Προβλέπει μεγάλο σεισμό στην νοτιοανατολική Μεσόγειο! Δεν το συμμερίζονται οι επιστήμονες
Ολλανδός ερευνητής, που κάνει τις εκτιμήσεις του με βάση τις κινήσεις των πλανητών και της Σελήνης προέβλεψε πάλι κάτι πολύ μεγάλο στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο - Είχε προβλέψει σεισμό στην Τουρκία
ΕΛΛΑΔΑ. Τάραξε τα νερά τις τελευταίες ημέρες μια «πρόβλεψη» από έναν αμφιλεγόμενο Ολλανδό ερευνητή, τον Φρανκ Χούγκερμπετς, ο οποίος έγινε διάσημος όταν λίγες ώρες πριν από τους δίδυμους σεισμούς που κατέστρεψαν τη νοτιοανατολική Τουρκία, έγραψε στο Twitter ότι «αργά ή γρήγορα» θα συμβεί ένας πολύ μεγάλος σεισμός σε εκείνη την περιοχή.
Ο Ολλανδός ερευνητής, που κάνει τις εκτιμήσεις του με βάση τις κινήσεις των πλανητών και της Σελήνης (μέθοδος που δεν είναι επιστημονικά αποδεκτή), προέβλεψε πάλι κάτι πολύ μεγάλο στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, σε μια στιγμή που στη χώρα μας επικρατεί «σεισμική ησυχία»: έτσι αποκαλούν οι σεισμολόγοι την περίοδο μη εκδήλωσης ισχυρού σεισμού μεγέθους 6 Ρίχτερ και άνω.
Ηταν 27 Σεπτεμβρίου του 2021, πριν από δύο χρόνια, όταν καταγράφηκε στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου σεισμική δόνηση μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Εκτοτε και γενικότερα στον ελλαδικό χώρο δεν έχει παρατηρηθεί κάποιο, ανάλογο σε μέγεθος, σεισμικό γεγονός.
Εχουν καταγραφεί περίοδοι υψηλής σεισμικότητας και περίοδοι πολύ χαμηλής, όπως είχαμε πολλούς και μεγάλους σεισμούς από το 1953 έως το 1957, από το 1965 έως το 1968, ενώ μετά πέρασαν δέκα χρόνια μέχρι τον σεισμό των 6,5 Ρίχτερ που έπληξαν τη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια το 1981 εκδηλώθηκε αυτός των 6,7 Ρίχτερ στις Αλκυονίδες.
«Στον ελληνικό χώρο μέσα από την παρουσία του ΟΑΣΠ και τη θέσπιση αντισεισμικού κανονισμού έχουμε αποκτήσει έναν πολύ ανθεκτικό δομημένο ιστό ο οποίος μπορεί να αντέξει και μεγάλα σεισμικά γεγονότα χωρίς να έχουμε ιδιαίτερες επιπτώσεις. Και φυσικά δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δούμε σκηνές στον ελλαδικό χώρο όπως αυτές που έχουμε δει στην Τουρκία, στο Αφγανιστάν ή στο Μαρόκο», αναφέρει ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) και πρόεδρος της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Σεισμικής Διακινδύνευσης, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.
Παρομοίως, ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, σεισμολόγος δρ Γεράσιμος Χουλιάρας, στον οποίο θα πρέπει να πιστωθεί η επιτυχία εγκατάστασης μικρών σεισμογράφων σε πάρα πολλά σχολεία της χώρας, αναφέρει ότι «η σεισμική ησυχία δεν είναι κάτι πρωτοφανές. Είχαμε και στο παρελθόν τέτοιες περιόδους και θα έχουμε και στο μέλλον. Δεν πρέπει να ανησυχεί ο κόσμος από κάτι που είναι φυσιολογικό.
Οπως έχουμε σεισμικές εξάρσεις, έχουμε και σεισμικές ησυχίες, έτσι είναι ο κύκλος των σεισμών», επισημαίνοντας ότι «η πιστοποίηση της σεισμικής ησυχίας πρέπει να εντοπίζεται πάνω σε συγκεκριμένα ρήγματα, συγκεκριμένες περιοχές και όχι με αοριστολογίες ή γενικότητες. Αλλωστε, δύο χρόνια δεν είναι μεγάλη περίοδος για να μιλάμε για σεισμική ησυχία».
Αυτό που τονίζουν με κάθε τρόπο οι ειδικοί είναι ότι κανείς δεν ξέρει πότε και πού θα γίνει ένας ισχυρός σεισμός, αλλά αυτό που πρέπει να προσέχουν οι πολίτες είναι οι κατασκευές των κτιρίων και συγκεκριμένα η τοποθεσία στην οποία θα χτίσουν την κατοικία τους. «Δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται η απουσία ενός ισχυρού σεισμού. Γενικότερα, η γέννηση ισχυρών σεισμών δεν είναι εντελώς περιοδική.
Πηγή: Πρώτο Θέμα