Απάντηση Νικόλαρου σε Τσιρώνη: «Ποιος είπε ότι η περίθαλψη είναι ιατρική πράξη και μόνο;»
Απάντηση σε δημοσίευμα του Ιατρικού Συλλόγου Λακωνίας περι περίθαλψης των ασθενών από τους Φαρμακοποιούς
«Επιστρέφουμε λοιπόν τις απειλές και τα υπονοούμενα περί συκοφαντιών και τα περί νομιμότητας !!! Ας αφήσει ο καθένας στην άκρη τα συνδικαλιστικά του σύνδρομα και απωθημένα...»
ΛΑΚΩΝΙΑ. Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λακωνίας κ. Κωνσταντίνος Νικόλαρος αναγκάζεται να απαντήσει σε υπαινιγμούς και αμφισβητήσεις στην αξιολόγηση του έργου των φαρμακοποιών από το μέρος των γιατρών και πλέον επίσημα χείλη.
Ο κ. Νικόλαρος εξηγεί τα όρια αρμοδιότητας των Φαρμακοποιών, περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί με τις συνταγογραφήσεις και καλεί τον Ιατρικό Σύλλογο Λακωνίας να συνδράμει στην απόδοση καλών υπηρεσιών υγείας στην κοινωνία την δύσκολη αυτή συγκυρία.
«Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λακωνίας σε απάντησή του σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις της προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Λακωνίας κ. Τσιρώνη αλλά και του γραμματέα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, παραθέτει τις θέσεις του οι οποίες ταυτίζονται με τις θέσεις του ΠΦΣ όπως διατυπώθηκαν και από τον Γ’ αντιπρόεδρο κ. Τσαπέκο.
Είναι τουλάχιστον λυπηρό σε μια τόσο δύσκολη περίοδο που διανύει ο κλάδος της υγείας λόγω της πανδημίας COVID-19, να βρίσκουν ευκαιρία ορισμένοι στο συνδικαλιστικό τομέα να «φανούν» , σπέρνοντας διχόνοια και υποτιμώντας ολόκληρες ομάδες επιστημόνων υγείας που ειδικά τώρα πρέπει και οφείλουν να είναι ενωμένοι, προκειμένου να δώσουν μια ολοκληρωμένη μάχη κατά του ιού, καθένας από το πεδίο γνώσης του.
Σαν Φαρμακευτικός Σύλλογος, και κυρίως, σαν ιδιώτες φαρμακοποιοί, οφείλουμε να γνωστοποιήσουμε και να ξεκαθαρίσουμε σε καθέναν που έχει μπερδευτεί και χρειάζεται διευκρίνιση με τους ρόλους και τα επιστημονικά πεδία, ότι η ειδίκευσή μας καθώς και το γνωστικό αντικείμενο μας είναι η συνολική επιστημονική γνώση της παρασκευής, χορήγησης και δράσης του φαρμάκου στο σύνολό του και επομένως οι συμβουλευτικού χαρακτήρα υπηρεσίες σχετιζόμενες με αυτό, όπως οι ενδείξεις, αντενδείξεις, αλληλεπιδράσεις χορήγησης και κάθε άλλη χρήσιμη πληροφορία.
Η κρισιμότητα – μοναδικότητα - δυσκολία αυτής της επιστήμης, έχει αποδείξει την αναγκαιότητά της από αρχής ανθρώπου, καθώς και την αναπόσπαστη συνεισφορά της στην περίθαλψη. Αυτό το διευκρινίζουμε ως απάντηση στον γραμματέα του Π.Ι.Σ. που μας χαρακτήρισε «βοηθούς» των γιατρών. Όχι αγαπητέ μου, ο φαρμακοποιός δεν είναι βοηθός των γιατρών, είναι ο επιστήμονας που συνυπάρχει έχοντας ένα άλλο πεδίο εξειδίκευσης από την ιατρική διάγνωση και θεραπεία .
Μας αναφέρατε ότι αποτελεί αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος η περίθαλψη ασθενών και η χορήγηση αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή από τα φαρμακεία (πράξεις ποινικά κολάσιμες, Άρθρο 18, Τρόπος διάθεσης αντιβιοτικών φαρμάκων, N. 4675/2020). Για να δώσουμε λοιπόν πάλι διευκρινήσεις, η «περίθαλψη» είναι όρος με ευρεία έννοια και μέσα σ’ αυτήν υπαγόμαστε οι φαρμακοποιοί, οι οδοντίατροι, οι νοσηλευτές, οι φυσικοθεραπευτές, οι ψυχολόγοι, οι κοινωνιολόγοι, οι λογοθεραπευτές, κλπ.
Ποιος είπε ότι η περίθαλψη είναι ιατρική πράξη και μόνο; Δεν είναι αυτονόητο ότι όλοι οι επιστήμονες - επαγγελματίες υγείας περιθάλπουν τον ασθενή με βάση το δικό τους γνωστικό αντικείμενο; Ή μήπως είναι όλοι «βοηθοί»; Η Πολιτεία, τουλάχιστον, αναγνωρίζει όλα τα τελευταία χρόνια, όπως και προχθές δημόσια ειπώθηκε δια στόματος του Υφυπουργού Υγείας κ. Κοντοζαμάνη , ότι «οι Φαρμακοποιοί συμμετέχουν όρθιοι στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και παρέχουν Υπηρεσίες Υγείας»!
Και τέλος, επειδή επανειλημμένα γίνεται λόγος για την αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών και κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσει η παραφιλολογία, έχουμε να επισημάνουμε τους λόγους , για τους οποίους η Ελλάδα κατατάσσεται για τον λόγο αυτό στις πρώτες χώρες στην Ευρώπη:
Στη μελέτη του Eurobarometer το 2018, της Ευρωπαϊκής κομισιόν, αποδεικνύεται ότι η χρήση των αντιβιοτικών στην Ελλάδα γίνεται σε ποσοστό 91% μέσω συνταγογράφησης , 6% χωρίς συνταγή από τα φαρμακεία και 3% από άλλες πηγές. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί.
Αμφιβάλλει όμως κανείς ότι γίνεται συνταγογράφηση αντιβιοτικών χωρίς να τηρούνται οι ενδεδειγμένες επιστημονικά διαδικασίες και τα πρωτόκολλα; Ή για τις «τηλεφωνικές» συνταγές μετά από «τηλεφωνική» διάγνωση , οι οποίες μας φέρνουν σε τόσο δύσκολη θέση;
Επίσης δεν είναι αξιοσημείωτο και μεγάλης σημασίας το γεγονός, ότι και στις αντιβιώσεις κινολόνης και κεφαλοσπορίνης 3ης γενιάς, για τις οποίες απαιτείται κατά την χορήγηση και ειδική φυλασσόμενη συνταγή, και σ’ αυτήν την κατηγορία είμαστε και πάλι στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη;
Επιστρέφουμε λοιπόν τις απειλές και τα υπονοούμενα περί συκοφαντιών και τα περί νομιμότητας !!!
Ας αφήσει ο καθένας στην άκρη τα συνδικαλιστικά του σύνδρομα και απωθημένα , ας προσέξει πρώτα τα του οίκου του και ας σεβαστεί το γνωστικό αντικείμενο των άλλων επαγγελματιών υγείας.
Και μέσα από τον σεβασμό και την αλληλοεκτίμηση, ας προσπαθήσουμε όλοι μας να προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες υγείας στους συμπολίτες μας !!!»