ΚΟΣΜΟΣ. Πενήντα έξι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, του αμερικανού πάστορα που «είχε ένα όνειρο», ηγέτη του Αφροαμερικανικού Κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα των έγχρωμων και κάτοχο του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης.

Το απόγευμα της 4ης Απριλίου του 1968, λίγο μετά τις 18.00, ο ιερέας των Βαπτιστών, ειρηνιστής και οπαδός της δράσης μέσω της παθητικής αντίστασης, πρωτοστάτης του Αφροαμερικανικού Κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα των μαύρων Μάρτιν Λούθερ Κινγκ βρισκόταν στο μπαλκόνι της οδού Μέλμπερι, στο ξενοδοχείο «Λορέν» του Μέμφις, όταν μια σφαίρα κυνηγετικής καραμπίνας Ρέμιγκτον 30,06 χιλιοστών καρφώθηκε στον αυχένα του.

Ήδη 10 χρόνια νωρίτερα, μια γυναίκα τον είχε τραυματίσει σοβαρά με μαχαίρι σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη. Αλλά και πριν εκφωνήσει την τελευταία του ομιλία, το αεροπλάνο που τον μετέφερε από την Ατλάντα στο Μέμφις καθυστέρησε να απογειωθεί επειδή ελέγχθηκαν ιδιαιτέρως προσεκτικά όλες οι αποσκευές από τον φόβο ότι κάποιος θα προσπαθούσε να τον σκοτώσει.

Την προηγούμενη ημέρα, έχει δώσει άλλη μία από τις εμψυχωτικές ομιλίες του, με τίτλο «Ανέβηκα στην κορυφή του όρους». Αυτός ήταν ο τελευταίος λόγος του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ.

«Αλήθεια, δεν ξέρω τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Μας περιμένουν δύσκολες μέρες όμως εμένα δεν με νοιάζει πια. Ανέβηκα στην κορυφή του όρους. Όπως όλοι μας, θα ήθελα να ζήσω μια μακριά ζωή, μα δεν με απασχολεί τώρα. Θέλω να κάνω το θέλημά Του. Με άφησε να ανεβώ στο όρος. Κοίταξα πέρα και είδα τη Γη της Επαγγελίας. Ίσως να μη φτάσω εκεί μαζί σας, μα απόψε θέλω να σας πω ότι όλοι εμείς, ως άνθρωποι, θα φτάσουμε στη Γη της Επαγγελίας! Γι’ αυτό, απόψε είμαι ευτυχισμένος. Δεν φοβάμαι κανέναν! Τα μάτια μου έχουν δει τη δοξασμένη έλευση του Κυρίου!»

Ο Κινγκ γεννήθηκε το 1929 στην Ατλάντα, από επίσης ιερέα πατέρα ο οποίος διαμαρτυρόταν έντονα για τις φυλετικές διακρίσεις που ίσχυαν τότε στις ΗΠΑ. Αν και σπούδασε βιολογία, επέλεξε να γίνει ιερέας για «να υπηρετήσει καλύτερα την ανθρωπότητα» και έλαβε διδακτορικό στην θεολογία. Σε ηλικία 24 ετών, παντρεύτηκε την Κορέτα Σκοτ από την Αλαμπάμα με την οποία απέκτησαν τέσσερα παιδιά. Σύντομα στρατεύτηκε στον αγώνα για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών.

Γεννήθηκε στις 15 Ιανουαρίου του 1929 στην Ατλάντα της Τζόρτζια ως Μάικλ Κινγκ Τζούνιορ. Παιδί ενός ιερέα και μιας δασκάλας βίωσε από πολύ νωρίς τον φυλετικό διαχωρισμό. Στα παιδικά του χρόνια έπαιζε με δυο λευκά παιδιά της γειτονιάς μέχρι που οι γονείς τους τούς απαγόρευσαν να είναι φίλοι. Ο ίδιος όμως δεν το έβαλε ποτέ κάτω. Στο σχολείο ήταν άριστος μαθητής ενώ αργότερα σπούδασε Θεολογία και Κοινωνιολογία. Η αλλαγή του ονόματός του ήρθε σχετικά νωρίς.

Το 1934 ο πατέρας του συμμετείχε στο Παγκόσμιο Συνέδριο των Βαπτιστών στο Βερολίνο. Στο ταξίδι αυτό εντυπωσιάστηκε από τον μεγάλο μεταρρυθμιστή Μαρτίνο Λούθηρο. Όταν επέστρεψε άλλαξε τόσο το δικό του όσο και το όνομα του γιού του σε Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Το 1953 ο επίσης βαθιά θρησκευόμενος «τζούνιορ» παντρεύτηκε, ενώ έναν χρόνο αργότερα ανέλαβε καθήκοντα ιερέα σε μια μικρή εκκλησία.

Αφορμή της ενασχόλησής του με το αντιρατσιστικό κίνημα αποτέλεσμα το περιστατικό με την μαύρη ακτιβίστρια Ρόζα Παρκς στο Μονγκόμερι το 1955. Επιβαίνοντας σε δημόσιο λεωφορείο η Παρκς αρνήθηκε να παραχωρήσει τη θέση της σε λευκό και συνελήφθη. Για πάνω από έναν χρόνο ο Κινγκ και άλλοι ακτιβιστές μποϊκόταραν τα δημόσια μέσα μεταφοράς. Η αντίσταση είχε επιτυχία.

Το 1956 το Ανώτατο Δικαστήριο απαγόρευσε τον φυλετικό διαχωρισμό στα δημόσια μέσα. Την επόμενη χρονιά ο Mάρτιν Λούθερ Κινγκ πραγματοποίησε πολλές ομιλίες και κατέγραψε τις εμπειρίες του σε βιβλίο. Το αντιρατσιστικό κίνημα εισερχόταν πλέον σε μια ιστορική περίοδο και κορυφώθηκε με το Civil Rights Act του προέδρου Κένεντι που προέβλεπε ισότητα για όλους και που υπεγράφη τελικά έναν χρόνο μετά τη δολοφονία του τελευταίου, από τον μετέπειτα πρόεδρο Τζόνσον.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις