Το πείραμα Tesla παρακολούθησαν Λάκωνες εκπαιδευτικοί
ΛΑΚΩΝΙΑ. Το πείραμα του Tesla, ένα από τα εντυπωσιακότερα και χρησιμότερα πειράματα του 20ού αιώνα, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικοί Φυσικών Επιστημών του νομού Λακωνίας, την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015, στον χώρο του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών Λακωνίας.
Μετά την ενδιαφέρουσα εισήγηση του σχολικού συμβούλου φυσικών επιστημών κ. Ιωάννη Σιτέ, ο μηχανολόγος-μηχανικός κ. Διονύσης Κυριακόπουλος παρουσίασε τη λειτουργία της ιστορικής διάταξης μεταφοράς ενέργειας, όπως την επινόησε ο «Προμηθέας του Ηλεκτρισμού» Nicola Tesla, το 1891.
O κ. Κυριακόπουλος περιέγραψε την απρόσμενη εντύπωση που του προξένησε το πείραμα αυτό στα μαθητικά του χρόνια και την έκτοτε ακατάπαυστη επιθυμία του να το επαναλάβει ο ίδιος, σε δικό του χώρο. Συνταξιούχος πλέον, μπόρεσε να ικανοποιήσει το όνειρό του, καθώς εκμεταλλεύεται τον προσωπικό του χρόνο δημιουργικά και επιστημονικά και ταυτόχρονα προσφέρει σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και κάθε ενδιαφερόμενο, την ασύγκριτη εμπειρία να ανάψει τη δική του σπίθα και να εμβαθύνει στους γοητευτικούς λαβυρίνθους της Επιστήμης και της Γνώσης! Πολύτιμος συνεργάτης του κ. Κυριακόπουλου, ο καθηγητής Φυσικής κ. Γιώργος Λαμπρόπουλος, επί σειρά ετών στέλεχος του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών Λακωνίας. Το μεράκι και των δύο προαναφερθέντων, η αγάπη για τη Φυσική, η υψηλή επιστημονική κατάρτιση αλλά και η αξιοθαύμαστη δεξιότητα, οδήγησαν στο εξαιρετικό αποτέλεσμα που πραγματικά απόλαυσαν οι παρευρισκόμενοι εκπαιδευτικοί, μένοντας έκθαμβοι από τις τεχνητές αστραπές, αλλά και το μεγαλείο της ανθρώπινης επινόησης!
Η πειραματική διάταξη, αποτελείται από δύο πηνία, στο πρώτο από τα οποία εφαρμόζονται ηλεκτρικοί παλμοί μεγάλης έντασης μέσω της εκφόρτισης ενός πυκνωτή. Με την επίτευξη του συντονισμού των δύο πηνίων, δημιουργείται υψηλή τάση της τάξης των εκατοντάδων χιλιάδων Volts, οπότε προκαλούνται εντυπωσιακές ηλεκτρικές εκκενώσεις, με μορφή κροσσών, στον αέρα.
Λίγα λόγια για τον Tesla και την ιστορία του πειράματος
Ο Nikola Tesla γεννήθηκε το 1856, στο χωριό Smiljan, στη σημερινή Κροατία, το οποίο ανήκε στη Σερβική κοινότητα της Αυστριακής Αυτοκρατορίας. Σπούδασε στο Πολυτεχνικό Σχολείο του Γκρας και στο Πανεπιστήμιο της Πράγας.
Εργάστηκε ως ηλεκτρικός μηχανικός στη Γερμανία, την Ουγγαρία τη Γαλλία και την Αμερική. Συνεργάστηκε με τον Tomas Edisson, βελτιώνοντας πολλές από τις εφευρέσεις του. Λόγω αντιδεοντολογικών χειρισμών του τελευταίου, ο Tesla ίδρυσε δική του εταιρία, όπου σχεδίασε και κατοχύρωσε δεκάδες ευρεσιτεχνίες. Η εταιρεία αυτή, το 1895 χρεοκόπησε, ενώ ο ίδιος γινόταν όλο και πιο εκκεντρικός, πειραματιζόμενος συνεχώς με τα ραδιοκύματα και με σεισμικά μηχανήματα δικής του επινόησης και κατασκευής.
Οι ανακαλύψεις και η θεωρητική εργασία του Tesla αποτέλεσαν τη βάση για την εφαρμογή του σημερινού συστήματος εναλλασσόμενου ρεύματος, γι’ αυτό θεωρείται πως «άνοιξε τον δρόμο για τον εξηλεκτρισμό του Πλανήτη». Εφευρέσεις του, όπως τα πολυφασικά συστήματα διανομής ισχύος και ο κινητήρας εναλλασσόμενου ρεύματος συντέλεσαν στην εκδήλωση της Δεύτερης Βιομηχανικής Επανάστασης. Συνεισέφερε στην Επιστήμη και τον Πολιτισμό, με την επινόηση του εναλλασσόμενου ρεύματος, αλλά και της ακτινογραφίας, των ραδιοκυμάτων, του ραδιοφώνου, του ραντάρ κ.ά.
Το 1912 του απονεμήθηκε από κοινού με τον Tomas Edisson το Νόμπελ Φυσικής, αλλά αρνήθηκε να το δεχτεί, θεωρώντας υποτιμητικό το γεγονός ότι μοιραζόταν το βραβείο με «έναν απλό εφευρέτη».
Το 1943 το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών αναγνώρισε τον Tesla σαν τον «εφευρέτη της ασύρματης επικοινωνίας».
Το 1943, ο άνθρωπος που «εφηύρε τον Εικοστό Αιώνα», πέθανε φτωχός και απομονωμένος, , σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης. Tο όνομά του δόθηκε στη μονάδα μέτρησης της Μαγνητικής Επαγωγής, μετά τον θάνατό του, ενώ η κληρονομιά του - επιστολές, προσωπικά ντοκουμέντα, τεχνικά σχέδια, αποκόμματα περιοδικών, φωτογραφίες, βραβεία και διπλώματα- φυλάσσεται σήμερα στο Μουσείο “Nikola Tesla”, στο Βελιγράδι.