Πώς να διαχειριστείτε μια γάτα με επιληψία ή/και επιληπτικές κρίσεις
Πριν βιαστείτε να δώσετε φάρμακα στη γατούλα σας που ίσως επιβαρύνουν την κατάστασή της, διαβάστε αυτό το άρθρο και επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο για μια πιο έγκυρη γνωμάτευση
Τα φάρμακα για τις κρίσεις γάτας χρησιμοποιούνται συχνά για τον έλεγχο των κρίσεων και της επιληψίας σε γάτες, αλλά δεν είναι πάντα απαραίτητα. Πριν σκεφτείτε τα αντισπασμωδικά, ο κτηνίατρός σας θα αναζητήσει μια υποκείμενη αιτία των επιληπτικών κρίσεων της γάτας. Δείτε πώς οι κτηνίατροι καθορίζουν εάν χρειάζονται φάρμακα για τις κρίσεις της γάτας.
Πότε χρειάζονται φάρμακα κατά της γάτας;
Οι επιληπτικές κρίσεις στις γάτες μπορεί να συμβούν για πολλούς διαφορετικούς λόγους και η αποκάλυψη της υποκείμενης αιτίας μπορεί να βοηθήσει εσάς και τον κτηνίατρό σας να καθορίσετε την καλύτερη θεραπεία. Ωστόσο, μερικές φορές η κατάσταση που προκαλεί επιληπτικές κρίσεις δεν μπορεί να θεραπευτεί ή να αντιμετωπιστεί. Σε πολλές περιπτώσεις, η υποκείμενη αιτία των επιληπτικών κρίσεων αιλουροειδών δεν μπορεί να προσδιοριστεί και ο κτηνίατρος θα διαγνώσει τη γάτα με ιδιοπαθή επιληψία.
Οι γάτες με συχνές επαναλαμβανόμενες κρίσεις μπορεί να χρειαστεί να λάβουν θεραπεία με αντισπασμωδικά φάρμακα. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν ξεκινήσετε τη γάτα σας με ένα αντισπασμωδικό.
- Συχνότητα : Εάν οι κρίσεις εμφανίζονται σπάνια (λιγότερο από μία φορά κάθε τέσσερις έως έξι εβδομάδες), μπορεί να μην είναι απαραίτητο να θεραπεύσετε τη γάτα σας για τις κρίσεις.
- Σοβαρότητα : Εάν οι κρίσεις της γάτας σας είναι ιδιαίτερα έντονες, που σημαίνει ότι διαρκούν περισσότερο από 1 λεπτό ή οδηγούν σε παρατεταμένη κατάσταση αποπροσανατολισμού ή πιο σοβαρά σημεία, ίσως συνιστάται να ξεκινήσετε τη θεραπεία (ανεξάρτητα από το πόσο συχνά συμβαίνουν).
- Επιληπτικές κρίσεις ομαδικών κρίσεων : Περισσότερες από δύο κρίσεις σε 24 ώρες συχνά απαιτούν φαρμακευτική αγωγή.
- Status epilepticus : Ορίζεται ως μια μεμονωμένη κρίση που διαρκεί περισσότερο από 5 λεπτά ή πολλαπλές κρίσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα χωρίς πλήρη ανάκαμψη στο ενδιάμεσο. Τα αντισπασμωδικά είναι ιδιαίτερα σημαντικά σε αυτές τις περιπτώσεις.
Ο κτηνίατρός σας θα καθορίσει εάν απαιτούνται φάρμακα κατά της κρίσης για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής της γάτας σας και τη μείωση του κινδύνου σοβαρών επιπλοκών από επιληπτικές κρίσεις.
Τύποι φαρμάκων κατά της γάτας
Τα αντισπασμωδικά είναι φάρμακα που μπορούν να μειώσουν ή να εξαλείψουν τις κρίσεις στις γάτες. Ο κτηνίατρός σας θα επιλέξει ένα φάρμακο με βάση τη φύση των επιληπτικών κρίσεων της γάτας σας. Εάν η γάτα σας συνεχίζει να έχει συχνές ή σοβαρές κρίσεις, ο κτηνίατρος μπορεί να αλλάξει σε ένα νέο φάρμακο ή να προσθέσει ένα δεύτερο φάρμακο στο σχέδιο θεραπείας. Μερικά από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα φάρμακα για τις κρίσεις γάτας περιλαμβάνουν:
Φαινοβαρβιτάλη
Η φαινοβαρβιτάλη θεωρείται γενικά η πρώτη επιλογή για τη θεραπεία των επιληπτικών κρίσεων σε γάτες. Επί του παρόντος, είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο αντισπασμωδικό φάρμακο για γάτες. Μπορεί να έχει πιθανές παρενέργειες, επομένως είναι σημαντικό να το συζητήσετε με τον κτηνίατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι είναι η σωστή επιλογή για τη γάτα σας. Οι γάτες που λαμβάνουν φαινοβαρβιτάλη θα χρειάζονται περιοδικό έλεγχο των επιπέδων στο αίμα τους.
Λεβετιρακετάμη
Το Levetiracetam (Keppra) έχει επίσης χρησιμοποιηθεί σε γάτες για τον έλεγχο των επιληπτικών κρίσεων. Είναι ένα νεότερο αντισπασμωδικό φάρμακο που χρησιμοποιείται συνήθως ως πρόσθετο φάρμακο για γάτες των οποίων οι κρίσεις δεν ελέγχονται καλά με ένα μόνο φάρμακο. Ορισμένοι κτηνίατροι χρησιμοποιούν τώρα τη λεβετιρακετάμη ως φάρμακο πρώτης επιλογής επειδή πιστεύουν ότι μπορεί να έχει λιγότερες παρενέργειες, ωστόσο, δεν έχει μελετηθεί τόσο διεξοδικά όσο ορισμένα άλλα φάρμακα για το σκοπό αυτό.
Ζονισαμίδη
Η ζονισαμίδη είναι ένα άλλο φάρμακο κατά των κρίσεων που χρησιμοποιείται πιο συχνά σε γάτες. Έρευνες έχουν δείξει ότι είναι αρκετά αποτελεσματικό και ασφαλές για τις γάτες. Έχει επίσης το πλεονέκτημα και την ευκολία της δόσης μία φορά την ημέρα σε γάτες, σε αντίθεση με ορισμένες από τις άλλες που μπορεί να απαιτούν κάθε 8 ή 12 ώρες δόση.
Διαζεπάμη
Η διαζεπάμη (Valium) χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία των επιληπτικών κρίσεων σε γάτες, αλλά δεν συνιστάται πλέον. Αν και σπάνιο, μπορεί να προκαλέσει μια σοβαρή, θανατηφόρα αντίδραση στο συκώτι ορισμένων γατών. Λόγω της διαθεσιμότητας νεότερων, ασφαλέστερων φαρμάκων, η διαζεπάμη δεν συνιστάται για συνεχή θεραπεία. Μερικές φορές χρησιμοποιείται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να σταματήσει προσωρινά το status epilepticus.
Βρωμιούχο Κάλιο
Το βρωμιούχο κάλιο δεν συνιστάται για χρήση σε γάτες. Ενώ χρησιμοποιείται σε μερικούς σκύλους με επιληπτικές κρίσεις, στις γάτες μπορεί να προκαλέσει πνευμονική νόσο.
Άλλα φάρμακα
Φάρμακα όπως η χλωραζεπάτη, η πρεγκαμπαλίνη και η γκαμπαπεντίνη δεν έχουν μελετηθεί καλά σε γάτες για τις αντισπασμωδικές τους ιδιότητες. Μερικοί κτηνίατροι τα χρησιμοποιούν για τον έλεγχο των επιληπτικών κρίσεων, ειδικά ως συμπληρωματική θεραπεία σε γάτες που εξακολουθούν να παρουσιάζουν επιληπτικές κρίσεις ενώ λαμβάνουν άλλο αντισπασμωδικό. Δεν είναι πολλά γνωστά για το πώς λειτουργούν αυτά τα φάρμακα στις γάτες και τι είδους παρενέργειες πρέπει να περιμένουμε μακροπρόθεσμα.
Καθώς η έρευνα συνεχίζεται με αυτά τα φάρμακα, μπορεί να συνιστώνται ευρύτερα για γάτες με επιληπτικές κρίσεις. Προς το παρόν, προορίζονται για ανθεκτικές περιπτώσεις όπου οι κρίσεις δεν ελέγχονται καλά με άλλο φάρμακο ή για γάτες που δεν μπορούν να ανεχθούν τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα για κάποιο λόγο.
Τρόπος χρήσης φαρμάκων κατά της γάτας
Τα περισσότερα φάρμακα για τις κρίσεις γάτας χορηγούνται από το στόμα μία έως τρεις φορές την ημέρα ως χάπι ή υγρό. Φροντίστε να ακολουθήσετε τις οδηγίες του κτηνιάτρου σας. Μερικά μπορεί να χρειαστεί να χορηγηθούν με ή χωρίς τροφή. Επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας εάν οι κρίσεις συνεχιστούν ή εάν παρατηρήσετε παρενέργειες. Η γάτα σας θα χρειαστεί επίσης να επισκέπτεται τον κτηνίατρο πιο συχνά για να αξιολογήσει την κατάστασή της και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να κάνει αιμοληψία.
Κατανοήστε ότι μόλις η γάτα σας αρχίσει να παίρνει ένα αντισπασμωδικό φάρμακο, πιθανότατα θα παραμείνει σε αυτό για μια ζωή. Η ξαφνική διακοπή ενός αντισπασμωδικού φαρμάκου μπορεί να είναι αρκετά επικίνδυνη για τη γάτα σας. Ποτέ μην σταματήσετε να δίνετε το φάρμακο ή αλλάζετε τη δόση χωρίς να συμβουλευτείτε πρώτα τον κτηνίατρό σας.
Όταν τα αντισπασμωδικά φάρμακα πρέπει να διακοπούν, είναι καλύτερο να αποσύρετε το φάρμακο αργά και σταδιακά, απογαλακτίζοντας τη γάτα σας από τα φάρμακα υπό κτηνιατρική επίβλεψη.
Σημείωση: Αυτό το άρθρο έχει παρασχεθεί μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Εάν το κατοικίδιο ζώο σας παρουσιάζει σημάδια ασθένειας, συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο το συντομότερο δυνατό.