Έρευνα: Kλίμα, κόστος, χέρια, αγορά και καταναλωτές στην δύσκολη εξίσωση για την ελιά και το λάδι!
Έρευνα του Olive Oil Times για την ελαιοκαλλιέργεια και παραγωγή - Kλίμα, κόστη, χέρια, αγορά και καταναλωτές στην δύσκολη εξίσωση
ΚΟΣΜΟΣ. Σοβαρές κλιματικές επιπτώσεις, κόστη παραγωγής σε δυσθεώρητα ύψη, έλλειψη εργατών, αστάθεια στις αγορές, αλλά και απουσία κατανόησης από πλευράς καταναλωτών για τα προϊόντα τους αναφέρουν χιλιάδες ελαιοπαραγωγοί ανά τον κόσμο κατά την ετήσια έρευνα που πραγματοποίησε το Olive Oil Times.
Από ένα εξαιρετικά μεγάλο δείγμα πλέον των 4.000 ερωτηθέντων, καλλιεργητών και επαγγελματιών στον τομέα του ελαιολάδου σε 36 χώρες, αλλά και με ένα σημαντικό εύρος ερωτήσεων για την περίοδο 2021/2022, τα αποτελέσματα δείχνουν ένα σύνολο εμποδίων με τα οποία έρχεται αντιμέτωπος φέτος ο κλάδος σε όλα τα στάδια, από την καλλιέργεια μέχρι το ράφι.
Στην έρευνα συμμετέχουν και αρκετοί Έλληνες παραγωγοί και επαγγελματίες του ελαιολάδου, αναφέροντας τους δικούς τους προβληματισμούς για έναν τομέα, μάλιστα, που προσφέρει σημαντικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Παρά τις καλύτερες ποιότητες, οι όγκοι και οι αποδόσεις δείχνουν ότι προβλημάτισαν ιδιαίτερα φέτος παραγωγούς και εμφιαλωτές, με τους πρώτους να χρεώνουν τις χειρότερες αποδόσεις σε ακραίους καύσωνες, ξηρασίες και άλλες κακές καιρικές συνθήκες, οι οποίες, σε συνδυασμό με την έλλειψη χεριών, δυσχέραναν τις συγκομιδές. Παράλληλα, αιτία απωλειών ήταν και οι πυρκαγιές από την Ελλάδα έως την Καλιφόρνια.
Πολλαπλό το πλήγμα της πανδημίας
Ένα σύνολο παραγόντων που σχετίζονται άμεσα και έμμεσα με την πανδημία επέδρασε στους παραγωγούς, από την έλλειψη εργατών μέχρι τις κλειστές επιχειρήσεις εστίασης και φιλοξενίας που ήταν πελάτες. Πρόκειται για πλήγμα ιδιαίτερα προς τους μικρούς παραγωγούς που δεν μπορούν να απευθυνθούν σε ευρύτερες αγορές από ένα σύνολο συνθηκών που συχνά θέτουν για τους ίδιους ζητήματα επιβίωσης. Στην ίδια κατηγορία, ενέταξαν και τη ραγδαία αύξηση του κόστους (χρεώσεις μεταφορών, εξαγωγικά τέλη, τιμές λιπασμάτων), γεγονός που υπογραμμίστηκε και από την πλευρά των ελληνικών επιχειρήσεων.
Η συγκομιδή ιδιαίτερα στον παραδοσιακό ελαιώνα, που αφορά και την πλειονότητα των αγροκτημάτων παγκοσμίως είναι εξ ορισμού έντασης εργασίας, υπογραμμίζει η έρευνα. Πρόκειται για χέρια που συχνά μετανάστευαν με την ωρίμανση του καρπού και φέτος ήταν σε ακόμη μεγαλύτερη έλλειψη.
Προκλήσεις συγκομιδής 2021-2022
Για άλλους, καρδιά του προβλήματος αποτελεί το ζήτημα των προμηθειών και της διακίνησης των τελικών προϊόντων τους. «Έξι εβδομάδες και ακόμη περιμένουμε να είναι διαθέσιμο το κοντέινερ», τονίζει Ιταλός παραγωγός και εξαγωγέας, υπογραμμίζοντας προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Η σχέση ποιότητας και αξίας του προϊόντος, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει κλειδί για το μέλλον του τομέα, παραμένει ένα θολό τοπίο από πλευράς καταναλωτών, με αποτέλεσμα στη λιανική να κυριαρχεί προϊόν χαμηλής ποιότητας, που συχνά προωθείται σε τιμές κάτω του κόστους μιας «ηθικής παραγωγής». «Η αξιοπρέπεια για τον κλάδο είναι πρωταρχικής σημασίας», υπογραμμίζει καλλιεργήτρια από την Καταλονία, ενώ, όπως επισημαίνεται, και ο πληθωρισμός έπαιξε τον ρόλο του για τις καταναλωτικές επιλογές.
Χωρίς μια μακροπρόθεσμη και αθροιστική πολιτική, δεν θα υπάρχει χώρος για καινοτομία και η παραγωγή θα συρρικνωθεί σημαντικά σε πολλές περιοχές, εκτιμά ο κλάδος, με τους συμμετέχοντες στην έρευνα, πέραν των επιμέρους προβλημάτων, να καλούν συχνά για κυβερνητική δράση, αλλά και συνεργασία μεταξύ των μικρών παραγωγών, που παραμένουν ευάλωτοι σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά.
Πηγή: ypaithros.gr
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις