Ανάπλαση «Παλαιολόγου»: Ποιος είναι ο Γιάννης Κίζης;
ΕΛΛΑΔΑ. Οι πρόσφατες εξελίξεις, αντιδιαστολές και αντιπαραθέσεις για την ανάπλαση της λεωφόρου Παλαιολόγου στη Σπάρτη, ανέδειξαν, μεταξύ άλλων, τον ρόλο του αρχιτέκτονα Γιάννη Κίζη. Ποιος είναι και ποιο γραφείο διευθύνει ο σύζυγος της Σπαρτιάτισσας Ασπασίας Λούβη και θερμός υποστηρικτής της ανάπλασης της Παλαιολόγου με βάση το σχέδιο που τελικά ψήφισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης;
Tο Γραφείο Κίζη κλείνει την τέταρτη δεκαετία αρχιτεκτονικής παρουσίας στον ελληνικό τεχνικό χώρο, με δραστηριότητες που καλύπτουν ευρύ φάσμα υπηρεσιών, από την τεκμηρίωση και τον σχεδιασμό μέχρι τη μελέτη και την επίβλεψη κτιριακών έργων ποικίλων τομέων και μεγεθών: Μεγάλα κτίρια δημόσιου χαρακτήρα, οικιστικά σύνολα, κτίρια κατοικιών και γραφείων, εργοστάσια, σύγχρονες αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις και επεκτάσεις σε ιστορικά κτίρια, αποκαταστάσεις μνημείων.
Με την εξειδίκευση της τεχνογνωσίας του και την πλαισίωσή του από επίλεκτους συνεργάτες, όσο και με διαρκή παράλληλο προσανατολισμό προς την έρευνα, έγινε γνωστό ως μία εκ των πλέον εγκύρων επαγγελματικών εγκαταστάσεων ειδικών αρχιτεκτονικών μελετών.
Τη διεύθυνση του γραφείου έχει ο Γιάννης Κίζης - Δρ. Αρχιτέκτων, καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με τη σύμπραξη του Κωσταντή Κίζη, αρχιτέκτονα ΕΜΠ, MSc Columbia University.
O επιστημονικός πυρήνας του γραφείου πλαισιώνεται από το απαραίτητο προσωπικό γραμματείας και διαχείρισης ηλεκτρονικών υπολογιστών και εκτάκτους συνεργάτες. H εξειδίκευση και η συνεργασία με συμβούλους άλλων ειδικοτήτων και κατασκευαστικές εταιρείες, σε συνδυασμό με την πλήρη μηχανοργάνωση, εγγυώνται την αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ εργοδοσίας, μελέτης και κατασκευής
Ο Γιάννης Κίζης
Ο Γιάννης Κίζης σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, όπου και ολοκλήρωσε τις σπουδές του το 1971. Έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα στις αναστηλώσεις, από το Πανεπιστήμιο του York, το 1977, και Διδακτορικό Δίπλωμα από το Ε.Μ.Π., το 1987. Έχει πραγματοποιήσει δημοσιεύσεις σε θέματα που σχετίζονται με την ένταξη της σύγχρονης αρχιτεκτονικής σε ιστορικό περιβάλλον, στον τομέα της παραδοσιακής κατασκευής και της αναστηλωτικής πρακτικής. Έχει γράψει βιβλία για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική στο Πήλιο, στη Θράκη και στη Σαμοθράκη.
Διευθύνει το «Γραφείο Κίζη», που ασχολείται κυρίως με την ειδική σύνθεση, ένταξη σύγχρονης αρχιτεκτονικής σε ιστορικό περιβάλλον, με αποκαταστάσεις μνημειακών κτιρίων. Τιμήθηκε επανειλημμένα με το διεθνές βραβείο “Europa Nostra”(1984,1992,1999) και διακρίθηκε σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Είναι Ομότιμος Καθηγητής στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Μετσοβίου Πολυτεχνείου.