Οι νέες μέθοδοι και τα νέα δεδομένα στην τοπική ιστορία και οι προoπτικές για την Πάτρα και τη Δυτική Ελλάδα
ΠΑΤΡΑ. Ενδιαφέροντα στοιχεία για την ιστορία της πόλης της Πάτρας και τη γύρω από αυτή περιοχή παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της εκδήλωσης του Ινστιτούτου Τοπικής Ιστορίας στο πλαίσιο του 22ου Forum Ανάπτυξης – money Show Πάτρας 2019. Θέμα του «Τοπική Ιστορία και Ανάπτυξη: Νέοι μέθοδοι, νέα δεδομένα, νέες προοπτικές για την Πάτρα και τη Δυτική Ελλάδα».
Στη διάρκειά της αναδείχτηκαν τα οφέλη που μπορεί να αποκτήσει η πόλη σήμερα, μέσα από την γνωριμία και την αξιοποίηση του ιστορικού παρελθόντος της.
Όπως επεσήμανε η Αρχαιολόγος Ελένη Σιμώνη, η οποία μίλησε για με θέμα «Aρχαία στην πόλη και Πολεοδομικός Σχεδιασμός, Προκλήσεις και Ευκαιρίες στην Πάτρα», η πόλη σύγχρονη και αρχαία βρίσκεται στο ίδιο στρώμα, γεγονός που προκαλεί προβλήματα σε πολλές περιπτώσεις.
Στο πλαίσιο αντιμετώπισής τους αναφέρθηκε στην Εφαρμογή Μεθόδων Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών μέσω της οποίας και με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, γίνεται πρόβλεψη πιθανολογούμενου αρχαιολογικού υποστρώματος, καθώς και προσαρμογή δόμησης μιας και μπορεί να γίνει ενημέρωση για την πιθανότητα αλλά και το βάθος που μπορεί να βρεθούν αρχαία. Επίσης μπορεί να γίνει προγραμματισμός νέων αρχαιολογικών χώρων και τοπόσημων εκεί που χρειάζεται.
«Τα αποτελέσματα αυτής της εφαρμογής μπορούν να χρησιμοποιηθούν ποικιλοτρόπως τόσο σε επιχειρησιακό επίπεδο, στην άσκηση της αρχαιολογικής έρευνας και της παρακολούθησης της οικοδομικής δραστηριότητας στην πόλη, όσο και θεωρητικά σε μια συνολική συζήτηση για το ρόλο του πολεοδομικού σχεδιασμού στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς», είπε η κ. Σιμώνη.
Στο πώς μπορούν να συμβάλλουν τα οθωμανικά φορολογικά κατάστιχα στην τοπική ανάπτυξη, στάθηκε ο Αρχαιολόγος Παναγιώτης Κοντολαίμος, ο οποίος τα έχει μελετήσει και παρουσίασε ενδιαφέροντες πτυχές της τοπικής ιστορίας.
Οι τομείς συνεισφοράς των κατάστιχων στην σύγχρονη αειφόρα ανάπτυξη της Πάτρας και της ευρύτερης Αχαΐας όπως τους παρουσίασε είναι η προστασία της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς η ανάδειξη και προστασία της πολυπολιτισμικότητας της περιοχής , η αγροτική παραγωγή , ο τουρισμός, η τοπική βιοτεχνία.
Ο Κώστας Παπαγιαννόπουλος Αρχαιολόγος και εκπαιδευτικός μίλησε για τις επιφανειακές έρευνες στη Δυτική Αχαΐα εστιάζοντας στις μη καταστρεπτικές μεθόδους στην αρχαιολογική έρευνα του τοπίου.
Όπως σημείωσε και ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Τοπικής Ιστορίας Γιάννης Μόσχος, στις επόμενες δράσεις του, εντάσσεται η δημοσίευση των αποτελεσμάτων της εντατικής επιφανειακής έρευνας στη δυτική Αχαΐα με την υποστήριξη του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας, στην οποία συμμετείχε και τελικά διεξήγαγε το Ινστιτούτο. «Πρόκειται για μια συστηματική έρευνα πεδίου, που αποκάλυψε πληθώρα άγνωστων αρχαιολογικών θέσεων, όλων των περιόδων της ιστορίας» επεσήμανε.
Ο ιστορικός Στάθης Κουτρουβίδης ανέπτυξε το θέμα «Η Πάτρα και η περιοχή της στα αρχεία του 19ου αιώνα» κάνοντας προτάσεις ώστε να φωτιστούν πολλές ενδιαφέρουσες πτυχές της ιστορίας της Πάτρας, όπως πχ με τη διερεύνηση και καταγραφή του πού βρίσκονταν τα γραφεία μεγάλων σταφιδικών οίκων της Πάτρας, πού ήταν οι αποθήκες τους.