν πυργίσκο με τρούλο. Η πρόσοψη είναι εμπνευσμένη από το παλάτι Tuileries του Louis XIV στο Παρίσι. Επίσης έβλεπε στους επίσημους κήπους με τους δεντρόφυτους περιπάτους. Ωστόσο, το εσωτερικό του νοσοκομείου εμφανίστηκε για αυτό που πραγματικά ήταν: Κατεστραμένο. Το όμορφο περίτεχνο εξωτερικό ήταν πολύ βαρύ, με αποτέλεσμα το πίσω μέρος του κτιρίου να ραγίσει. Οι τοίχοι έτρεχαν νερό όποτε έβρεχε. Χτισμένο σε ερείπια, τα θεμέλια του Bedlam σύντομα άρχισαν επίσης να καταρρέουν.
Περίπου τον 17ο αιώνα, το διαβόητο άσυλο άρχισε να εμπνέει πολλά Ιακωβικά δράματα και μπαλάντες. Το νοσοκομείο χρησιμοποιήθηκε για να διερευνήσει την έννοια της παραφροσύνης και ποιος είχε τη δύναμη να αποφασίσει ποιος ήταν ο λογικός. Στο The Honest Whore, Μέρος I, το Bedlam χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ως σκηνικό.
Ως το πιο γνωστό και μεγαλύτερο άσυλο, η φήμη του Μπέντλαμ ως τρύπα της κόλασης έγινε μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Όσο περισσότερη δυσφημία συγκεντρωνόταν, τόσο χειρότερες θα γίνονταν οι συνθήκες.
Ο James Monro έγινε ο επικεφαλής γιατρός του Bethlem το 1728. Η οικογένειά του θα έλεγχε το άσυλο για τις επόμενες τέσσερις γενιές, συνολικά 125 χρόνια. Υπό την αιγίδα της οικογένειας, η θεραπεία επιδεινώθηκε δραστικά καθώς μετατόπισαν τις μεθόδους τους από τις ιδέες και τις θεραπείες των φαρμακοποιών σε εκείνες των χειρουργών.
Πολλοί ασθενείς ξυλοκοπούνταν συχνά, λιμοκτονούσαν και βυθίζονταν σε παγωμένα νερά μέσα σε μπανιέρες. Οι διατροφικές παροχές των ασθενών ήταν ανεπαρκείς καθώς πολλοί υπέφεραν είτε από πείνα είτε από υποσιτισμό. Οι κυβερνήτες απέτυχαν να παρέχουν πλούσια γεύματα στους ασθενείς, βασιζόμενοι συχνά στα δώρα των βασικών προμηθειών και στους πόρους που ήταν διαθέσιμοι στον διαχειριστή για αγορά.
Οι ασθενείς τρέφονταν δύο φορές την ημέρα με μια απλή και μειωμένη διατροφή. Αντικατόπτριζε τη χημική θεωρία που έλεγε ότι οι δίαιτες με δελτίο και η αποφυγή πλούσιων τροφών θα επέτρεπαν στους τρελούς να επαναφέρουν το σώμα σε ισορροπία και να συγκρατήσουν τα πνεύματα.
Η εγκατάσταση αρχικά άνοιξε τις πόρτες της στο κοινό με την ελπίδα να προσελκύσει τα μέλη των οικογενειών για να επισκεφτούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Δυστυχώς, δεν ήταν επιτυχής στο να προσελκύσει τις οικογένειες, αν και σίγουρα τράβηξε την προσοχή των πλούσιων Λονδρέζων. Τα βάσανα των κρατουμένων έγιναν ψυχαγωγία για τον υπόλοιπο κόσμο του Λονδίνου. Αν και δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί, εικάζεται ευρέως ότι η απόφαση να ανοίξει το νοσοκομείο στο κοινό είχε ως κίνητρο την ανάγκη συγκέντρωσης κεφαλαίων.
Με 10 σελίνια το άτομο (προτεινόμενη δωρεά, φυσικά), οι περιοδείες θα αποδεικνύονταν σύντομα προσοδοφόρες. Οι κρατούμενοι εκτέθηκαν, η παράξενη συμπεριφορά και η συχνά σκληρή «μεταχείριση» τους θεωρούνταν μια μορφή θεάτρου. Κυρίες με ωραία φορέματα και μαντήλια μπροστά στη μύτη τους περιηγήθηκαν στις αίθουσες του ψυχιατρείου το ίδιο εύκολα όπως εμείς μπορούμε στις μέρες μας να επισκεφτούμε ένα House of Horrors.
Οι ασθενείς που θεωρούνταν επικίνδυνοι ήταν μόνιμα αλυσοδεμένοι. Άλλοι ήταν ελεύθεροι να περιπλανηθούν. Αλυσοδεμένοι, έγκλειστοι σε μικροσκοπικά κλουβιά, βύθιση σε παγωμένο νερό - όλα δοκιμάστηκαν ως θεραπείες για ψυχικές ασθένειες. Το ίδιο ήταν η πείνα, η αιμορραγία, ο ξυλοδαρμός και η απομόνωση.
Η «περιστροφική» θεραπεία περιλάμβανε το γύρισμα ενός ασθενούς σε μια καρέκλα κρεμασμένη από την οροφή μέχρι να κάνει εμετό. Πολλοί ασθενείς που μπορεί να είχαν επιζήσει από την ασθένειά τους πέθαναν από τη θεραπεία. Στην πραγματικότητα, ασθενείς που θεωρούνταν πολύ αδύναμοι για να επιβιώσουν από τη θεραπεία απομακρύνθηκαν.
Όσο η οικογένεια Monro συνέχιζε τη κυριαρχεία της στο νοσοκομείο Bedlam, οι φρικαλεότητες συνεχίζονταν. Ο τελευταίος διοικητής, ήταν ο Thomas Monro. Το 1816, παραιτήθηκε μετά από ένα σκάνδαλο, το οποίο κορυφώθηκε με μια κατηγορία ότι «ήθελε την ανθρωπιά» για τους ασθενείς του Bedlam. Μετά την αποχώρηση του Monro, το νοσοκομείο άρχισε να προχωρά σε πιο σύγχρονες, λιγότερο σκληρές μεθόδους θεραπείας των ψυχικών ασθενειών.
Φυσικά, ακόμη και στη δεκαετία του 1960, η «σύγχρονη» θεραπεία για τις ψυχικές ασθένειες περιελάμβανε πράγματα που τώρα θεωρούμε βάρβαρα, όπως τα κελιά με επένδυση, το ζουρλομανδύα και οι λοβοτομές. Ακόμη και ένα σύγχρονο ψυχιατρείο μπορεί να είναι ένα ζοφερό μέρος για επίσκεψη. Αλλά η δυστυχία και η ντροπή του Νοσοκομείου Bedlam έχει πια φύγει, με μόνο το όνομα να μας υπενθυμίζει πώς νιώθαμε στην πραγματικότητα.