Η αντίδραση άνδρα βλέποντας Times Square και iPhones μετά από 44 χρόνια στη φυλακή
Ο άνθρωπος που «ξύπνησε» σε έναν άγνωστο κόσμο μετά από 44 χρόνια στη φυλακή
ΗΠΑ. Η ιστορία του Ότις Τζόνσον, ενός ανθρώπου που πέρασε 44 χρόνια της ζωής του στη φυλακή. Όταν αποφυλακίστηκε και βρέθηκε για πρώτη φορά στην Times Square, συνειδητοποίησε πόσο πολύ είχε αλλάξει ο κόσμος.
Η πρώτη του επαφή με τη σύγχρονη πραγματικότητα
Καθώς περπατούσε ανάμεσα στις φωτεινές επιγραφές και τα γεμάτα τεχνολογική εξέλιξη, ο Τζόνσον ένιωσε σαν να είχε ξυπνήσει σε έναν άγνωστο κόσμο. Παρατηρώντας τους ανθρώπους που κρατούσαν smartphones και φορούσαν ακουστικά, πίστεψε αρχικά ότι ήταν πράκτορες της CIA, καθώς τα καλώδια που κρέμονταν από τα αυτιά τους του θύμιζαν παλιές κατασκοπευτικές συσκευές.
Όταν φυλακίστηκε το 1970, δεν υπήρχαν κινητά τηλέφωνα, και η επανάσταση της τεχνολογίας ήταν κάτι που δεν πρόλαβε να ζήσει. Είναι φυσικό, λοιπόν, να αγνοεί την ύπαρξη της Apple ή την άνοδο των τεχνολογικών γιγάντων, όπως ο Στιβ Τζομπς και ο Έλον Μασκ.
Η ιστορία του Ότις Τζόνσον
Ο Τζόνσον μπήκε στη φυλακή σε ηλικία 25 ετών, κατηγορούμενος για απόπειρα δολοφονίας ενός αστυνομικού. Αν και διακήρυξε την αθωότητά του, παρέμεινε έγκλειστος για 44 χρόνια. Όταν αποφυλακίστηκε το 2014, σε ηλικία 69 ετών, του δόθηκαν μόνο ένα δελτίο ταυτότητας, έγγραφα σχετικά με την υπόθεσή του, δύο εισιτήρια λεωφορείου και 40 δολάρια.
Η προσαρμογή του στη νέα πραγματικότητα ήταν δύσκολη. «Η επιστροφή στην κοινωνία ήταν σκληρή, γιατί τα πράγματα είχαν αλλάξει δραματικά», είχε δηλώσει ο ίδιος σε συνέντευξή του στο Al Jazeera.
Η ζωή εκτός φυλακής
Οι αλλαγές που αντίκρισε ήταν πολλές και ξαφνικές. Η Times Square, με τις διαφημίσεις να προβάλλονται σε οθόνες πάνω σε κτίρια, του φάνηκε εξωπραγματική.
Παρατηρώντας τους περαστικούς, έμεινε έκπληκτος από τη συμπεριφορά τους. «Οι περισσότεροι μιλούσαν μόνοι τους», είπε. «Έπειτα, παρατήρησα ότι είχαν κάτι στα αυτιά τους. Είναι τηλέφωνα; iPhones τα λένε;».
Ακόμα και οι απλές καθημερινές δραστηριότητες είχαν αλλάξει. Το κόστος μιας τηλεφωνικής κλήσης από καρτοτηλέφωνο, που ήταν 25 σεντς το 1970, είχε αυξηθεί στο 1 δολάριο. Στα σούπερ μάρκετ, οι επιλογές φαγητού ήταν τόσο πολλές, που τον άφησαν άναυδο. «Σκεφτόμουν τι να διαλέξω. Είχαν φυστικοβούτυρο μαζί με μαρμελάδα στο ίδιο βάζο! Αυτό δεν το είχα ξαναδεί».
Παρόλα αυτά, χάρηκε που είδε ότι κάποια πράγματα παρέμεναν ίδια. Το φυστικοβούτυρο Skippy, ένα αγαπημένο του προϊόν, βρισκόταν ακόμα στα ράφια.
Η χαρά της ελευθερίας
Παρά τις δυσκολίες, ο Τζόνσον απολαμβάνει την ελευθερία του. «Είναι όμορφα να είμαι στην κοινωνία. Να βλέπω τον ήλιο και να παρατηρώ τον κόσμο. Είναι ωραία να είσαι ελεύθερος».