Σαν σήμερα 14 Απριλίου ο «Τιτανικός» προσκρούει σε παγόβουνο
Τιτανικός: Πολυτελές Βρετανικό υπερωκεάνιο, θαύμα της ναυπηγικής για την εποχή του βυθίζεται κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού
ΚΟΣΜΟΣ. Ο Τιτανικός ήταν ένα από τα μεγαλύτερα και πιο πολυτελή πλοία της εποχής του. Κατασκευάστηκε στην Αγγλία και ξεκίνησε το πρώτο του ταξίδι από το Southampton της Αγγλίας στις 10 Απριλίου του 1912. Το πλοίο είχε σχεδιαστεί να είναι απόλυτα ασφαλές, αλλά δυστυχώς, το ταξίδι αυτό έμελλε να καταλήξει σε μια από τις πιο τραγικές ναυτικές καταστροφές όλων των εποχών.
Βυθίζεται το βράδυ της 14ης Απριλίου 1912 προς το πρωί της 15ης Απριλίου 1912 στον βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη του παρθενικού ταξιδιού του από το Σαουθάμπτον με προορισμό τη Νέα Υόρκη. Όντας το μεγαλύτερο υπερωκεάνιο που λειτουργούσε εκείνη την περίοδο, ο Τιτανικός είχε 2.224 επιβαίνοντες όταν προσέκρουσε σε παγόβουνο στις 23:40 (ώρα πλοίου) την Κυριακή 14 Απριλίου 1912. Η βύθισή του, δύο ώρες και σαράντα λεπτά αργότερα, στις 02:20 (05:18 GMT) τη Δευτέρα 15 Απριλίου κατέληξε στο θάνατο περισσοτέρων από 1.500 ανθρώπων.
Παρότι οι πρώτες αντιδράσεις ήταν πολύ αργές και η εκκένωση του πλοίου έγινε με καθυστέρηση, κατάφεραν να διασωθούν περίπου 700 άτομα, αλλά πάνω από 1.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους (από τους 2.224 επιβαίνοντες) σε αυτή την τραγωδία όπου χαρακτηρίστηκε σε ένα από τα πιο πολύνεκρα ναυτικά δυστυχήματα σε καιρό ειρήνης.
Ο Τιτανικός είχε λάβει έξι προειδοποιήσεις για θαλάσσιο πάγο στις 14 Απριλίου, αλλά ταξίδευε σχεδόν με μέγιστη ταχύτητα όταν το πλήρωμά του εντόπισε το παγόβουνο. Αδυνατώντας να στρίψει έγκαιρα, το πλοίο υπέστη ένα πλάγιο χτύπημα που παραμόρφωσε την δεξιά πλευρά του (starboard), και πέντε από τα δεκαέξι διαμερίσματα του εκτέθηκαν στη θάλασσα. Ο Τιτανικός είχε σχεδιαστεί ώστε να μπορεί να παραμένει στην επιφάνεια με τέσσερα από τα μπροστινά διαμερίσματα του πλημμυρισμένα, αλλά όχι με περισσότερα, και το πλήρωμα σύντομα συνειδητοποίησε ότι το πλοίο θα βυθιζόταν. Όμως, σύμφωνα με την τότε επικρατούσα ναυτική τακτική, το πλοίο ήταν εξοπλισμένο με μακράν λιγότερες σωστικές λέμβους από όσες θα αρκούσαν για όλους (παρότι λίγο περισσότερες από όσες απαιτούσε ο νόμος), και πολλές λέμβοι δεν πληρώθηκαν σε όλη τους την δυνατότητα, λόγω μιας μη συντονισμένης εκκένωσης.
Σημάδεψε μια εποχή και αναδείχθηκε σε ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα του 20ού αιώνα. Η επίσημη έρευνα για την καταστροφή ανακοίνωσε ότι οι αιτίες της βύθισης ήταν η κατασκευή του πλοίου και η έλλειψη επαρκούς εκπαίδευσης του πληρώματος. Επίσης, προστέθηκε ότι η υπερβολική ταχύτητα του πλοίου στον παγόβουνο, καθώς και η έλλειψη επαρκούς εξοπλισμού διάσωσης συνέβαλαν στο μέγεθος της τραγωδίας.
Έχει επηρεάσει τον κόσμο σε πολλούς τρόπους. Η έλλειψη επαρκούς ασφαλείας και η ανάγκη για βελτιωμένους ελέγχους ασφάλειας οδήγησε σε αυστηρότερους κανονισμούς στη ναυτιλία. Επίσης, η τραγωδία αυτή είχε ένα σημαντικό αντίκτυπο στην κουλτούρα του 20ού αιώνα, καθώς η ιστορία του έχει μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη και τα βιβλία και συνεχίζει να απασχολεί και να συγκινεί το κοινό παγκοσμίως.
Συνολικά, η βύθιση του Τιτανικού αποτελεί μια συγκλονιστική ιστορία της ανθρώπινης αποτυχίας και ανθρωπιστικής τραγωδίας. Η μνήμη των θυμάτων και η σημασία της τραγωδίας αυτής διατηρούνται ζωντανές και μας υπενθυμίζουν τη σημασία της ασφάλειας και της προετοιμασίας για τις ενδεχόμενες καταστροφές. Επίσης, η ιστορία αυτή υπενθυμίζει τη σημασία της συνεργασίας και της αλληλεγγύης σε κρίσιμες καταστάσεις.
Στο τέλος, μας υπενθυμίζει ότι η ανθρώπινη ζωή είναι πολύτιμη και ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να την προστατεύσουμε. Ας μην ξεχνάμε ποτέ τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στην τραγωδία αυτή και ας διασφαλίσουμε ότι οι κίνδυνοι που παραμένουν στη θάλασσα έχουν αναγνωριστεί και αντιμετωπίζονται κατάλληλα.
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις