ΚΙΝΑ. Γιατροί στην Κίνα αντίκρισαν ένα αποκρουστικό θέαμα, όταν βρήκαν ψείρες κεφαλής φωλιασμένες στις βλεφαρίδες ενός νεαρού αγοριού, μετά από επίσκεψη στον οφθαλμίατρο, σύμφωνα με δημοσίευμα του American Journal of Ophthalmology Case Reports. Ο 3χρονος ασθενής παραπονέθηκε για έντονο κνησμό και «μη φυσιολογικές» εκκρίσεις γύρω από τα μάτια του, καθώς και πρήξιμο και ερυθρότητα για περισσότερο από μία εβδομάδα.

Μετά από περαιτέρω εξέταση, οι γιατροί βρήκαν «ένα μεγάλο αριθμό κόνιδων» ή αυγών ψειρών, «κολλημένα σφιχτά» στις βλεφαρίδες του στο δεξί του μάτι. Στο παιδί προσχολικής ηλικίας από το Zhengzhou άρεσε να παίζει με την άμμο και να πιάνει συχνά τα μάτια του με άπλυτα χέρια, μεταδίδει η New York Post. Ευτυχώς, η όραση του του μικρού ασθενούς δεν επηρεάστηκε από τα ενοχλητικά παράσιτα.

Αν και «εξαιρετικά σπάνιο», το αγόρι διαγνώστηκε με λοίμωξη από ψείρες της κεφαλής — στις βλεφαρίδες του. Μόλις αφαιρέθηκαν τα έντομα και τα αυγά τους, τα συμπτώματά του «επιλύθηκαν πλήρως» και του χορηγήθηκε αλοιφή και οφθαλμικές σταγόνες.

Οι ψείρες — που εμφανίζονται στο τριχωτό της κεφαλής, στο δέρμα ή στην ηβική τρίχα — τρέφονται με ανθρώπινο αίμα και συχνά μεταδίδονται από στενή επαφή, κοινά αντικείμενα, επαφή με μολυσμένα έπιπλα ή σεξουαλική επαφή, σύμφωνα με την Mayo Clinic. Για τις ψείρες των βλεφαρίδων, τα συμπτώματα συνάδουν με αρκετούς άλλους τύπους οφθαλμικών παθήσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε λανθασμένη διάγνωση, λένε οι ειδικοί.

«Αυτή η περίπτωση υποδηλώνει ότι οι οφθαλμίατροι δεν πρέπει μόνο να λαμβάνουν υπόψη τις κοινές φλεγμονές και αλλεργίες, αλλά και να είναι σε εγρήγορση για παρασιτικές λοιμώξεις όταν θεραπεύουν ασθενείς με οφθαλμικό κνησμό και μη φυσιολογικές εκκρίσεις», συμπλήρωσαν. Ενώ οι εξάρσεις ψειρών της κεφαλής είναι συχνές σε παιδιά ηλικίας 3 έως 11 ετών, υπάρχει πιθανότητα μόλυνσης σε οποιαδήποτε ηλικία. Το 2019, οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι οι επεκτάσεις βλεφαρίδων αύξαναν τον κίνδυνο προσβολής από ψείρες των βλεφαρίδων, λόγω ακατάλληλου καθαρισμού προϊόντων ομορφιάς.

Πηγή: newsbeast.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις