«Βροχή» διαττόντων αστέρων το βράδυ της Παρασκευής 12/8
Η εντυπωσιακή βροχή από «πεφταστέρια», τους διάττοντες Περσείδες, το βράδυ της Παρασκευής 12 Αυγούστου και τα χαράματα του Σαββάτου 13 Αυγούστου, σε συνδυασμό με την αυγουστιάτικη πανσέληνο, υπόσχονται δύο άκρως ρομαντικές καλοκαιρινές βραδιές.
Με βάση τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετεώρων (ΙΜΟ) από παρατηρήσεις προηγουμένων ετών, οι Περσείδες πέφτουν συνήθως με ρυθμό περίπου 100 την ώρα. Εμφανίζονται σε όλα σχεδόν τα σημεία του ουρανού και συχνά έχουν μακριές πύρινες «ουρές». Αρχίζουν να πέφτουν σε αραιή μορφή κάποια στιγμή τον Ιούλιο, πυκνώνουν σταδιακά και διαρκούν σχεδόν έως το τέλος του Αυγούστου.
Προκαλούνται από τα σωματίδια σκόνης που αφήνει πίσω της η «ουρά», μήκους δεκάδων εκατομμυρίων χιλιομέτρων, του κομήτη 109Ρ/Σουίφτ-Τατλ, ο οποίος αρχίζει να τέμνει την τροχιά της Γης από τις αρχές του Αυγούστου και χρειάζεται περίπου 130 χρόνια για να πραγματοποιήσει μια πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο.
Φέτος λόγω της πανσελήνου μόνο τα πιο φωτεινά μετέωρα θα γίνουν ορατά από τη Γη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, με καλές συνθήκες θα είναι ορατά γύρω στα 15-30 μετέωρα ανά ώρα.
Π. Κατσίχτης: «Η πανσέληνος θα εμποδίσει την παρατήρηση του φαινομένου»
Το notospress.gr ήρθε σε επικοινωνία με τον πρόεδρο της Αστρονομικής Ένωσης Σπάρτης κ. Παναγιώτη Κατσίχτη, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι λόγω της πανσελήνου το φαινόμενο της «Βροχής Αστεριών» δε θα είναι ιδιαίτερα ορατό από καμία περιοχή της χώρας.
Όπως σημείωσε ο κ. Κατσίχτης, οι Περσίδες καίγονται στην ατμόσφαιρα σε ύψος από 80-120 χλμ. στην ατμόσφαιρα της Γης, καθιστώντας έτσι ένας «άκρως εντυπωσιακό θέαμα».
Εξάλλου, όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος της Αστρονομικής Ένωσης Σπάρτης, κατά τις προηγούμενες ημέρες, η Ένωση σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) και τη Γερμανική Αεροδιαστημική Υπηρεσία (PLR) προχώρησε σε καταγραφή των Περσίδων με τη χρήση ψηφιακών μέσων από το Καταφύγιο του Πάρνωνα. «Είναι η τρίτη χρονιά που επιχειρείται κάτι ανάλογο» υπογράμμισε στο notospress.gr ο κ. Κατσίχτης.