Το Πείραμα και το Πηνίο Τesla στο 2ο ΓΕ.Λ. Σπάρτης
ΛΑΚΩΝΙΑ. Μια ιστορική διάταξη μεταφοράς ενέργειας, όπως την επινόησε ο «Προμηθέας του Ηλεκτρισμού» Nicola Tesla, το 1891, φιλοξενείται στο εργαστήριο Φυσικών Επιστημών του 2ου Γενικού Λυκείου Σπάρτης. Πρόκειται για κατασκευή του μηχανολόγου-μηχανικού κ. Διονύση Κυριακόπουλου, ο οποίος, έντονα εντυπωσιασμένος από το πείραμα αυτό στα μαθητικά του χρόνια, δεν σταμάτησε να επιθυμεί να το επαναλάβει ο ίδιος.
Έτσι, αξιοποιώντας τον χρόνο του, ως συνταξιούχος πλέον, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, πραγματοποίησε το όνειρό του, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει μια συναρπαστική εκπαιδευτική εμπειρία στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που παρακολουθούν την σχετική παρουσίαση. Κατόπιν ενεργειών του συμβούλου Φυσικών Επιστημών Λακωνίας και Αρκαδίας κ. Σιτέ, δόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η ευκαιρία στους μαθητές να παρακολουθήσουν ένα διαφορετικό μάθημα Φυσικής, το οποίο περιελάμβανε:
- Εισήγηση της υπεύθυνης του Ε.Κ.Φ.Ε. Λακωνίας, με στοιχεία για την ιδιαίτερη προσωπικότητα του μεγάλου επινοητή και τον ιδιόρρυθμο βίο του καθώς και συζήτηση για αποσαφήνιση εννοιών και φαινομένων σχετικών με το πείραμα, ώστε να αξιοποιήσουν οι μαθητές στο μέγιστο δυνατό βαθμό τη διδακτική παρέμβαση.
- Παρουσίαση του κ. Κυριακόπουλου, με αναλυτική περιγραφή των χαρακτηριστικών της πειραματικής διάταξης και του τρόπου λειτουργίας της, και, φυσικά, εντυπωσιακότατες ηλεκτρικές εκκενώσεις με μορφή τεχνητών κεραυνών, που κυριολεκτικά μαγεύουν τους παρισταμένους.
Η πειραματική διάταξη, αποτελείται από δύο πηνία, στο πρώτο από τα οποία εφαρμόζονται ηλεκτρικοί παλμοί μεγάλης έντασης μέσω της εκφόρτισης ενός πυκνωτή. Με την επίτευξη του συντονισμού των δύο πηνίων, δημιουργείται υψηλή τάση της τάξης των εκατοντάδων χιλιάδων Volts, οπότε προκαλούνται οι ηλεκτρικές εκκενώσεις, με μορφή κροσσών, στον αέρα.
Ο Nikola Tesla και το ιστορικό πείραμά του
Ο Nikola Tesla γεννήθηκε το 1856, στο χωριό Smiljan, στη σημερινή Κροατία.. Σπούδασε στο Πολυτεχνικό Σχολείο του Γκρας και στο Πανεπιστήμιο της Πράγας.
Εργάστηκε ως ηλεκτρολόγος μηχανικός στη Γερμανία, την Ουγγαρία τη Γαλλία και την Αμερική. Συνεργάστηκε με τον Tomas Edisson, βελτιώνοντας πολλές από τις εφευρέσεις του. Λόγω αντιδεοντολογικών χειρισμών του τελευταίου, ο Tesla ίδρυσε δική του εταιρία, όπου σχεδίασε και κατοχύρωσε δεκάδες ευρεσιτεχνίες. Η εταιρεία αυτή, το 1895 χρεοκόπησε, ενώ ο ίδιος γινόταν όλο και πιο εκκεντρικός, πειραματιζόμενος συνεχώς με τα ραδιοκύματα και με σεισμικά μηχανήματα δικής του επινόησης και κατασκευής.
Οι ανακαλύψεις και η θεωρητική εργασία του Tesla αποτέλεσαν τη βάση για την εφαρμογή του σημερινού συστήματος εναλλασσόμενου ρεύματος, γι’ αυτό θεωρείται πως «άνοιξε τον δρόμο για τον εξηλεκτρισμό του Πλανήτη». Εφευρέσεις του, όπως τα πολυφασικά συστήματα διανομής ισχύος και ο κινητήρας εναλλασσόμενου ρεύματος συντέλεσαν στην εκδήλωση της Δεύτερης Βιομηχανικής Επανάστασης.
Συνεισέφερε στην Επιστήμη και τον Πολιτισμό, με την επινόηση του εναλλασσόμενου ρεύματος, αλλά και της ακτινογραφίας, των ραδιοκυμάτων, του ραδιοφώνου, του ραντάρ κ.ά.
Το 1912 του απονεμήθηκε από κοινού με τον Tomas Edisson το Νόμπελ Φυσικής, αλλά αρνήθηκε να το δεχτεί, θεωρώντας υποτιμητικό το γεγονός ότι μοιραζόταν το βραβείο με «έναν απλό εφευρέτη».
Το 1943 το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών αναγνώρισε τον Tesla σαν τον «εφευρέτη της ασύρματης επικοινωνίας».
Το 1943, ο άνθρωπος που «εφηύρε τον Εικοστό Αιώνα», πέθανε φτωχός και απομονωμένος, , σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης. Tο όνομά του δόθηκε στη μονάδα μέτρησης της Μαγνητικής Επαγωγής, μετά τον θάνατό του, ενώ η κληρονομιά του – επιστολές, προσωπικά ντοκουμέντα, τεχνικά σχέδια, αποκόμματα περιοδικών, φωτογραφίες, βραβεία και διπλώματα- φυλάσσεται σήμερα στο Μουσείο «Nikola Tesla», στο Βελιγράδι.