Η Βρετανίδα που ισχυρίστηκε ότι έζησε στην αρχαία Αίγυπτο
Η αμήχανη ιστορία της Ντόροθυ Ίντι
ΚΟΣΜΟΣ. Αυτή είναι μια ιστορία που θα σας κάνει να ξύνεται το κεφάλι σας από την απορία. Είναι η ιστορία της Ντόροθυ Ίντι, μιας αιγυπτιολόγος του 20ου αιώνα με κάποια φήμη. Σε όλη της τη ζωή, ισχυριζόταν ότι ήταν η μετενσάρκωση μιας ιέρειας στη λατρεία της Ίσιδας - και φαινόταν να έχει βαθιά γνώση για να το υποστηρίξει. Ήξερε ακόμη και λεπτομέρειες που δεν είχαν δημοσιευτεί ποτέ.
Το παιδικό ατύχημα που τα ξεκίνησε όλα
Γεννημένη στο Λονδίνο το 1904 από Ιρλανδούς γονείς, η αξιοσημείωτη ιστορία της Ντόροθυ ξεκίνησε σε ηλικία τριών ετών. Τότε ήταν που έπεσε με το κεφάλι από μια σκάλα στο σπίτι της και έπεσε αναίσθητη. Τα αρχεία που έχουμε διαφωνούν για το τι πραγματικά συνέβη στη συνέχεια. Κάποιοι λένε ότι κηρύχθηκε νεκρή πριν αναστηθεί ξαφνικά. Άλλοι ισχυρίζονται ότι υπέστη απλώς μια σπάνια εγκεφαλική κάκωση κάποιου είδους, όπως το «σύνδρομο ξένης προφοράς».
Όπως και να έχει, το ατύχημα την άλλαξε για πάντα. Πρώτον, τα μοτίβα ομιλίας της είχαν αλλάξει αισθητά. Δεύτερον, ζητούσε συνέχεια από τους γονείς της να την πάνε σπίτι. Όταν τη ρώτησαν πού είναι το «σπίτι», δεν μπορούσε να τους απαντήσει. Η μητέρα και ο πατέρας της ήταν λογικό να είναι μπερδεμένοι.
Κάποια στιγμή μέσα στον πρώτο χρόνο του ατυχήματός της, οι γονείς της Ντόροθι την πήγαν σε μια αιγυπτιακή έκθεση στο Βρετανικό Μουσείο. Σε αυτό το σημείο η ιστορία της γίνεται πραγματικά περίεργη. Περιπλανώμενη ανάμεσα στα αντικείμενα, λέγεται ότι ξαφνικά έδειξε μια φωτογραφία και φώναξε: «Εκεί είναι το σπίτι μου!» Η εικόνα ήταν ο ναός του Σέτι Α', ο οποίος ήταν ο πατέρας του Ραμσή του Μεγάλου. Το παιδί επέμενε ένθερμα ότι κάποτε είχε ζήσει σε αυτό ακριβώς το κτίριο, αλλά μετά παρατήρησε ότι κάτι έλειπε: «Πού είναι τα δέντρα; Πού είναι οι κήποι;»
Ο ναός του Σέτι Α' στον Άβδυο
Η ιστορία λέει ότι η Ντόροθι έτρεξε με χαρά στα αιγυπτιακά δωμάτια του μουσείου, φιλώντας τα πόδια των αγαλμάτων και λέγοντας ότι τώρα ήταν «ανάμεσα στους ανθρώπους της». Οι γονείς της εύλογα αποθάρρυναν αυτή τη συζήτηση. Αλλά καθώς μεγάλωνε, η κοπέλα άρχισε να επισκέπτεται τα εκθέματα όσο πιο συχνά μπορούσε. Κάποια στιγμή τράβηξε την προσοχή της εξέχουσας Αιγυπτιολόγος Ε.Α. Wallace Budge, ο οποίος την ενθάρρυνε να μάθει ιερογλυφικά.
Ωστόσο, τα εφηβικά της χρόνια ήταν προβληματικά. Μια δασκάλα της, για παράδειγμα, ζήτησε από τους γονείς της να την κρατήσουν στο σπίτι λόγω της τάσης της να συγκρίνει τον Χριστιανισμό με τον αιγυπτιακό παγανισμό.
Το σχολείο θηλέων που φοιτούσε την έδιωξε αφού αρνήθηκε πεισματικά να τραγουδήσει έναν ύμνο που παροτρύνει τον Θεό να «καταραστεί τους αιγυπτίους». Λέγεται μάλιστα ότι πέταξε τον ύμνο στη δασκάλα της πριν βγει από την τάξη.
Έπρεπε ακόμη και να εγκαταλείψει την καθολική λειτουργία, την οποία κατά γενική ομολογία της άρεσε πολύ. Το σχόλιό της ότι της θύμιζε την «παλιά θρησκεία» των Φαραώ, έφερε έναν θυμωμένο ιερέα στο σπίτι της. Της είπε ότι δεν ήταν πλέον ευπρόσδεκτη στην εκκλησία του.
Μια προβληματική έφηβη
Η εμμονή της με την αρχαία Αίγυπτο βάθυνε μόνο καθώς ωρίμαζε. Στα 14 της, άρχισε να περιγράφει τη σεξουαλική της σχέση με τον Σέτι Ι. Ισχυρίζοντας ότι ήταν η εραστής του στην προηγούμενη ζωή της, περιέγραψε ακόμη και οράματα νυχτερινών επισκέψεων στις οποίες η μούμια του ήρθε στο κρεβάτι της και της έσκιζε το νυχτικό. Ωστόσο, αντί να τρομοκρατηθεί από αυτές τις νυχτερινές παραισθήσεις, το κορίτσι είχε βαθιά εμμονή μαζί τους.
Στο τέλος τους, οι γονείς της Ντόροθι τη πήγαιναν από το ένα σανατόριο στο άλλο. Τίποτα δεν λειτούργησε. Απλώς αρνήθηκε να εγκαταλείψει τις πεποιθήσεις της. Στα δεκαέξι της, τελικά παράτησε οριστικά το σχολείο.
Αλλά η εκπαίδευσή της ήταν σχεδόν στην αρχή. Πήρε τώρα σπουδές μερικής απασχόλησης σε μια σχολή τέχνης στο Πλύμουθ, όπου ο πατέρας της λειτουργούσε έναν πρώιμο κινηματογράφο. Εκεί είχε την ευκαιρία να παίξει την Ίσιδα στη σκηνή, έναν ρόλο για τον οποίο ένιωθε έντονη συγγένεια.
Γλυπτό της Ίσιδας σε στάση πένθους
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Dorothy επεξεργάστηκε τις λεπτομέρειες της προηγούμενης ζωής της. Είπε στους γονείς της ότι οι νυχτερινές εμφανίσεις του θεού Hor-Ra της το υπαγόρευσαν σε μια σειρά επισκέψεων ενός έτους.
Ισχυριζόμενη ότι είναι η μετενσάρκωση ενός κοριτσιού με το όνομα Bentreshyt, η Ντόροθι περιέγραψε ότι εγκαταλείφθηκε σε ηλικία τριών ετών και στη συνέχεια μεγάλωσε στο ναό του Seti Α στην Άβυδο - το ίδιο το κτίριο που είχε επισημάνει ως τετράχρονη. Διηγήθηκε τη συνάντηση της με τον Φαραώ στους κήπους του ναού ενώ υπηρετούσε ως ιέρεια της Ίσιδας. Ωστόσο, για μια ιέρεια της Ίσιδας, το να χάσει την παρθενιά της ήταν βαρύτατο παράπτωμα. Αφού έμεινε έγκυος στο παιδί του Σέτι, η Μπεντρέις διατάχθηκε να δικαστεί. Αντίθετα, επέλεξε να πεθάνει από το ίδια της τα χέρια, κοινώς να αφαιρέσει η ίδια τη ζωή της.
Μετακομίζοντας στην Αίγυπτο
Η επόμενη κομβική φάση ήρθε στα 27 της, όταν άρχισε να γράφει για ένα αιγυπτιακό περιοδικό στο Λονδίνο. Εδώ γνώρισε τον Emam Abdel Meguid, τον οποίο τελικά παντρεύτηκε. Μιλώντας για την κατοικία στο Κάιρο, γέννησε στον σύζυγό της έναν γιο. Ονομάζοντάς τον Σέτι από τον χαμένο φαραώ εραστή της, η ίδια έλαβε το όνομα Ομ Σέτι, που σημαίνει «μητέρα του Σέτι».
Ωστόσο, τα πράγματα δεν ήταν καθόλου ευκολότερα για εκείνη στο Κάιρο. Είχε παντρευτεί έναν ανοιχτόμυαλο άντρα, που έκανε εξαιρέσεις με τις περιγραφές της για φαραωνικές εμφανίσεις και εξωσωματικές εμπειρίες. Τελικά ο γάμος της όμως απέτυχε, διήρκεσε λιγότερα απο δύο χρόνια, πριν την εγκαταλείψει ο Εμάμ και μετακομίσει στο Ιράκ.
Σε κάθε περίπτωση, η Ντόροθι αγαπούσε σαφώς την Αίγυπτο περισσότερο από εκείνη. Έτσι, έμεινε πίσω στο Κάιρο, μεγάλωσε τον γιο της και εργαζόταν ως συντάκτρια στο Εθνικό Τμήμα Αρχαιοτήτων. Κατά τη διάρκεια της θητείας της εκεί, δημοσίευσε πολλά βιβλία και άρθρα που εξακολουθούν να τυγχάνουν μεγάλου θαυμασμού.
Αλλά και πολύς κόσμος τρόμαζε από την Ντόροθι, ειδικά οι ντόπιοι. Ήταν γνωστό ότι περνούσε πολλές νύχτες μόνη της, μέσα στη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας ή έκανε προσφορές στα πόδια της Σφίγγας. Αυτά τα τελετουργικά τρόμαζαν τους ανθρώπους και την έκαναν αντικείμενο πολλών κουτσομπολιών. Σε μια περίεργη αντίφαση, θαυμάστηκε επίσης ευρέως επειδή ήταν τόσο ανοιχτή σχετικά με τις πεποιθήσεις της.
Ιερογλυφικά από το ναό του Σέτι Α
Δουλεύοντας στην Αβυδο
Στα πενήντα της, της δόθηκε ξαφνικά η ευκαιρία να εργαστεί δίπλα σε ανασκαφείς στην Άβυδο. Όπως ήταν φυσικό, δέχτηκε την προσφορά με μεγάλη χαρά. Η Άβυδος ήταν η τοποθεσία όπου ο Σέτι Α' και η Μπεντρέιστ είχαν γίνει εραστές, άλλωστε, ήταν το ίδιο μέρος που είχε επισημάνει ως «σπίτι της» όταν ήταν τεσσάρων ετών στο Βρετανικό Μουσείο.
Στην Άβυδο, αποδείχθηκε ανεκτίμητη βοήθεια στους ερευνητές. Μεταξύ άλλων επιτευγμάτων, τους βοήθησε να εντοπίσουν τα ερείπια των κήπων που είχε περιγράψει πριν από πολύ καιρό.
Ακόμα πιο παράξενη ήταν η ανταλλαγή που είχε με τον επικεφαλής επιθεωρητή από το Τμήμα Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, ο οποίος την πήγε στο ναό του Σέτι και δοκίμασε τους ισχυρισμούς της. Στεκόμενος εκεί μέσα στο απόλυτο σκοτάδι, της περιέγραψε μια σειρά από τοιχογραφίες. Μετά από κάθε περιγραφή, της ζητούσε να περπατήσει προς την κατεύθυνση της συγκεκριμένης τοιχογραφίας. Το έκανε χωρίς να κάνει λάθος μια φορά. Ο επιθεωρητής ήταν φυσικά έκπληκτος. Οι τοποθεσίες αυτών των πινάκων δεν είχαν δημοσιευτεί ποτέ.
Περνώντας τις υπόλοιπες μέρες της στην Άβυδο, η Ντόροθι πρόσφερε ανεκτίμητη βοήθεια στους ερευνητές και τους ανασκαφείς που περνούσαν από εκεί συχνά. Επέλεξε ωστόσο να παραμείνει εκεί, επειδή ελεγε ότι το μέρος της έφερε μια αίσθηση γαλήνης. Πίστευε ότι εξιλεωνόταν για τις αμαρτίες της Bentreysht. Η ευκαιρία να συνεργαστεί με τους ερευνητές ήταν απλώς ένα μπόνους.
Ωστόσο, η συνεισφορά της στην Αιγυπτιολογία ήταν αναμφισβήτητη. Είχε μια φαινομενικά προγενέστερη κατανόηση των ιερογλυφικών και γνώριζε πολύ καλά τα τοπικά ερείπια. Το 1981, τη χρονιά που πέθανε, εμφανίστηκε ακόμη και σε ένα ντοκιμαντέρ του National Geographic με τίτλο Egypt: Quest for Eternity — ένα κατάλληλο όνομα για κάποιον που διεκδικεί τη μετενσάρκωση.
Σέτι Α
Ο θάνατος και η ταφή της
Παρόλες τις συνεισφορές της στην Αιγυπτιολογία, συμπεριλαμβανομένων των αμέτρητων δοκιμίων για τις αρχαίες λαϊκές πρακτικές, οι ντόπιοι εξακολουθούσαν να φοβούνται την Ντόροθι. Πέθανε στα 77 της, γνωρίζοντας ότι κανένα χριστιανικό ή μουσουλμανικό νεκροταφείο δεν θα την δεχόταν.
Έχοντας αυτό κατά νου, άρχισε να κατασκευάζει τον δικό της τάφο ακριβώς στον πίσω μέρος του κήπου της. Φυσικά, ήθελε έναν υπόγειο θάλαμο με μια πλάκα από σκυρόδεμα. Ωστόσο, την τελευταία στιγμή οι υγειονομικοί υπάλληλοι επενέβησαν, επιμένοντας να της δοθεί η κατάλληλη ταφή. Ένα τοπικό κοπτικό νεκροταφείο τελικά υποχώρησε, επιτρέποντάς της ένα ανεπιθύμητο οικόπεδο στην άνυδρη έρημο. Αλλά δεν έπρεπε να τοποθετηθεί ταφόπλακα πάνω από τον τάφο της. Θα έπρεπε να βάλουν έναν σωρό από πέτρες.
Η ανώνυμη ταφή της σήμανε ένα ατελέσφορο τέλος σε μια πιο ασυνήθιστη ζωή. Μέχρι σήμερα, περίπου σαραντατρία χρόνια μετά, οι προσπάθειες να διαψευστούν οι ισχυρισμοί της συνεχίζονται. Οι αρνητές υποψιάζονται ότι ο Ντόροθι απέκτησε με κάποιο τρόπο πρόσβαση σε αδημοσίευτο υλικό και το χρησιμοποίησε για να εξαπατήσει τους ανθρώπους. Και, ναι, είναι δελεαστικό να την απορρίψουμε ως απλώς έναν άλλο τσαρλατάνο που αναζητά την προσοχή. Αλλά μάλλον θα πρέπει να θυμόμαστε και αυτό που λέει ο Σαίξπηρ ο Άμλετ στον Οράτιο: «Υπάρχουν περισσότερα πράγματα στον ουρανό και στη γη από όσα ονειρεύονται στη φιλοσοφία σου».
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις