Πως ο John Allen Chau μαρτύρησε και πέθανε στα χέρια της φυλής σε ηλικία μόλις 26 ετών
Όλα όσα γνωρίζουμε για τους απομονωμένους Σεντινελέζους του νησιού North Sentinel
ΚΟΣΜΟΣ. Ο θάνατος ενός Αμερικανού τουρίστα που επισκέφτηκε παράνομα το απομονωμένο νησί North Sentinel είχε τραβήξει την προσοχή του κόσμου στους απομονωμένους κατοίκους του μικρού νησιού. Είναι μια από τις λίγες ως επί το πλείστον «ανεπαφές» ομάδες που έχουν απομείνει στον κόσμο και οφείλουν αυτή την απομόνωση εν μέρει στη γεωγραφία.
Το North Sentinel είναι ένα μικρό νησί, έξω από τις κύριες ναυτιλιακές διαδρομές, που περιβάλλεται από έναν ρηχό ύφαλο χωρίς φυσικά λιμάνια, εν μέρει στους προστατευτικούς νόμους που επιβάλλονται από την ινδική κυβέρνηση και εν μέρει για τη δική τους σκληρή υπεράσπιση του σπιτιού και της ιδιωτικής τους ζωής. Αλλά δεν είναι εντελώς άνευ επαφής. τα τελευταία 200 χρόνια, ξένοι έχουν επισκεφθεί το νησί αρκετές φορές, και συχνά τελείωσε άσχημα και για τις δύο πλευρές.
Ποιοι είναι οι Σεντινελέζοι;
Σύμφωνα με μια προσπάθεια απογραφής του 2011 και με βάση τις εκτιμήσεις των ανθρωπολόγων για το πόσα άτομα θα μπορούσε να υποστηρίξει το νησί, υπάρχουν πιθανώς κάπου μεταξύ 80 και 150 άτομα στο νησί North Sentinel, αν και θα μπορούσε να είναι έως και 500 ή και 15. Ο λαός των Σεντινελέζων σχετίζεται με άλλες αυτόχθονες ομάδες στα νησιά Ανταμάν, μια αλυσίδα νησιών στον κόλπο της Βεγγάλης της Ινδίας, αλλά έχουν απομονωθεί για αρκετό καιρό που άλλες ομάδες Ανταμάν, όπως οι Ονγκέ και οι Τζαράουα, δεν μπορούν να καταλάβουν Γλώσσα.
Βασισμένοι σε μια μόνο επίσκεψη σε ένα χωριό των Σεντινελέζων το 1967, γνωρίζουμε ότι ζουν σε άπαχες καλύβες με κεκλιμένες στέγες. Ο Pandit περιέγραψε μια ομάδα από καλύβες, χτισμένες η μία απέναντι από την άλλη, με μια προσεκτικά φροντισμένη φωτιά έξω από την καθεμία. Γνωρίζουμε ότι κατασκευάζουν μικρά, στενά κανό, τα οποία ελίσσονται με μακριά κοντάρια στα σχετικά ρηχά, ήρεμα νερά μέσα στον ύφαλο. Από αυτά τα κανό, οι Sentineles ψαρεύουν και μαζεύουν καβούρια.
Είναι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες και αν ο τρόπος ζωής τους μοιάζει με αυτόν των συγγενών λαών της Ανδαμάνης , πιθανότατα ζουν με φρούτα και κόνδυλους που φύονται άγρια στο νησί, αυγά από γλάρους ή χελώνες και μικρά θηράματα όπως αγριόχοιρους ή πουλιά. Φέρουν τόξα και βέλη, καθώς και δόρατα και μαχαίρια, και οι ανεπιθύμητοι επισκέπτες έχουν μάθει να σέβονται τη δεξιοτεχνία τους με όλα τα παραπάνω. Πολλά από αυτά τα εργαλεία και τα όπλα είναι γεμάτα με σίδερο, το οποίο οι Σεντινελέζοι πιθανότατα βρίσκουν ξεβρασμένο στην ξηρά και δουλεύουν ανάλογα με τις ανάγκες τους.
Οι Sentinelese υφαίνουν διχτυωτά καλάθια και χρησιμοποιούν ξύλινα μπουκάλια με σίδερο. Τα συνεργεία διάσωσης που αγκυροβόλησαν κοντά στο νησί στα μέσα της δεκαετίας του 1990 περιέγραψαν φωτιές στην παραλία τη νύχτα και τους ήχους των ανθρώπων που τραγουδούσαν. Αλλά μέχρι στιγμής, καμία από τη γλώσσα των Σεντινελέζων δεν είναι γνωστή στους ξένους. Οι ανθρωπολόγοι συνήθως αναφέρουν τους ανθρώπους με το όνομα που χρησιμοποιούν για τον εαυτό τους, αλλά κανείς έξω από το νησί North Sentinel δεν ξέρει πραγματικά πώς αποκαλούν τους εαυτούς τους οι Sentinelese, πόσο μάλλον πώς να τους χαιρετήσουν ή να ρωτήσουν ποια είναι η άποψή τους για τον κόσμο και τον ρόλο τους. μοιάζει πραγματικά.
Αυτό που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι δεν τους ενδιαφέρει πολύ η παρέα, και το έχουν εκφράσει ξεκάθαρα ακόμα και χωρίς κοινή γλώσσα.
Γιατί στους Σεντινελέζους δεν αρέσουν οι επισκέπτες;
Μια νύχτα του 1771, ένα πλοίο της εταιρείας East India έπλευσε δίπλα από το νησί Sentinel και είδε φώτα να αστράφτουν στην ακτή. Αλλά το πλοίο ήταν σε αποστολή υδρογραφικής έρευνας και δεν είχε κανένα λόγο να σταματήσει, έτσι οι Σεντινελέζοι παρέμειναν ανενόχλητοι για σχεδόν έναν αιώνα, μέχρι που ένα ινδικό εμπορικό πλοίο που ονομαζόταν Νινευή προσάραξε στον ύφαλο. 86 επιβάτες και 20 μέλη του πληρώματος κατάφεραν να κολυμπήσουν και να φτάσουν στην παραλία.
Μαζεύτηκαν εκεί για τρεις μέρες πριν οι Σεντινελέζοι προφανώς αποφασίσουν ότι οι εισβολείς είχαν παρατήσει το καλωσόρισμά τους, ένα σημείο που έκαναν με τόξα και βέλη με σιδερένια μύτη. Η δυτική ιστορία καταγράφει μόνο την πλευρά της συνάντησης της Νινευή, αλλά είναι ενδιαφέρον να κάνουμε εικασίες για το τι μπορεί να συνέβαινε στα χωριά της Σεντινελέζ στα παρασκήνια. Υπήρχε συζήτηση για το πώς να χειριστούμε αυτούς τους νεοφερμένους; Τα θύματα του ναυαγίου διέσχισαν ένα όριο ή παραβίασαν έναν άγνωστο σε αυτούς νόμο, ωθώντας τους Σεντινελέζους να απαντήσουν ή χρειάστηκαν απλώς τρεις ημέρες για να αποφασίσουν τι να κάνουν;
Οι επιβάτες και το πλήρωμα του Νινευή απάντησαν με ξύλα και πέτρες και οι δύο πλευρές σχημάτισαν μια ανήσυχη ύφεση μέχρι να φτάσει ένα σκάφος του Βασιλικού Ναυτικού για να σώσει τους επιζώντες του ναυαγίου. Ενώ βρίσκονταν στη γειτονιά, οι Βρετανοί αποφάσισαν να κηρύξουν το νησί Sentinel μέρος των αποικιακών εκμεταλλεύσεων της Βρετανίας, μια απόφαση που είχε πραγματικά σημασία μόνο για τους Βρετανούς μέχρι το 1880. Τότε ήταν που ένας νεαρός αξιωματικός του Βασιλικού Ναυτικού ονόματι Maurice Vidal Portman ανέλαβε την ευθύνη του Andaman and Nicobar αποικία. Ο Πόρτμαν φανταζόταν ότι ήταν ανθρωπολόγος και το 1880 αποβιβάστηκε στο νησί North Sentinel με μια μεγάλη ομάδα αξιωματικών του ναυτικού, κατάδικους από την ποινική αποικία στο Great Andaman Island και ιχνηλάτες Ανταμάνους.
Βρήκαν μόνο βιαστικά εγκαταλελειμμένα χωριά. οι άνθρωποι φαίνεται ότι είδαν τους εισβολείς να έρχονται και κατέφυγαν σε κρυψώνες πιο μέσα στην ενδοχώρα. Αλλά ένα ηλικιωμένο ζευγάρι και τέσσερα παιδιά πρέπει να είχαν μείνει πίσω και ο Πόρτμαν και η ομάδα αναζήτησής του τους συνέλαβαν και τους μετέφεραν στο Πορτ Μπλερ, την πρωτεύουσα της αποικίας στο Νότιο Άνταμαν. Σύντομα, και οι έξι από τους απαχθέντες Sentinelese αρρώστησαν απελπιστικά και το ηλικιωμένο ζευγάρι πέθανε στο Port Blair. Ο Πόρτμαν κατά κάποιο τρόπο αποφάσισε ότι ήταν καλή ιδέα να αφήσει τα τέσσερα άρρωστα παιδιά στην παραλία του North Sentinel μαζί με ένα μικρό σωρό δώρα. Δεν έχουμε τρόπο να γνωρίζουμε αν τα παιδιά μεταδίδουν την ασθένειά τους στους υπόλοιπους ανθρώπους τους ή ποιος μπορεί να ήταν ο αντίκτυπός της.
Αλλά η εμπειρία σίγουρα δεν άφησε τους Sentinelese με ζεστά ασαφή συναισθήματα προς τους ξένους επισκέπτες. Το 1896, ένας κατάδικος που δραπέτευσε προσπάθησε να δραπετεύσει από την Ποινική Αποικία του Great Andaman Island σε μια αυτοσχέδια σχεδία. Σε μια εξαιρετική απεικόνιση της έννοιας «έξω από το τηγάνι και μέσα στη φωτιά», ξεβράστηκε στην ακτή στο νησί North Sentinel. Μια ομάδα αποικιακών ερευνών βρήκε τα λείψανά του λίγες μέρες αργότερα, γεμάτα πληγές από βέλη, με κομμένο το λαιμό του. Οι Βρετανοί αποφάσισαν σοφά να αφήσουν τους Σεντινελέζους ήσυχους, τουλάχιστον για τον επόμενο αιώνα περίπου.
Είναι δυνατόν να κάνεις φίλους;
Εκατό χρόνια μετά το ναυάγιο της Νινευή, μια ομάδα ανθρωπολόγων με επικεφαλής τον Trinok Nath Pandit, που εργαζόταν υπό την αιγίδα της ινδικής κυβέρνησης, αποβιβάστηκε στο νησί North Sentinel. Όπως και ο Πόρτμαν, βρήκαν μόνο εγκαταλελειμμένες καλύβες βιαστικά. Οι άνθρωποι είχαν τραπεί σε φυγή τόσο γρήγορα που άφησαν τις φωτιές αναμμένες ακόμα έξω από τα σπίτια τους. Ο Pandit και η ομάδα του άφησαν δώρα: υφασμάτινα μπουλόνια, καραμέλες και πλαστικούς κουβάδες. Αλλά αξιωματικοί του ναυτικού και η ινδική αστυνομία που συνόδευαν τον Pandit έκλεψαν επίσης από τον Sentinelese, παίρνοντας τόξα, βέλη, καλάθια, άλλα αντικείμενα από τα αφύλαχτα σπίτια τους, παρά τις διαμαρτυρίες των ανθρωπολόγων - δεν είναι ακόμα μια εξαιρετική παράσταση για τον έξω κόσμο.
Εν τω μεταξύ, το νησί North Sentinel βρισκόταν σε κατάσταση νομικής αδράνειας από τότε που η Ινδία κέρδισε την ανεξαρτησία της το 1947. Το 1970, η Ινδία διεκδίκησε το απομονωμένο μικρό νησί και μια έρευνα έριξε μια πέτρινη ταμπλέτα στην παραλία για να το πει. Δεν υπάρχει καταγραφή της ανταπόκρισης των Sentinelese.
Ο Pandit και οι συνάδελφοί του συνέχισαν να προσπαθούν να έρθουν σε επαφή, κυρίως τραβώντας μια λέμβο στην παραλία, ρίχνοντας καρύδες και άλλα δώρα και κερδίζοντας μια βιαστική υποχώρηση. Οι Σεντινελέζοι δεν νοιάζονταν και πολύ για τα ζωντανά γουρούνια, τα οποία χτυπούσαν με τα δόρια και μετά τα έθαβαν στην άμμο, ή τα πλαστικά παιχνίδια, τα οποία είχαν την ίδια μεταχείριση. Αλλά έδειχναν ευχαριστημένοι με μεταλλικές κατσαρόλες και τηγάνια, και γρήγορα λάτρεψαν πολύ τις καρύδες, που δεν φύονται στο νησί. Ο Pandit και οι συνάδελφοί του τους παρέδωσαν από τους σάκους, συνήθως με τόξα και βέλη εκπαιδευμένα πάνω τους μέχρι να φύγουν. Πέρασαν έτσι 25 χρόνια, χωρίς άμεση επαφή, αλλά ο Pandit πίστευε ότι οι επισκέπτες χτίζουν κάποια εμπιστοσύνη.
Οι επισκέψεις ήταν σποραδικές μέχρι το 1981. Ένα κινηματογραφικό συνεργείο του National Geographic το σημείωσε το 1974 και ο σκηνοθέτης έπιασε ένα βέλος στο μηρό για τον κόπο του. Ο εξόριστος βασιλιάς Λεοπόλδος Γ' του Βελγίου πέρασε κοντά στο νησί σε μια περιήγηση με πλοίο το 1975 και οι Σεντινελέζοι τον προειδοποίησαν με βέλη. Για κάποιο λόγο, ο βασιλιάς ήταν απόλυτα ευχαριστημένος από το όλο πράγμα.
Το 1981, ένα φορτηγό πλοίο που ονομάζεται Primrose και το 28μελές πλήρωμά του προσάραξαν στον ύφαλο, σε έναν απόκοσμο απόηχο της Νινέβα. Αλλά αυτή τη φορά οι ναύτες διασώθηκαν με ελικόπτερο, και αργότερα επισκέπτες στο νησί λένε ότι οι Σεντινελέζοι φαινόταν ότι είχαν διασώσει μέταλλο από το πλοίο για τα εργαλεία και τα όπλα τους. Για τους τεχνίτες που συνήθιζαν να δουλεύουν με υπολείμματα μετάλλου που ξεβράστηκαν στην ξηρά, ένα ολόκληρο πλοίο πρέπει να ήταν ένα απίστευτο εύρημα. Την ίδια χρονιά, ο Pandit και η ομάδα του ενίσχυσαν τις προσπάθειές τους, περνώντας από το νησί κάθε ή δύο μήνες.
Και μια δεκαετία αργότερα, ένα χρόνο πριν από τη συνταξιοδότηση του Pandit, αυτή η κανονικότητα και η επιμονή απέδωσαν καρπούς. Μια μέρα στις αρχές του 1991, μια ομάδα νησιωτών ήρθε στην παραλία για να μαζέψει τα δώρα τους χωρίς όπλα, μόνο υφασμένα καλάθια και τα ζαχαρωτά που χρησιμοποίησαν για να κόψουν τις καρύδες (αν και μεταγενέστερες συναντήσεις απέδειξαν πόσο καλά μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αυτές οι γαρίδες για αυτοάμυνα).
Τόλμησαν πιο κοντά στους ξένους από ποτέ. Αργότερα την ίδια μέρα, όταν επέστρεψαν οι ανθρωπολόγοι, βρήκαν δύο ντουζίνες Σεντινελέζους να στέκονται στην παραλία και διαδραματίστηκε μια ενδιαφέρουσα σκηνή. Ένας άντρας σήκωσε το τόξο του για να στοχεύσει τους επισκέπτες, και μια γυναίκα έσπρωξε την πλώρη προς τα κάτω. Ο άνδρας απάντησε ρίχνοντας το τόξο και το βέλος και θάβοντάς τα στην άμμο. Δεν είναι ακόμα σαφές εάν πρόκειται για διαπραγμάτευση σε εξέλιξη ή για τελετουργική επίδειξη, αλλά μόλις τα όπλα απορρίφθηκαν, οι άνθρωποι έτρεξαν έξω στις βάρκες των επισκεπτών για να συλλέξουν τις καρύδες τους.
Όμως η φιλοξενία σεντινελέζικα είχε τα όριά της. Σε μια άλλη επίσκεψη, λίγες εβδομάδες αργότερα, ένας σεντινελέζος έκανε σήμα στον Pandit ότι ήταν ώρα να φύγουν οι καλεσμένοι τραβώντας το μαχαίρι του και κάνοντας μια χειρονομία κοπής.
«Αν προσπαθούσαμε να βγούμε στην επικράτειά τους χωρίς να σεβαστούμε τις επιθυμίες τους ή πλησιάζαμε πολύ για άνεση, θα μας γύριζαν την πλάτη και θα καθόντουσαν στα πόδια τους για να αφοδεύσουν. Αυτό θα ήταν προσβολή. Αν το κάναμε Μην προσέχετε και σταματήστε, θα έριχναν βέλη ως έσχατη λύση», είπε ο Pandit στην Indian Express .
Η αδύναμη φιλία μεταξύ των κατοίκων του νησιού και των ανθρωπολόγων δεν ξεπέρασε ποτέ τα φυλλάδια καρύδας. οι Σεντινελέζοι δεν πρόσφεραν ποτέ δώρα σε αντάλλαγμα και ποτέ δεν προσκάλεσαν τους επισκέπτες να μείνουν ή να τολμήσουν στην ενδοχώρα, και καμία πλευρά δεν έμαθε ποτέ πώς να μιλάει πραγματικά με την άλλη. Και οι Σεντινελέζοι δεν υποδέχονταν πάντα τους επισκέπτες. μερικές φορές τους ανθρωπολόγους υποδέχονταν ακόμη ένοπλοι στην παραλία. Η ινδική κυβέρνηση ανέστειλε τις επισκέψεις των ανθρωπολόγων το 1996.
Όταν ελικόπτερα της ινδικής ακτοφυλακής πέταξαν πάνω από το νησί μετά το τσουνάμι του 2004, βρήκαν τους Sentinelese σε καλή κατάσταση και καθόλου ευχαριστημένοι που τους είδαν και καθόλου διστακτικοί να επιτεθούν στο ελικόπτερο με τόξα και βέλη. Μερικά χρόνια αργότερα, το 2006, ένα ινδικό σκάφος συγκομιδής καβουριών παρέσυρε στην ακτή και οι Σεντινελέζοι σκότωσαν και τους δύο ψαράδες και έθαψαν τα λείψανά τους.
Τι συμβαίνει τώρα?
Δεδομένης αυτής της ιστορίας, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι Σεντινελέζοι είδαν τον Αμερικανό τουρίστα John Allen Chau ως καταπατητή όταν μπήκε στο νησί τους νωρίτερα αυτό το μήνα και στάθηκε στην παραλία τραγουδώντας ύμνους. Τον έδιωξαν δύο φορές, αλλά όταν βγήκε στην ξηρά για τρίτη φορά, πιστεύεται ότι τον σκότωσαν. Τώρα φαίνεται ότι έχουν θάψει τα λείψανά του, όπως έκαναν με τους δύο Ινδούς ψαράδες το 2006. Η ινδική κυβέρνηση έχει πλέον αναστείλει την έρευνα για το σώμα του Chau, επικαλούμενη κίνδυνο τόσο για το προσωπικό έρευνας όσο και για τον λαό του Sentineles.
Το περιστατικό έχει πυροδοτήσει συζητήσεις για προστασίες για ομάδες που δεν έχουν επαφή, όπως οι Sentinelese. Ο Pandit έχει υποστηρίξει την παραμονή τους. Σύμφωνα με τον συνταξιούχο πλέον ανθρωπολόγο, οι Σεντινελέζοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλουν επαφή και τα καταφέρνουν μια χαρά μόνοι τους. Ινδοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να επισκέπτονται το νησί για περιοδικές απογραφές (η τελευταία ήταν το 2011).
Ο John Allen Chau μαρτύρησε το 2018 σε ηλικία 26 ετών
Όπως αφηγείται το νέο ντοκιμαντέρ The Mission , ο ντόπιος της πολιτείας της Ουάσιγκτον προσπαθούσε να ευαγγελίσει τους Sentinelese, μια εξαιρετικά απομονωμένη κοινότητα 200 ατόμων στο North Sentinel Island στον κόλπο της Βεγγάλης. Μόλις στη δεύτερη συνάντησή του με τους κατοίκους του νησιού, ένας ή περισσότεροι από αυτούς τον πυροβόλησαν μέχρι θανάτου με βέλη. Το πιο θλιβερό μέρος της ιστορίας του Chau, ωστόσο, μπορεί να είναι στην αντίθεση που αντιμετώπισε στο σπίτι.
Σε αυτό το ντοκιμαντέρ του National Geographic (το οποίο έχει πολλές εικόνες φυλετικού γυμνού τύπου National Geographic), οι παραγωγοί Simon και Jonathan Chinn, οι οποίοι έχουν δύο Όσκαρ και δύο Emmy ανάμεσά τους, απεικονίζουν τον Chau ως άτομο που αναζητά τη συγκίνηση. Επανειλημμένες αναφορές στην αγάπη του Chau για ιστορίες όπως η βιογραφία του Jim Elliott και ο Robinson Crusoe αποτελούν ένα κοσμικό κίνητρο για την επικίνδυνη αποστολή του. Τα βίντεο κλιπ και οι αναπαραστάσεις κινουμένων σχεδίων εξιστορούν τα χρόνια της εφηβείας και του κολεγίου του Chau, συμπεριλαμβανομένων πολλών υπαίθριων άθλων. Οι ηθοποιοί της φωνής διάβασαν αποσπάσματα από το ημερολόγιο του Chau και ένα γράμμα που έστειλε ο πατέρας του στους παραγωγούς.
Φίλοι, και ένας ανθρωπολόγος που έγραψε ένα βιβλίο για τους Σεντινελέζους, θυμούνται τον Τσάου με ένα μείγμα θαυμασμού και αποδοκιμασίας. Ένα μέλος της ομάδας λογοδοσίας του κατά της πορνογραφίας θρηνεί: «Ο φίλος μου έκανε κάτι ηλίθιο και θαρραλέο που ήξερε ότι δεν είχε καμία δουλειά να κάνει». Ο πάστορας του Τσάου δηλώνει, «Οι πιθανότητες είναι ότι η αποστολή του Τσάου ήταν ο ιδεαλισμός που μεταμφιέζεται ως κλήση του Θεού».
Η ταινία φέρνει τον Dan Everett, ο οποίος πέρασε 30 χρόνια υπηρετώντας μια φυλή του Αμαζονίου, ως ειδικός στις αποστολές της. Ο Έβερετ αρχικά συμπάσχει με τον Τσάου, αλλά στη συνέχεια αποκαλύπτει ότι «εγκατέλειψε» τη χριστιανική του πίστη. Κατά την άποψή του, η ιεραποστολική δραστηριότητα «δεν πρέπει να επιτρέπεται». (Αναρωτιέται κανείς μήπως αυτό είναι ένα διακριτικό μήνυμα από τους παραγωγούς της ταινίας.) Είναι ο πατέρας του Chau, ωστόσο, του οποίου ο πόνος τσούζει περισσότερο. Ποτέ υποστηρικτής της αποστολής, κατηγορεί το «ριζοσπαστικό ευαγγελικό άκρο» για το «απερίσκεπτο λάθος» του γιου του.
Αναρωτιέμαι, όμως: ο Chau δεν ξύπνησε ένα πρωί και καταιγίδα στις παραλίες του North Sentinel. Και η ταινία δείχνει ότι ερεύνησε τους Σεντινελέζους για χρόνια, καταστρώνοντας ένα λεπτομερές σχέδιο για να τους φτάσει. Οι δεξιότητές του ως αθλητής σε εξωτερικούς χώρους και μαραθωνοδρόμος τον έκαναν πιο έτοιμο από τους περισσότερους να ζήσει σε άθλιες συνθήκες. Ο Τσάου εργάστηκε επίσης μέσω του All Nations, μιας υπηρεσίας αποστολής ιεραποστολών. Στην ταινία, ένας εκπρόσωπος διαβεβαιώνει τους θεατές ότι «προσέχουν να προβάλλουν υποψηφίους που μπορεί να έχουν σύμπλεγμα Μεσσία».
Υπάρχουν λοιπόν στοιχεία που ο Chau είχε σχεδιάσει προσεκτικά. Και ο θάνατός του στο χωράφι μπορεί να μην ακυρώσει την αποστολή του περισσότερο από ό,τι θα αποδείκνυε το κάλεσμά του εάν ζούσε. Ωστόσο, ίσως δεν έπρεπε να είχε πάει μόνος του, κάτι που δεν είναι ο Βιβλικός κανόνας.
Η πρώτη άφιξη του Chau στο νησί είχε οδηγήσει σε βία, αλλά γλίτωσε αλώβητος. Έγραψε στο ημερολόγιό του ότι αν και φοβόταν ότι ένα δεύτερο ταξίδι μπορεί να σήμαινε τον δικό του θάνατο, αποδέχτηκε το θέλημα του Θεού γι' αυτόν: «Νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να διδάξεις τον Ιησού σε αυτούς τους ανθρώπους».