Η λίστα με τα πιο ισχυρά διαβατήρια παγκοσμίως – Η θέση της Ελλάδας
Για κάποιους ταξιδιώτες η είσοδος σε χώρες του εξωτερικού είναι «παιχνιδάκι». Για άλλους όχι. Την διαφορά κάνει το διαβατήριο, διότι δεν έχουν όλα την ίδια ισχύ
ΚΟΣΜΟΣ. Η Henley & Partners, η κορυφαία παγκοσμίως συμβουλευτική εταιρεία ζητημάτων παραμονής και ιθαγένειας, καταρτίζει τακτικά από κοινού με την Διεθνή Ενωση Αερομεταφορών ΙΑΤΑ κατάλογο με τα ισχυρότερα και ασθενέστερα διαβατήρια του κόσμου.
Ενα από τα στοιχεία που καταγράφουν είναι ο αριθμός των προορισμών, στους οποίους οι κάτοχοι διαβατηρίων μπορούν να εισέλθουν με ή χωρίς βίζα.
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ΙΑΤΑ, οι χώρες της ομάδας των G7, Ιαπωνία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ και Καναδάς, συγκαταλέγονται στα κράτη με τα ισχυρότερα διαβατήρια στον κόσμο. Οι G7 αντιπροσωπεύουν πάνω από το 40% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Το διαβατήριο της Σιγκαπούρης αξιολογήθηκε ως ισχυρότερο, μιας και επιτρέπει την είσοδο χωρίς βίζα σε συνολικά 194 χώρες, στη δεύτερη θέση η Ιαπωνία, ακολουθεί στην τρίτη θέση η Γερμανία, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην 8η θέση.
Τα ισχυρότερα διαβατήρια για φέτος είναι τα εξής:
- Ιαπωνία (193 προορισμοί)
- Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα (192 προορισμοί)
- Γερμανία, Ισπανία (190 προορισμοί)
- Φινλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο (189 προορισμοί)
- Αυστρία, Δανία, Ολλανδία, Σουηδία (188 προορισμοί)
- Γαλλία, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο (187 προορισμοί)
- Βέλγιο, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Ηνωμένες Πολιτείες, Τσεχική Δημοκρατία (186 προορισμοί)
- Αυστραλία, Καναδάς, Ελλάδα, Μάλτα (185 προορισμοί)
- Ουγγαρία, Πολωνία (184 προορισμοί)
- Λιθουανία, Σλοβακία (183 προορισμοί)
Τα λιγότερο ισχυρά διαβατήρια για φέτος είναι τα εξής:
- 102. Βόρεια Κορέα (40 προορισμοί)
- 103. Νεπάλ, Παλαιστίνη (38 προορισμοί)
- 104. Σομαλία (35 προορισμοί)
- 105. Υεμένη (34 προορισμοί)
- 106. Πακιστάν (32 προορισμοί)
- 107. Συρία (30 προορισμοί)
- 108. Ιράκ (29 προορισμοί)
- 109. Αφγανιστάν (27 προορισμοί)
H Henley & Partners σημειώνει ότι «οι χώρες ανοίγουν ευκολότερα τα σύνορα σε πολίτες από πλουσιότερες χώρες, επειδή προσδοκούν μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη στο εμπόριο, τον τουρισμό και τις επενδύσεις».
Ορισμένα διαβατήρια είναι περιζήτητα. Στο παρελθόν, κάποιες χώρες της ΕΕ έδιναν τη δυνατότητα σε πολίτες τρίτων χωρών να αγοράζουν διαβατήριά τους υπό την προϋπόθεση ότι πραγματοποιούσαν μεγάλες επενδύσεις στη χώρα.
Η Μάλτα δίνει διαβατήρια με αντάλλαγμα επενδύσεις
Μετά από πιέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο ωστόσο η πλειονότητα των εν λόγω χωρών εγκατέλειψαν αυτή την τακτική προσέλκυσης επενδύσεων. Την ίδια στιγμή όμως όλο και περισσότερες χώρες στην Εγγύς Ανατολή προσφέρουν προς πώληση διαβατήριά τους. Και δεν είναι οι μόνες.
Ο Ρόλαντ Παπ από την ΜΚΟ «Διεθνής Διαφάνεια», λέει ότι η Μάλτα είναι πλέον το μόνο κράτος στην ΕΕ που εξακολουθεί να «εκδίδει διαβατήρια με αντάλλαγμα επενδύσεις». Τακτική που προκαλεί έντονες αντιδράσεις: «Πρέπει να αναλογιστούμε τι λέει η πώληση διαβατηρίων για τη δημοκρατία μας. Αν είσαι πλούσιος, μπορείς να αγοράσεις ορισμένα δικαιώματα, αλλά αν δεν έχεις η ζωή σου είναι δυσκολότερη», λέει στη DW ο Ρόλαντ Παπ και καταλήγει: «Οι άνθρωποι που θέλουν να αποκτήσουν μια ιθαγένεια με συμβατικά μέσα, όπως η πολιτογράφηση, πρέπει να περάσουν από μια πολύ περίπλοκη γραφειοκρατική διαδικασία».
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις