Συναγερμός! Η Σπάρτη χάνει την Νοσηλευτική Σχολή!
To notospress.gr είχε και στο παρελθόν αναδείξει το κρίσιμο ενδεχόμενο μεταφοράς της Νοσηλευτικής Σχολής από την Σπάρτη στην Τρίπολη. Είχε επισημάνει ότι οι υποδομές στο Νοσοκομείο Σπάρτης δεν επαρκούν και είχε στηλιτεύσει την απουσία από την Διοίκηση της Σχολής αξιόλογων επιστημονικών στελεχών από τη Σπάρτη που θα υποστήριζαν την εύρυθμη λειτουργία της.
ΣΠΑΡΤΗ. Η Πρόεδρος του Τμήματος Νοσηλευτικής Σπάρτης Αγγελική Ρόδη-Μπουριέλ και τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης έχουν αναπτύξει τους ισχυρισμούς τους που στοχεύουν κατά τα γραφόμενα στη βελτίωση της Σχολής αλλά δεν αφήνουν σχεδόν κανένα περιθώριο για την παραμονή και λειτουργία της στη Σπάρτη.
Το θέμα είναι αν γνωρίζουν τις εξελίξεις οι αρχές (Περιφέρεια και Δήμος Σπάρτης) και τι έχουν πράξει για να ανατρέψουν, διορθώσουν και συγκρατήσουν τις συγκεκριμένες δυσάρεστες αλλαγές.
To notospress.gr παρακολουθεί το θέμα και σήμερα παρουσιάζει, αποκλειστικά, στοιχεία από τις θέσεις της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος Νοσηλευτικής.
«Σε απάντηση του σχετικού εγγράφου σας […] για την ενημέρωσή σας επί προβλημάτων εκπαίδευσης στο Τμήμα μας. Συγκεκριμένα γνωρίζετε τα πολύ σημαντικά λειτουργικά προβλήματα του Τμήματος […] και τους λόγους της απόφασης για μείωση του αριθμού εισακτέων για το 2017-2018. Οι προτάσεις αυτές καθορίζονται από την νομοθεσία σύμφωνα με την οποία πρέπει να εξασφαλίζεται «Η αναγκαιότητα διασφάλισης ίσων όρων ανάπτυξης μεταξύ ομοειδών Τμημάτων διαφορετικών ΑΕΙ και μεταξύ συγγενών Τμημάτων του ίδιου ΑΕΙ». Στη χώρα μας το μοναδικό υπάρχον ομοειδές Τμήμα είναι αυτό του ΕΚΠΑ στο δυναμικό του οποίου περιλαμβάνονται πλέον των 50 διδασκόντων, κοινά μαθήματα προγράμματος σπουδών με συγγενή Τμήματα και πληθώρα δομών πρακτικής/κλινικής εκπαίδευσης (νοσοκομεία, υγειονομικές δομές). Επιπλέον, θα πρέπει να αναφερθεί το γεγονός ότι τα αντίστοιχα Τμήματα ΤΕΙ στην πλειοψηφία τους εδρεύουν σε πόλεις με μεγαλύτερες δυνατότητες πρακτικής/κλινικής άσκησης αυτών που προσφέρονται στους φοιτητές/τριες του τμήματος Νοσηλευτικής του ΠαΠελ.
[…] Η σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απαιτεί:
Ως προς το διδακτικό προσωπικό έναν ελάχιστο αριθμό 50 ΔΕΠ […]
Ως προς το διοικητικό προσωπικό απαιτούνται τουλάχιστον 3 άτομα ενώ υπηρετεί 1 […]
Ως προς τις δομές κλινικής άσκησης η αναγκαία νοσοκομειακή εκπαίδευση είναι πέραν των δυνατοτήτων του Γ.Ν. Λακωνίας το οποίο είναι ένα μικρό επαρχιακό νοσοκομείο χωρίς Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας, Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, Παιδιατρική Κλινική και Ψυχιατρική Κλινική, με μικρό αριθμό νοσηλευομένων (ιδιαίτερα χαμηλή αναλογία ασθενών ανά φοιτητή/τριας), περιορισμένο νοσολογικό φάσμα περιπτώσεων (case mix) και με χαμηλούς δείκτες σοβαρότητας/πολυπλοκότητας των περιπτώσεων αυτών. […]
Οι μετακινήσεις για κλινική εκπαίδευση απαιτούν πιστώσει που βαίνουν συνεχώς μειούμενες ενώ οι εισακτέοι αυξάνονται […]
Οι μετακινήσεις απαιτούν αυξημένη απασχόληση συνοδών ενώ υπάρχει έλλειψη ΔΕΠ και δεν διαφαίνεται πιθανότητα προσλήψεων […]
Ως προς τη νοσοκομειακή-κλινική εκπαίδευση οι χώροι και το αντικείμενο μελέτης είναι ιδιαίτερα περιοριστικά ως προς τον αριθμό συμμετεχόντων φοιτητών/τριών ανά εκπαιδευτική ώρα. […] Αυτή η εκπαιδευτική ιδιομορφία της Νοσηλευτικής Επιστήμης εξυπηρετείται μόνο με τον αυξημένο αριθμό διαθέσιμων μονάδων και του ικανοποιητικού αριθμού επιστημονικά καταρτισμένου διδακτικού προσωπικού. […]
Με βάση τα ανωτέρω, […] η Γενική Συνέλευση του Τμήματος της Νοσηλευτικής ενημερώνει το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ότι στη συζήτηση για την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ακόλουθες πιθανές περιπτώσεις για το μέλλον του Τμήματος:
1. Παραμονή του τμήματος στη Σπάρτη η οποία, ναι μεν είναι επιιθυμητή από την τοπική κοινωνία απαιτεί όμως:
-Άμεση μείωση του αριθμού των εισακτέων
-Άμεση αύξηση αριθμού μελών ΔΕΠ
-Άμεση διπλασίαση των λειτουργικών κονδυλίων για τη μετακίνηση των φοιτητών/τριών σε δομές εκτός Σπάρτης και Π.Ε. Λακωνίας
-Πρόσληψη τουλάχιστον 4 εξειδικευμένων μελών ΕΔΙΠ
-Αύξηση του προσωπικού γραμματείας
-Εξεύρεση πρόσθετων χώρων γραφείων μελών ΔΕΠ
-Αναβάθμιση της ηλεκτρονικής διδακτικής υποδομής
-Ενέργειες του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο Υπουργείο Παιδείας για εκπαίδευση με εναλλακτικές μορφές
-Συνεργασία με την τοπική κοινωνία για άμεση αναβάθμιση των νοσοκομειακών υπηρεσιών υγείας της Λακωνίας ώστε να παρέχεται καλύτερη εκπαίδευση. Είναι απαραίτητη η ύπαρξη δομών αυξημένης φροντίδας (ΜΕΘ & ΜΑΦ) και κλινικών ψυχιατρικής και παιδιατρικής. Η ύπαρξη αυτών των δομών πρέπει να συνδέεται με κίνητρα αύξησης των νοσηλειών με εισαγωγές από όμορες περιφερειακές ενότητες και αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού τους.
Υπάρχουν όμως και εναλλακτικές τις οποίς η ΓΣ του Τμήματος αν και δεν τις προτείνει οφείλει να τις αναφέρει διότι το Πανεπιστήμιο πρώτον πρέπει να διασφαλίσει την ποιότητα εκπαίδευσης των αυριανών νοσηλευτών […] και δεύτερον να λάβει υπόψη του τις συστάσεις των εξωτερικών αξιολογητών […]:
-Μετακίνηση του Τμήματος στην Τρίπολη
Αυτήν την εναλλακτική πρότειναν οι εξωτερικοί αξιολογητές του Πανεπιστημίου και του τμήματος η οποία αν και συσπειρώνει το Πανεπιστήμιο θα το φέρει αντιμέτωπο με την τοπική κοινωνία της Σπάρτης. […]
Συγχώνευση των ΤΕΙ με τα Πανεπιστημιακά Τμήματα Νοσηλευτικής και ένταξή τους σε υφιστάμενες Σχολές Επιστημών Υγείας. […]
-Η συγχώνευση του Τμήματος με το ομοειδές της Αθήνας. […]
Προτεραιότητα του Πανεπιστημίου πρέπει να είναι η εφαρμογή των οδηγιών και η παροχή όσο το δυνατόν καλύτερων δυνατοτήτων εκπαίδευσης στους αυριανούς νοσηλευτές.
Ένα ακόμη ζήτημα θα παρουσιαστεί αν ψηφιστεί νομοθεσία με την οποία θα εισάγονται οι εν δυνάμει φοιτητές σε Σχολές αρχικά και στην πορεία θα κατανέμονται στα τμήματα. […] Άρα μια εναλλακτική λύση θα ήταν:
-Αντικατάσταση του Τμήματος Νοσηλευτικής με ένα Τμήμα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου περισσότερο θεωρητικής κατεύθυνσης και πλησιέστερο εκπαιδευτικό περιεχόμενο με το δεύτερο τμήμα τη Σχολής και μετακίνηση του Τμήματος Νοσηλευτικής στην Τρίπολη ή συγχώνευσής του με αυτό του ΕΚΠΑ. Αυτή η περίπτωση λύνει τα προβλήματα της νοσηλευτικής εκπαίδευσης, δεν επιφέρει οικονομική και κοινωνική αναστάτωση στη Λακωνική κοινωνία αν και δεν μπορεί να παραβλεφθεί το γεγονός της πιθανής αντίδρασης κάποιας άλλης τοπικής κοινωνίας.
Η ΓΣ του Τμήματος Νοσηλευτικής προτείνει να συμπεριληφθούν στη συζήτηση για την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου […] όλες οι ανωτέρω πιθανότητες που αφορούν το μέλλον του Τμήματος Νοσηλευτικής και στη βάση της όποιας τελικής απόφασης να ενταθούν οι μελλοντικές προσπάθειες για την βελτίωση των συνθηκών εκπαίδευσης των αυριανών Νοσηλευτών πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Οφείλουμε να συμβάλλουμε στην ουσιαστική αναβάθμιση του τίτλου σπουδών ενός Νοσηλευτή απόφοιτου Πανεπιστημίου και στην υπηρέτηση των καθηκόντων μας ως Ακαδημαϊκοί ιδίως απέναντι στις ελληνικές οικογένειες που στηρίζουν την παροχή δωρεάν αδείας στα παιδιά τους».