ΕΛΛΑΔΑ. Πάνε αρκετά χρόνια απ’ όταν ακούσαμε ότι ένα μεγάλο πρόβλημα στη διάθεση του ελληνικού ελαιόλαδου είναι η χύμα εξαγωγή του στην Ιταλία. Πολύ γρήγορα καταλάβαμε γιατί η εξαγωγή του και μάλιστα στην τιμή που ζητά ο έλληνας παραγωγός, μπορεί να είναι πρόβλημα. Η υψηλή ποιότητά του ελαιόλαδου αντί να βγει στο ράφι με ελληνική ετικέτα, πέφτει μέσα σε ιταλικές δεξαμενές με ελαιόλαδο κατώτερης ποιότητας (Ισπανικό και Ιταλικό) για να δημιουργηθούν μεγάλες ποσότητες μιας απλά καλής ποιότητας που εμπορεύονται οι Ιταλοί σε όλο τον κόσμο. Δηλαδή το ελληνικό παρθένο ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας έχει την αξία του αλατιού αλλά και την τιμή του... Παρόλο που είναι αυτό που φτιάχνει την ποιότητα και την γεύση, έχει τιμή χαμηλή.

Δεν είναι λίγοι, πλέον, οι παραγωγοί σε Λακωνία και Μεσσηνία που εν γνώση τους διαθέτουν το ελαιόλαδο στην εξαγωγή προς Ιταλία γιατί δεν έχουν άλλο τρόπο έγκαιρης διάθεσής του ή δυνατότητα τυποποίησής του. «Κάναμε τους Ιταλούς μάγκες» αναφέρουν και κοιτούν πέρα, προς τον ελαιώνα, που τους περιμένει και πάλι για να στάξει ένα από τα ποιοτικότερα και αναγκαιότερα προϊόντα της γης.

Στον περυσινό διαγωνισμό ελαιολάδου NYIOOC Olive Oil Competition, ο οποίος θεωρείται ο μεγαλύτερος διεθνής στην κατηγορία αυτή, τα ελληνικά ελαιόλαδα απέσπασαν 99 βραβεία, εκ των οποίων 45 χρυσά και 54 ασημένια.

Όποιος τυποποιητής από την περιοχή της Πελοποννήσου συμμετέχει σε διαγωνισμό επάξια παίρνει τα πρώτα βραβεία. Δεν είναι τυχαίο ότι τα ελαιόλαδα και τα προϊόντα ελαιολάδου από Λακωνία και Μεσσηνία αλλά και όλη την Πελοπόννησο «σαρώνουν» τα βραβεία.

Διαβάστε επίσης: Ελαιοτουρισμός, η νέα ταξιδιωτική τάση - Η Πελοπόννησος μπροστά σε μια πρόκληση!

Το ελαιόλαδο είναι θησαυρός, αλλά γλιστράει μέσα από τα χέρια των παραγωγών. Όχι επειδή είναι το χαρακτηριστικό του, αλλά διότι η πλειονότητα των παραγωγών στην Ελλάδα επιλέγει να το εξάγει χύμα στην Ιταλία σε τιμές πολύ χαμηλές – χαμηλότερες μάλιστα από ό,τι το εξάγει σε άλλες χώρες –, να το τυποποιούν ιταλικές εταιρείες και να το πωλούν σε υπερδιπλάσια τιμή τόσο στην Ιταλία όσο και σε πολλές άλλες χώρες. Την ίδια ώρα, όπως γράφει και η «Καθημερινή», στα ιταλικά σούπερ μάρκετ δεν υπάρχει ελληνικό τυποποιημένο ελαιόλαδο, υπό την έννοια να έχει εισαχθεί στην Ιταλία ως επώνυμο τελικό προϊόν, ούτε για δείγμα! Υστερεί μήπως σε ποιότητα το ελληνικό ελαιόλαδο; Κάθε άλλο. Στον περυσινό διαγωνισμό ελαιολάδου NYIOOCC Olive Oil Competition, ο οποίος θεωρείται ο μεγαλύτερος διεθνής διαγωνισμός στην κατηγορία αυτή, τα ελληνικά ελαιόλαδα απέσπασαν 99 βραβεία, εκ των οποίων 45 χρυσά και 54 ασημένια.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για τις εξαγωγές ελληνικού ελαιολάδου, το οποίο εξάγεται στο σύνολό του χύμα, στοιχεία που περιλαμβάνονται σε πρόσφατη έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Μιλάνο, το 64,67% της αξίας των συνολικών εξαγωγών ελαιολάδου και το 75,88% του συνολικού όγκου της κατευθύνθηκε το 2021 στην ιταλική αγορά. Συγκεκριμένα, η αξία των εξαγωγών ελαιολάδου από την Ελλάδα στην Ιταλία διαμορφώθηκε το 2021 σε 345,5 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 16,33% σε σύγκριση με το 2020, ενώ ο όγκος των εξαγωγών διαμορφώθηκε σε 111.610 τόνους από 132.844 τόνους το 2020, καταγράφοντας πτώση 15,98%. Η Ελλάδα αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο προμηθευτή της Ιταλίας σε ελαιόλαδο, με το σχετικό μερίδιό της να ανέρχεται το 2021 σε 21,69%. Μεγαλύτερος προμηθευτής της Ιταλίας είναι η Ισπανία με το μερίδιό της να φτάνει το 61,53%.

Διαβάστε επίσης: Παγκόσμια ανησυχία για το ελαιόλαδο: Πώς ένα βακτήριο κατέστρεψε ολόκληρους ελαιώνες στην Ιταλία

Και μπορεί φέτος οι τιμές παραγωγού για εξαγωγές στην Ιταλία να βρίσκονται σε σχετικά υψηλά επίπεδα, στα 3,70-3,80 ευρώ/κιλό, ακολουθώντας τη γενικότερη τάση που σχετίζεται με τη μειωμένη παραγωγή, όμως ο κανόνας είναι οι χαμηλές τιμές. Σύμφωνα με τα διαχρονικά στοιχεία που αφορούν μέχρι το 2020, οι τιμές στις οποίες αγοράζουν οι Ιταλοί εισαγωγείς το ελληνικό ελαιόλαδο είναι κάτω από τις 3.000 ευρώ/τόνο ή 3 ευρώ/κιλό.

Το 75,88% του συνολικού όγκου κατευθύνθηκε το 2021 στην ιταλική αγορά

Πόσο πωλείται στα ιταλικά σούπερ μάρκετ ως τυποποιημένο σε προϊόντα – μείγματα ελαιολάδου από διάφορες χώρες; Η τιμή, σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονται στη σχετική έκθεση, για τα μείγματα ελαιολάδου προέλευσης Ευρωπαϊκής Ενωσης κυμαίνεται από 4 έως 9,50 ευρώ/κιλό. Πολλά από αυτά μάλιστα είναι προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Nielsen, το μεγαλύτερο μερίδιο πωλήσεων παρθένου και εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου (26%) αφορούσε ελαιόλαδο ιδιωτικής ετικέτας. Αυτό που επίσης ανεβάζει την αξία στα ελαιόλαδα που πωλούνται στην Ιταλία είναι το γεγονός ότι εμφιαλώνονται συνήθως σε γυάλινη φιάλη του ενός λίτρου και όχι πλαστική και οι συσκευασίες δεν ξεπερνούν τα 5 λίτρα.

Το γεγονός ότι το ελληνικό ελαιόλαδο πωλείται στην ιταλική αγορά και στις αγορές του εξωτερικού ως «μείγμα ελαιολάδου Ε.Ε.» ή «μείγμα ελαιολάδου Ε.Ε. και τρίτων χωρών, «έχει ως αποτέλεσμα την εγγραφή του “μείγματος ελαιολάδου” στη συνείδηση των καταναλωτών διεθνώς ως προϊόν “Μade in Italy”», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Στην Ελλάδα λειτουργούν περί τις 300 αναγνωρισμένες μονάδες τυποποίησης ελαιολάδου, αλλά και απροσδιόριστος αριθμός μικρών μονάδων που λειτουργούν χωρίς έγκριση. Τι φταίει για το γεγονός ότι το ελαιόλαδο πωλείται χύμα, αφαιρώντας στην ουσία εισόδημα τόσο από τους παραγωγούς όσο και από την εθνική οικονομία; Το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των καταναλωτών έχουν οι ίδιοι παραγωγή ελαιολάδου ή συγγενείς με παραγωγή ελαιολάδου δεν ευνόησε την κατανάλωση του τυποποιημένου ελαιολάδου στην εγχώρια αγορά. Αποτρεπτικά λειτούργησε και το γεγονός ότι καταργήθηκε η ενίσχυση στο επώνυμο ελαιόλαδο. Τρίτος παράγοντας, σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, είναι το γεγονός ότι οι συνεταιρισμοί έχουν στην πλειονότητά τους ως κεντρική κατεύθυνση την πώληση χύμα ελαιολάδου στην Ιταλία.

Διαβάστε επίσης: Μπουτίκ ελαιόλαδο διεισδύει στην αγορά μέσω LinkedIn

Ίσως, αν το ελληνικό κράτος υποστήριζε πιο σθεναρά τους Συνεταιρισμούς που τυποποιούν ήδη, να επεκταθούν και όσους δεν το τολμούν, να ξεκινήσουν, τότε σε λίγα χρόνια όλο το ελληνικό ελαιόλαδο θα έπαιρνε τη θέση αλλά και την τιμή που του αξίζει. Μέχρι να γίνει αυτό θα βλέπουμε την Ιταλία να είναι ο ισχυρός «παίκτης» της αγοράς.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις