Πολύ επιτυχημένο το 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας στη Σπάρτη
ΣΠΑΡΤΗ. Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 9ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας που έλαβαν χώρα στη Σπάρτη και ειδικότερα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Διοικητηρίου Λακωνίας το διάστημα 9-11 Οκτωβρίου 2015. Παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία, συμμετείχαν 200 περίπου σύνεδροι από όλη την Ελλάδα οι οποίοι φιλοξενήθηκαν στην πόλη μας από την Αστρονομική Ένωση Σπάρτης Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος της Α.Ε.Σ. κ. Παναγιώτης Κατσίχτης, η Αντιπεριφεριεάρχης Λακωνίας κ. Ντία Τζανετέα, ο κ. Σταύρος Αργυρόπουλος ως εκπρόσωπος του Δήμου Σπάρτης, ο Πρόεδρος του Ε.Ο.Σ. Σπάρτης κ. Βασίλης Γεωργιάδης, καθώς κι οι παριστάμενοι Πρόεδροι των λοιπών αστρονομικών συλλόγων που συμμετείχαν.
Την πρώτη ημέρα του συνεδρίου τους συνέδρους εντυπωσίασε ο διεθνούς φήμης Φινλανδός προσκεκλημένος αστροφωτογράφος J.P.Mertsavainio με την εκπληκτικής ποιότητας δουλειά του και το καθηλωτικό 3-D βίντεό του που ταξίδεψε τους θεατές στις εσχατιές του Σύμπαντος.
Το πρόγραμμα του συνεδρίου είχε σχεδιαστεί έτσι ώστε να προσφέρει στους συνέδρους μια ολοκληρωμένη εμπειρία και περιελάμβανε εκδρομή στον αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά, δείπνο και μια εξαιρετική μουσική βραδιά το βράδυ του Σαββάτου, ομιλίες των προσκεκλημένων καθηγητών κ.κ. Ιωάννη Σειραδάκη, Κοσμά Γαζέα και Φιόρης-Αναστασίας Μεταλληνού, παρουσιάσεις των αστρονομικών δρώμενων και γεγονότων της τελευταίας διετίας σε παγκόσμιο επίπεδο, παρουσιάσεις του έργου των Ελλήνων ερασιτεχνών αστρονόμων σε διάφορους τομείς όπως φωτομετρία μεταβλητών αστέρων, παρατήρηση ηλιακής εκλείψεως και δραστηριότητας, εκπαιδευτικά προγράμματα όπως ενδεικτικά αναφέρουμε αυτό του Δημοτικού Σχολείου Καστορείου Λακωνίας που κατέλαβε την πρώτη θέση στον Διεθνή διαγωνισμό της NASA «Γίνε επιστήμονας του Cassini για μια ημέρα», τεχνικές αστροφωτογράφησης κλπ.
Στη διάρκεια του Συνεδρίου βραβεύτηκε ο Πρόεδρος της Αστρονομικής Εταιρείας Πάτρας κ. Ανδρέας Παπαλάμπρου για την πολυετή και ανιδιοτελή προσφορά του στο χώρο της αστρονομίας, ενώ το βραβείο «Παύλος Μωραΐτης» απονεμήθηκε στον κ. Κωνσταντίνο Κοκολλάκη για την πρωτότυπη κι εξαιρετική κατασκευή του, μιας ισημερινής στήριξης γερμανικού τύπου.
Στο εκθεσιακό χώρο παρουσιάστηκαν πρωτότυπες κατασκευές όπως χειροποίητα τηλεσκόπια τύπου dobsonian, χειροποίητη στήριξη τηλεσκοπίου ισημερινού τύπου, διάφορα εξαρτήματα εξαιρετικής ποιότητας από Έλληνες κατασκευαστές, κατασκευές των μαθητών από τα εκπαιδευτικά τους προγράμματα, έκθεση αστροφωτογραφίας κλπ. Σε περίοπτη θέση εντός του συνεδριακού χώρου, φιλοξενούνταν αντίγραφο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, ευγενική προσφορά του καθηγητή κ.Σειραδάκη από το ΑΠΘ.
Στο συνέδριο της Σπάρτης παρουσιάστηκε για πρώτη φορά δημοσίως, η εκπληκτική ανακάλυψη υπερκαινοφανούς αστέρα (super nova) από ομάδα Ελλήνων ερασιτεχνών αστρονόμων, γεγονός που προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση.
Η οργανωτική επιτροπή του 9ου Π.Σ.Ε.Α. με ανακοίνωσή της δημοσίως ευχαριστεί την Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας και την Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ.Ντία Τζανετέα και το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης για την αποφασιστική συμβολή τους στην επιτυχή διεξαγωγή του Συνεδρίου.