ΚΟΣΜΟΣ. Πιστεύεται ότι μέχρι το 1970 η μυστηριώδης φυλή Korowai της νοτιοανατολικής Παπούα, στη Νέα Γουινέα της Ινδονησίας, δε γνώριζε για την ύπαρξη κανενός άλλου ανθρώπου επάνω στη Γη.

Κάτι που μοιάζει απόλυτα λογικό, καθώς τα μέλη της φυλής ζουν σε σπίτια που βρίσκονται 40 μέτρα πάνω από το έδαφος, σε καλύβες που κοιτάζουν αφ' υψηλού το πανέμορφο τροπικό δάσος. Είναι γύρω στους 3000. Προσπαθούν με αυτό τον τρόπο να αποφύγουν τις επιθέσεις άλλων φυλών, που απαγάγουν τα μέλη της και κατεβαίνουν μόνο για να κυνηγήσουν και να μαζέψουν νερό.

Η φυλή παραμένει, ακόμα, απομακρυσμένη από τον πολιτισμό και συνεχίζει να τηρεί τις αρχαίες παραδόσεις της. Ζώντας σε τέτοια απομόνωση, σκαρφαλωμένοι σε ύψος 40 μέτρων σε χειροποίητα δεντρόσπιτα μέσα στη ζούγκλα, θα ήταν εύλογο να το υποθέσει κανείς αυτό.

Πώς είναι διαμορφωμένα τα δεντρόσπιτά τους;

Η φυλή Korowai είναι γνωστή για τα χαρακτηριστικά δεντρόσπιτα που ξεχωρίζουν πάνω από τη ζούγκλα, επάνω σε ψιλούς και λεπτούς κορμούς δέντρων. Αρχικά τα σπίτια αυτά σχεδιάστηκαν σαν αντεπίθεση από αντίπαλες φυλές και την απαγωγή μελών ακόμη και για κανιβαλισμό.

Ποια ήταν η πρώτη τους επαφή με τον άνθρωπο;

Η πρώτη επαφή με τους ιθαγενείς έγινε, όταν μια ομάδα επιστημόνων κατάφερε να έρθει σε επαφή μαζί τους και να τους μελετήσει το Μάρτιο του 1974. Τα περισσότερα μέλη της φυλής ζουν με ελάχιστη γνώση για τον υπόλοιπο κόσμο, πέρα από τον τόπο τους και έχουν συχνά διαμάχες μεταξύ τους.

Ποιες είναι οι θρησκευτικές τους πεποιθήσεις;

Οι Κοροβάϊ τηρούν την παλιά παράδοση και πιστεύουν ότι οι νεκροί πρόγονοι μπορεί να επιστρέψουν στην γη των ζωντανών, ανά πάσα στιγμή. Ορισμένα μέλη της φυλής φοβούνται τους Δυτικούς και αποκαλούν τους ξένους «δαίμονες και φαντάσματα». Το Μάιο του 2006, ο ξεναγός και δημοσιογράφος Paul Raffaele ανέλαβε μια αποστολή από την αυστραλιανή τηλεόραση και συναντήθηκε με μερικά μέλη της φυλής. Τα μέλη της αποστολής ισχυρίστηκαν ότι τους είχε πλησιάσει ένα άντρας, ο οποίος τους είπε πως ο 6χρονος ανιψιός του είχε κατηγορηθεί για μαγεία και κινδύνευε να πέσει θύμα κανιβαλισμού. Πιστεύουν σε έναν μοναδικό θεό που ονομάζεται Gimigi.

Με τι τρέφονται οι Κοροβάϊ;

Σε ένα άρθρο για το Smithsonian ο Raffaele είχε πει: «Η φυλή Korowai είναι από τις ελάχιστες που πιστεύεται ότι τρώει ανθρώπινη σάρκα. Τα περισσότερα μέλη της φυλής ζουν με ελάχιστη γνώση για τον υπόλοιπο κόσμο, πέρα από τον τόπο τους και έχουν συχνά διαμάχες μεταξύ τους». Οι ανθρωπολόγοι, καταλήγει το δημοσίευμα, υποψιάζονται ότι ο κανιβαλισμός δεν εφαρμόζεται πια από τις φυλές Κοροβάϊ.

Γάμος

Στην φυλή των Κοροβάϊ υπάρχει ένα πολυγαμικό σύστημα όπου οι άντρες συνηθίζουν να παντρεύονται πολλές γυναίκες και είναι συνήθως αυτοί που διαχειρίζονται τα οικονομικά .Όπου μάλιστα είναι και ένας άντρα που έχει όλα τα χρήματα της φυλής ο όποιος είναι και και ο βασιλιάς των Κοροβάϊ.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις