«Reboot»: Η πρόταση των Γεωπόνων της Λακωνίας για την επόμενη ημέρα!
ΛΑΚΩΝΙΑ. Ξεκινώντας την παρέμβασή του ο Σύλλογος Γεωπόνων Λακωνίας θα εύχεται σε όλους υγεία και υπομονή όπως και τήρηση των νομοθετημένων και μη υποδείξεων των ειδικών.
«Επιπλέον των ανωτέρω θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους εκείνους που υπερβάλλουν εαυτόν για να παραμείνει η Ελληνική κοινωνία όσο το δυνατόν ανέπαφη από το Κορωνοϊό. Θέλουμε να επισημάνουμε ότι δεν είναι μόνο οι λειτουργοί υγείας που αυτή τη στιγμή όντας στην πρώτη γραμμή δοκιμάζονται αλλά σειρά κλάδων που δεν θα μπούμε σε διαδικασία να τους απαριθμήσουμε διότι είναι βέβαιο ότι θα μας διαφύγει κάποιος.
Στον κλάδο της παραγωγής τροφίμων ο οποίος και με απόφαση ΥΠΑΑΤ παραμένει εν λειτουργία συγκαταλέγονται και οι συνάδελφοι ιδιοκτήτες καταστημάτων αλλά και δημόσιοι υπάλληλοι η δουλειά των οποίων είναι να μην καμφθεί η διαδικασία της πρωτογενούς παραγωγής, της μεταποίησης των εξαγωγών και εν γένει της υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων, έτσι ώστε και σύμφωνα πάντα με τις δυνατότητες της χώρας μας να υπάρξει κάλυψη των διατροφικών αναγκών.
Μπαίνοντας στην ουσία της παρέμβασής μας θέλουμε να σημειώσουμε ότι η επιλογή του τίτλου δεν είναι τυχαία και αφορά σε μία γνωστή σε όλους ενέργεια από τους υπολογιστές όπου όταν υπάρξει ένα πρόβλημα γίνεται επανεκκίνηση κατά το Ελληνικότερο για να λυθούν μέρος ή και όλα τα προβλήματα. Νομίζουμε λοιπόν ότι η παρούσα συγκυρία παρά τη σωρεία των αρνητικών που επιφέρει είναι συγχρόνως και μία καλή ευκαιρία για ουσιαστικές παρεμβάσεις στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής.
Θα πρέπει λοιπόν κατά την γνώμη μας να μην χαθεί η ευκαιρία αυτή σε διασπάθιση χρήματος σε προγράμματα ανούσια που απλά στόχο θα έχουν να «ρίξουν» με τον ένα ή τον άλλο τρόπο χρήμα στην αγορά, ή να κλείσουν στόματα πολιτικά ή και κομματικά αντίθετων φωνών, αλλά θα πρέπει να γίνουν καίριες παρεμβάσεις που θα αλλάξουν την εικόνα και το βαθμό εξάρτησης της Ελληνικής γεωργίας από εξωγενή κέντρα.
Κατά τη γνώμη μας η παρούσα και κάθε επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει:
1. Να επανεξετάσει το ποια θα πρέπει να είναι η θέση του Υπουργού ΑΑ&Τ στο Υπουργικό συμβούλιο, μία σημειολογική αλλά και ουσιαστική στροφή, αφού η κρίση απέδειξε περίτρανα ότι η διατροφή είναι από τους βασικούς πυλώνες υποστήριξης της επιβίωσης και διατήρησης της συνοχής μίας κοινωνίας.
2. Να αντιληφθεί ότι ο δημόσιος τομέας έχει σημαίνοντα ρόλο στη λειτουργία της κοινωνίας όποια και αν είναι η πολιτική-ιδεολογική τοποθέτηση απέναντί σε αυτόν, αλλιώς μπορούμε να πάμε σε «ανοσία αγέλης».
3. Να χρηματοδοτήσει (υφιστάμενες δημόσιες δομές) ή να επιδοτήσει τη δημιουργία (αμιγώς ιδιωτικός τομέας ή ΣΔΙΤ) βασικών λειτουργιών που θα εξασφαλίσουν βαθμό αυτάρκειας. Τέτοιου είδους λειτουργίες είναι η σποροπαραγωγή, η
παραγωγή νέων ποικιλιών και υποκειμένων, γενετικά προσαρμοσμένων στις εδαφοκλιματικές συνθήκες των περιοχών καλλιέργειας, η γενετική βελτίωση και αναπαραγωγή τόσο αυτόχθονων όσο και ξένων φυλών παραγωγικών ζώων, η παραγωγή φυτοπροστατευτικών μέσων αλλά και λιπασμάτων από ελληνικές εταιρείες και πρώτες ύλες.
4. Να ενισχύσει τη δημιουργία δικτύων καταστημάτων διάθεσης κρέατος και τυροκομικών προϊόντων από τους ίδιους τους παραγωγούς, δεδομένου ότι μελέτες έχουν δείξει πως ειδικά στον κτηνοτροφικό τομέα μία κτηνοτροφική μονάδα για να μπορέσει οικονομικά να σταθεί στο παρόν οικονομικό περιβάλλον θα πρέπει να έχει και τη δυνατότητα διάθεσης του παραγόμενου προϊόντος χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να τροφοδοτεί και αλυσίδες καταστημάτων λιανικού εμπορίου.
5. Να προχωρήσει άμεσα σε χωροταξικά σχέδια με οριστικοποίηση χρήσεων γης απαγορεύοντας, στο πλαίσιο αυτών, δραστηριότητες που δεν είναι συνυφασμένες με την πρωτογενή παραγωγή , όπως επίσης και να διαφυλάξει τη γη υψηλής παραγωγικότητας χωρίς εξαιρέσεις. Σημειώνουμε ότι σε γεωργικές πολιτείες της Αμερικής σε περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να δομήσει στον αγροτικό χώρο αποδέχεται εγγράφως ότι στο χώρο αυτό υλοποιείται γεωργία-κτηνοτροφία με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό από άποψη οχλήσεων πάντα στο πλαίσιο της εκεί περιβαλλοντικής νομοθεσίας, χωρίς να αυξάνεται έτσι το διοικητικό βάρος με καταγγελίες.
6. Να χρηματοδοτήσει Εγγειοβελτιωτικά έργα όλων των τάξεων (Α’ Β΄ και Γ΄) καθώς επίσης και τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση των χρηστών νερού άρδευσης (όχι μόνο των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών) με χρήματα που θα προέρχονται από το αντίτιμο χρήσης αρδευτικού ύδατος, δεδομένου ότι είναι ανταποδοτικού χαρακτήρα, ώστε να αντιμετωπιστεί η επερχόμενη λειψυδρία αλλά και να μειωθεί το κόστος παραγωγής.
7. Να ενισχύσει τόσο με υλικοτεχνική υποδομή, όσο και με το αναγκαίο προσωπικό όλες εκείνες τι υπηρεσίες που στοχεύουν στην παραγωγή και διάθεση υγειών και ασφαλών τροφίμων.
8. Να ενεργοποιήσει άμεσα όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αναμορφώνοντας το θεσμικό πλαίσιο όπου απαιτείται, για το χτύπημα και τη πάταξη κάθε μορφής αισχροκέρδειας, παρεμπορίου και εξαπάτησης των πολιτών, στον τομέα των τροφίμων.
Επειδή στο παρελθόν είναι γνωστά τα παραδείγματα όπως:
- Η κατάργηση της εταιρείας σποροπαραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με παραγωγή και πώληση σπόρων φθηνότερων αλλά και προσαρμοσμένων στις Ελληνικές εδαφοκλιματικές συνθήκες
- Η απαξίωση ή και κατάργηση της Βιομηχανίας Ζαχάρεως και της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων
- Η κατάργηση των Υπηρεσιών Εγγείων Βελτιώσεων απαξιώνοντας έτσι τα έργα που αυτές διοικούσαν λόγω συντεχνιακών και πολιτικών διαγκωνισμών,
- Η επιδότηση της εγκατάλειψης καλλιεργειών όπως αυτή του βαμβακιού και του καπνού αλλά και άλλες τέτοιες ενέργειες του παρελθόντος,
νομίζουμε ότι εάν πρέπει να πάρουμε ένα μάθημα από όλο αυτό που βιώνουμε ως κοινωνία είναι ότι η έννοια του δημοσίου συμφέροντος όσο και αν έχουν χυθεί τόνοι μελάνης για να εξηγηθεί και αναλυθεί υπό διάφορα πολιτικά πρίσματα σε κρίσιμες καταστάσεις είναι μία. Η διαφύλαξη των συνταγματικών δικαιωμάτων πρωτίστως τα οποία συνήθως περιορίζουν τα ατομικά δικαιώματα οπτική που δεν είναι κακό να διατηρείται και σε μη κρίσιμες καταστάσεις».