ΗΠΑ. Μια γνωστή εφαρμογή για delivery θα προειδοποιεί πλέον τους πελάτες που δεν αφήνουν φιλοδώρημα, ότι η παραγγελία τους θα αργήσει, αφού δεν θα προθυμοποιηθούν εύκολα οι διανομείς για να την παραδώσουν.

«Οι παραγγελίες χωρίς φιλοδώρημα μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να παραδοθούν, είστε σίγουροι ότι θέλετε να συνεχίσετε;», είναι το μήνυμα που βλέπουν τις τελευταίες μέρες οι χρήστες της εφαρμογής DoorDash.

Η εταιρεία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ ξεκινάει πιλοτικά να εφαρμόζει αυτή την ειδοποίηση, καθώς τα κέρδη των διανομέων της εξαρτώνται από το πότε και πού παραδίδουν. Ο μισθός τους λοιπόν, βασίζεται στον εκτιμώμενο χρόνο, την απόσταση και τη ζήτηση, αλλά το φιλοδώρημα που αφήνουν οι πελάτες, τόσο κατά την υποβολή της παραγγελίας, όσο και μετά την παραλαβή.

Επίσης, υποστηρίζει ότι θέλει να αντιμετωπίσει άκομψες συμπεριφορές διανομέων της, που μπορεί να δεχτούν μια παραγγελία και μετά να απαιτήσουν tip από τον πελάτη, τονίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση «η παραγγελία θα αργήσει», αναφέρει το Business Insider.

«Δίνει μισθούς πείνας»

Το delivery και γενικά ο χώρος της εστίασης στις ΗΠΑ -που δραστηριοποιείται κυρίως η DoorDash- βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο φιλοδώρημα των πελατών, με τα συνδικάτα να προσπαθούν να αλλάξουν σταδιακά την κατάσταση, χωρίς σημαντικό αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.

Τρία 24ωρα πριν την νέα πιλοτική πολιτική της DoorDash και συγκεκριμένα στις 31 Οκτωβρίου, ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για την ακραία φτώχεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία κατήγγειλε τόσο την συγκεκριμένη εταιρεία, όσο και την Amazon με τα Walmart για «μισθούς πείνας».

Ο Guardian αναδημοσίευσε μέρος της ανακοίνωσης που συνέταξε ο Olivier De Schutter και αναφέρει ότι οι τρεις κορυφαίες αμερικανικές εταιρείες «πληρώνουν τόσο χαμηλούς μισθούς που παγιδεύουν τους εργαζόμενους στη φτώχεια, αναγκάζοντάς τους να βασίζονται στην κυβέρνηση και κοινωνικά προγράμματα για να επιβιώσουν».

«Το DoorDash είναι μια από τις κορυφαίες πλατφόρμες που έχει αντιμετωπίσει έλεγχο σχετικά με την κατάταξη των εργαζομένων ως ανεξάρτητων εργολάβων και τον τρόπο με τον οποίο καθορίζει τις αμοιβές με βάση τον ενεργό χρόνο σε αντίθεση με το πότε οι εργαζόμενοι είναι σε ετοιμότητα. Έχει αντιταχθεί στα διατάγματα αύξησης των μισθών για τους εργαζομένους εν μέσω καταγγελιών για χαμηλές αποδοχές που συνδέονται με το μοντέλο των εργαζομένων», ανέφερε η επιστολή, που δημοσιεύτηκε λίγες μέρες πριν την προειδοποίηση για το φιλοδώρημα.

Πηγή: newsbeast.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις