ΣΙΜΠΙΟΥ. Το Σιμπίου είναι πόλη στην Τρανσυλβανία της Ρουμανίας. Ευρισκόμενη 215 χλμ. βορειοδυτικά του Βουκουρεστίου, η πόλη είναι χτισμένη στις όχθες του Ποταμού Τσίμπιν, παραπόταμου του ποταμού Ολτ. Πρωτεύουσα σήμερα της ομώνυμης επαρχίας, τα διαστήματα 1692-1791 1849–65 το Σιμπίου ήταν πρωτεύουσα του Πριγκιπάτου της Τρανσυλβανίας.

Η πόλη θεωρείται από τις γραφικότερες της Ρουμανίας, καθώς διατηρεί αναλλοιώτα στοιχεία της μεσαιωνικής πόλης. Βρίσκεται σχεδόν πάνω στο πέρασμα από την Βλαχία στην Τρανσυλβανία. Ανήκει στην Κεντρική περιφέρεια, στην επαρχία Σιμπίου. Ο πληθυσμός της πόλης είναι 147.245 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Η πόλη επιλέχτηκε για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το έτος 2007 μαζί με την Πόλη του Λουξεμβούργου. Η χρονιά αυτή ήταν η χρονιά ένταξης της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Σιμπίου είναι ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά κέντρα της Ρουμανίας. Πρώην κέντρο των Σαξόνων της Τρανσυλβανίας η παλιά πόλη του Σίμπιου κατετάγη ως «8ο πιο ειδυλλιακό μέρος της Ευρώπης να ζει κανείς" από το Forbes το 2008. Η πόλη διαχειρίζεται το χιονοδρομικό κέντρο Πίλτινις.

Το πρώτο επίσημο έγγραφο που αναφέρεται στην πόλη είναι του 1191, όταν ο Πάπας Κελεστίνος Γ΄ επικύρωσε την ύπαρξη του ελεύθερου προεστού των Γερμανικών εποίκων στην Τρανσυλβανία, με την έδρα του το Σιμπίου, ονομαζόμενο τότε Cibinium .

Το 14ο αιώνα ήταν ήδη σημαντικό εμπορικό κέντρο. Το 1376 οι τεχνίτες ήταν χωρισμένοι σε 19 συντεχνίες. Το Σιμπίου έγινε η σημαντικότερη μεταξύ των επτά Γερμανικών πόλεων, που έδωσαν στην Τρανσυλβανία το Γερμανικό της όνομα Siebenbürgen (κατά λέξη επτά ακροπόλεις).

Εδώ στεγαζόταν η Universitas Saxorum (Κοινότητα των Σαξόνων), ένα δίκτυο παιδαγωγών, ιερέων, διανοούμενων, αξιωματούχων της πόλης και συμβούλων της γερμανικής κοινότητας, που συνέθεταν ένα εντεταλμένο νομικό σώμα και πολιτικό σύστημα στην Τρανσυλβανία από το 1400. Το γερμανικό όνομά της πόλης ήταν Χέρμανστάντ (Hermannstadt). Από το 1692 έως το 1791 αποτέλεσε πρωτεύουσα του Πριγκιπάτου της Τρανσυλβανίας αντικαθιστώντας την προηγούμενη πρωτεύουσα Άλμπα Ιούλια. Μετά την κατάλυση του πριγκιπάτου η περιοχή έγινε μέρος της Αυστριακής Αυτοκρατορίας.

Το 18ο και το 19ο αιώνα η πόλη έγινε το δεύτερο και αργότερα το πρώτο σημαντικότερο κέντρο των Ρουμάνων της Τρανσυλβανίας. Η πρώτη τράπεζα Ρουμανικής ιδιοκτησίας (Albina) είχε την έδρα της εδώ, όπως και η Τρανσυλβανική Ένωση Ρουμανικής Λογοτεχνίας και της Ρουμανικού Λαϊκού Πολιτισμού. Μετά την αναγνώριση της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας από την Αυτοκρατορία των Αψβούργων τη δεκαετία του 1860 το Σιμπίου έγινε Μητροπολιτική έδρα και η πόλη θεωρείται ακόμη το τρίτο σημαντικότερο κέντρο της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Μεταξύ της Ουγγρικής Επανάστασης του 1848 και του 1867 (ίδρυση της Αυστροουγγαρίας) στο Σιμπίου συνερχόταν η Δίαιτα της Τρανσυλβανίας διατροφή, που είχε λάβει την πιο αντιπροσωπευτική μορφή της αφότου η Αυτοκρατορία συμφώνησε να επεκτείνει το δικαίωμα ψήφου στην περιοχή.

Μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οπότε η Αυστροουγγαρία διαλύθηκε, το Σιμπίου έγινε τμήμα της Ρουμανίας, ενώ η πλειοψηφία του πληθυσμού του ήταν ακόμη Γερμανική (μέχρι το 1941) και είχε μια μεγάλη Ρουμανική κοινότητα καθώς και μία μικρότερη Ουγγρική. Από τη δεκαετία του 1950 και μέχρι εκείνη του 1990 οι περισσότεροι Γερμανοί της πόλης μετανάστευσαν στη Γερμανία και στην Αυστρία. Μεταξύ των περίπου 2.000 που έχουν απομείνει είναι ο Κλάους Γιοχάνις, σημερινός (2016) Πρόεδρος της Ρουμανίας.

Δείτε το βίντεο:

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις