Πιο Έλληνες από τους Έλληνες - Τίμησαν τη Μάχη των Θερμοπυλών και συγκινήθηκαν, στην Αυστραλία!
Μια κληρονομιά ηρωισμού: 2.500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών επέτειος στη μακρινή αλλά τόσο Ελληνική Αυστραλία
Ρεπορτάζ - Φωτογραφίες Πήτερ Τάνταλος
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ. Σε έναν έντονο εορτασμό, η Πανλακωνική Εταιρεία Νότιας Αυστραλίας , σε συνεργασία με την Κοινότητα Καρίτσας της Νότιας Αυστραλίας , τίμησαν τα 2.500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών, μια κομβική στιγμή στην αρχαία ιστορία της Ελλάδας που αντηχεί ανά τους αιώνες.
Αυτός ο εορτασμός όχι μόνο τίμησε τη μνήμη των Σπαρτιατών πολεμιστών και των συμμάχων τους που στάθηκαν ενάντια στην Περσική Αυτοκρατορία, αλλά επίσης προβλημάτισε για τα διαρκή μαθήματα και τις κληρονομιές της θυσίας τους.
Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καρίτσας, Μιχαήλ Μαλαβάζος, άνοιξε τη βραδιά δηλώνοντας ότι η εκδήλωση «έχει ιδιαίτερη σημασία η ανάμνηση ενός κομβικού κινήματος στην ελληνική και δυτική ιστορία. Γιορτάζουν την πλούσια ιστορία και το διαρκές πνεύμα της λακωνικής κοινότητας στη Νότια Αυστραλία».
Ο κ. Μαλαβάζος τόνισε τη σημασία της σύνδεσης αυτής της ιστορικής κληρονομιάς με τη Νότια Αυστραλία, όπου κατοικούν περήφανα απόγονοι Σπαρτιατών. Αυτός είναι ο λόγος που ο καλλιτέχνης της Αδελαΐδας Τόνι Μαλαβάζος, που φημίζεται για τη Λακωνική και Καριτσιώτικη κληρονομιά του, δημιούργησε ένα διαχρονικό έργο τέχνης. Η δημιουργία του Μαλαβάζου - ένας πίνακας του μεγάλου Σπαρτιάτη βασιλιά Λεωνίδα - βρίσκεται πλέον μόνιμα στην Παλλακωνική κοινοτική αίθουσα, λειτουργώντας ως διαχρονικός φάρος κληρονομιάς και υπερηφάνειας για τις επόμενες γενιές.
Η Πρόεδρος της Πανλακωνικής Εταιρείας Α.Ε., Ντίνα Χούσος, ανέδειξε τον κρίσιμο ρόλο της οργάνωσης στη διατήρηση της πλούσιας ιστορίας και παραδόσεων της κοινότητάς τους, ιδιαίτερα εντός της διασποράς.
«Ο σύλλογός μας αναγνωρίζει τον σημαντικό ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει στην κοινότητά μας… όπως και στη γλώσσα μας, πρέπει να διατηρήσουμε και να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορία και τις παραδόσεις μας, όπου κι αν βρεθεί η κοινότητά μας…» είπε η κ. Χούσο.
Η δήλωση της κας Χούσος υπογραμμίζει την αφοσίωση του συλλόγου στη διατήρηση της πολιτιστικής του κληρονομιάς μέσω της ενθάρρυνσης της ενεργού συμμετοχής σε τέτοιους συλλόγους, διασφαλίζοντας ότι η κληρονομιά τους παραμένει ζωντανή και διαρκής για τις γενιές.
Ο υπουργός Μεταφορών της Α.Ε., βουλευτής Τομ Κουτσαντώνης, τόνισε τη σημασία των αρχαίων ελληνικών μαχών στη σύγχρονη εποχή, θέτοντας τα ερωτήματα: «Γιατί μας ενδιαφέρει 2.500 χρόνια μετά η Μάχη των Θερμοπυλών; Γιατί μας ενδιαφέρει η Μάχη του Μαραθώνα; Γιατί μας ενδιαφέρει η αρχαία Ελλάδα;»
Ο υπουργός Κουτσαντώνης εξήγησε ότι αυτά τα ιστορικά γεγονότα ήταν μια κομβική στιγμή για τον δυτικό πολιτισμό. Έκανε παραλληλισμούς μεταξύ της περιφρόνησης του βασιλιά Λεωνίδα έναντι των συντριπτικών πιθανοτήτων και της γενναίας αντίστασης του πρωθυπουργού Μεταξά κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, απεικονίζοντας τη διαρκή κληρονομιά της ελληνικής ανυπακοής.
«…Αν ο Ξέρξης είχε νικήσει τους Έλληνες… ο δυτικός πολιτισμός όπως ξέρουμε δεν θα υπήρχε. Η δημοκρατία θα είχε εξαφανιστεί, η φιλοσοφία, η πολιτική, τα μαθηματικά, οι τέχνες, όπως ξέρουμε δεν θα υπήρχαν… Αυτή η ανυπακοή ζει…» είπε ο υπουργός.
«Αυτές οι απαντήσεις, αυτά τα «όχι» δεν ήταν μόνο πριν από 2.500 χρόνια, ήταν του πρωθυπουργού Μεταξά. Το «όχι» στους Γερμανούς ήταν το «Όχι» του Λεωνίδα… είμαστε κληρονόμοι αυτού…»
Ο Δρ David Rafferty, Μέλος του Τμήματος Ιστορικών και Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας, χάρισε την εκδήλωση με μια συναρπαστική ιστορία της σημασίας της Μάχης των Θερμοπυλών, τονίζοντας τη θέση της στον λακωνικό θρύλο και στο ευρύτερο ιστορικό πλαίσιο. Έθεσε το γεγονός ως μια ευκαιρία να διερευνήσει πώς θα πρέπει να θυμούνται τέτοια ιστορικά γεγονότα, βασιζόμενος στον Ηρόδοτο της Αλικαρνασσού, τον πρώτο ιστορικό, ως οδηγό.
Στην ομιλία του, ο Δρ Rafferty τόνισε ότι παρά την τελική πτώση των Θερμοπυλών, η σπαρτιατική θυσία λειτούργησε ως ενδυναμωτικό σύμβολο δέσμευσης για τον κοινό σκοπό, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη και την ενότητα μεταξύ των ελληνικών πόλεων-κρατών.
Αυτή η πράξη αυτοθυσίας, σημείωσε, έχει διαχρονική συνάφεια, υπογραμμίζοντας τη σημασία των πράξεων πάνω από τα λόγια για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών που αντιμετωπίζουν απειλές για την κυριαρχία τους.
Η Μάχη των Θερμοπυλών, όπως γιορτάζεται από την Παλλακωνική Εταιρεία και τον Σύλλογο Καρίτσας, λειτουργεί ως υπενθύμιση όχι μόνο ηρωικών πράξεων αλλά και διαχρονικών αξιών και διδαγμάτων που αντιπροσωπεύουν. Αυτά δεν είναι απλώς γεγονότα που έχουν συμβεί στο παρελθόν, αλλά σηματοδοτούν μια έκκληση για δράση για τις μελλοντικές γενιές να τιμήσουν και να συνεχίσουν την πολιτιστική κληρονομιά και τις παραδόσεις τους.
Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στην εκδήλωση
Ειδικοί καλεσμένοι ήταν ο βουλευτής Τομ Κουτσαντώνης, Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών της ΑΕ και ο Υπουργός Ενέργειας και Μεταλλείων εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό Peter Malinauskas. Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αδελαΐδα, Γιώργος Ψιάχας. Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αδελαΐδα και Πρύτανης του Προξενικού Σώματος της Νότιας Αυστραλίας Kris Hanna. Ο Δήμαρχος της πόλης Marion και ο Σύμβουλος Stephen Finos, εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο της πόλης Unley και εκπρόσωποι από τις διάφορες Λακωνικές Εταιρείες από τη Μελβούρνη, το Σύδνεϋ και το Μπρίσμπεϊν.