ΚΟΣΜΟΣ. Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Neptune Spear, των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ στη κατοικία του Μπιν Λάντεν στη Μπίλαλ Τάουν, Αμποταμπάντ, στο Πακιστάν, στις 2 Μαϊου 2011, στις 01:00 ώρα Πακιστάν (1 Μαϊου 2011, 20:00 UTC). Ο θάνατος του Μπιν Λάντεν ήταν αποτέλεσμα ενός πυροβολισμού στο κεφάλι του - οι δυνάμεις των ΗΠΑ πήραν το σώμα του στο Αφγανιστάν και το έριξαν στη θάλασσα.

Η επιχείρηση έγινε από τα μέλη των Navy SEALs των ΗΠΑ από την Ναυτική Ειδική Πολεμική Ομάδα (DEVGRU), γνωστή ως SEAL Team Six, υπό τη διοίκηση της Μικτής Ειδικής Διοίκησης Επιχειρήσεων με τη CIA.

Ο θάνατος του Μπιν Λάντεν θεωρήθηκε σημαντικό γεγονός στον Πόλεμο κατά της Τρομοκρατίας στις ΗΠΑ, στα Ηνωμένα Έθνη, στο ΝΑΤΟ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και σε άλλες χώρες.

Το Πακιστάν έλαβε κριτική καθώς δεν ήξερε ότι ο Μπιν Λάντεν ζούσε σε σπίτι, το οποίο βρισκόταν κοντά σε στρατιωτική ακαδημία. Το Πακιστάν δηλώνει ότι δεν ήξερε για τον Μπιν Λάντεν και κατηγορήθηκε για συνεργασία με τον Μπιν Λάντεν.

Την 1η Μαΐου 2011 ο Οσάμα Μπιν Λάντεν σκοτώθηκε από τις αμερικανικές δυνάμεις στο Πακιστάν σύμφωνα με την ανακοίνωση του Αμερικάνου προέδρου. Σύμφωνα με τις στρατιωτικές πηγές των ΗΠΑ ο Οσάμα σκοτώθηκε σε μια έπαυλη έξω από το Ισλαμαμπάντ. Ο Οσάμα ήταν καταζητούμενος για την τρομοκρατική ενέργεια της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στην Αμερική.

Η είδηση στον ημερήσιο τύπο ανέφερε ότι «η σορός σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων στο Αssociated Press και το CNN ρίχθηκε σε άγνωστο σημείο στη θάλασσα αφού πρώτα τηρήθηκαν όλα τα τελετουργικά που απαιτεί η μουσουλμανική θρησκεία», με επίκληση του τυπικού του Ισλάμ πως η σορός πρέπει να ταφεί μέσα σε 24 ώρες. Οι Αμερικανοί εξήγησαν ότι ήταν απίθανο το να βρεθεί μια χώρα που θα δεχόταν το σώμα του για ταφή και ως εκ τούτου επιλέχθηκε η λύση της ρίψης της σορού του στη θάλασσα. Σύμφωνα με το άρθρο στο tvxs.gr επιλέχθηκε η ρίψη της σορού στη θάλασσα για να αποφευχθεί να γίνει ο τάφος του προσκύνημα.

Άλλα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν την ίδια ημέρα τους πολίτες τους στο εξωτερικό να προσέχουν, εκφράζοντας φόβο για αντιαμερικανικές επιθέσεις λόγω της ανακοίνωσης του θανάτου του Μπιν Λάντεν».

Επίσημοι και απλός κόσμος από χώρες του ΝΑΤΟ και άλλες εξέφρασαν τη χαρά τους για τον θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, με τη θεώρηση ότι με τον θάνατο του Μπιν Λάντεν θα υπάρξει περισσότερη ειρήνη στον κόσμο. Οι ΗΠΑ παρέμειναν σε συναγερμό για πιθανή τρομοκρατική εκδικητική ενέργεια της Αλ Κάιντα. Μετά την ανακοίνωση του θανάτου δημοσιεύτηκε ταξιδιωτική οδηγία με την οποία προειδοποιούνταν οι Αμερικάνοι σε όλες τις χώρες για το ενδεχόμενο χρήσης βίας κατά αυτών.

Ο Αμερικάνος Γερουσιαστής Καρλ Λεβίν ο οποίος προέδρευε στην επιτροπή αμύνης ζήτησε την δημοσίευση των φωτογραφιών του νεκρού: «Φρονώ πως σε μία δεδομένη στιγμή, οι φωτογραφίες με τη σορό του θα πρέπει να δημοσιευθούν, δεν γνωρίζω πότε, αλλά πιστεύω πως αυτό θα γίνει και πως θα πρέπει να το κάνουμε», κάτι που δεν έγινε.

Θεωρίες συνωμοσίας

Επειδή δεν δόθηκαν ποτέ φωτογραφίες του νεκρού στη δημοσιότητα (σε αντίθεση με των γιων του) ούτε βίντεο της εκτέλεσής του (όπως έγινε με τον Σαντάμ Χουσεΐν), δεν υπάρχει τάφος του αλλά απορρίφθηκε νεκρός σε μη γνωστοποιημένο σημείο στη θάλασσα, η ταφή του στη θάλασσα έπειτα από την ένοπλη επιχείρηση έγινε σε αστραπιαίο χρόνο (24 ώρες), η αρχική ανακοίνωση για το γεγονός έπεσε σε αντιφάσεις που χρειάστηκε να ανασκευαστούν με δεύτερες ανακοινώσεις, έγινε μπλακάουτ 25 λεπτών που δεν επέτρεψε την καταγραφή της επιχείρησης από τις κάμερες στα κράνη των στρατιωτών της επιχείρησης και δεν δόθηκαν στοιχεία από τα αποτελέσματα της σύγκρισης του DNA του, υπάρχει σκεπτικισμός για την αλήθεια των γεγονότων του θανάτου, έτσι όπως παρουσιάστηκαν επίσημα.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις