ΕΛΛΑΔΑ. Αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων σημειώθηκε το Σάββατο στην Ελλάδα από το ξεκίνημα της πανδημίας σχεδόν δύο χρόνια πριν, με τους ειδικούς να βάζουν στο «τραπέζι» νέα μέτρα για τις «κόκκινες» περιοχές της χώρας και την κυβέρνηση να διαμηνύει πως ένα καθολικό lockdown δεν είναι σε καμία περίπτωση στα σχέδια για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Η πανδημία «αναζωπυρώθηκε» - σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ - και οι ειδικοί του υπ. Υγείας μελετούν νέα μέτρα για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του κορονοϊού, πριν μπει ο χειμώνας. Στον επιδημιολογικό χάρτη μετά και τη νέα εκτόξευση των ημερήσιων κρουσμάτων, είναι «κόκκινη» η μισή Ελλάδα, με τη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά τη Θεσσαλονίκη, την Κεντρική, Ανατολική Μακεδονία και τη Θεσσαλία να βρίσκονται στο επίκεντρο της... ανησυχίας, καθώς εκεί η εμβολιαστική κάλυψη είναι ιδιαιτέρως χαμηλή και τα νοσοκομεία γεμίζουν με ταχείς ρυθμούς.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο (30.10) καταρρίφθηκε το – αρνητικό – ρεκόρ των περισσότερων κρουσμάτων σε ένα 24ωρο καθώς επιβεβαιώθηκαν 4.696, πλησιάζοντας όσο ποτέ άλλοτε το «φράγμα» των 5.000. Ένας αριθμός, τον οποίο οι επιστήμονες έχουν υπογραμμίσει ότι με τον ρυθμό που κινείται η χώρα δεδομένα θα βλέπουμε σε καθημερινή βάση το επόμενο διάστημα. Αξίζει να σημειωθεί πως ένας ακόμα σημαντικός δείκτης που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους επιστήμονες, είναι αυτός των διασωληνωμένων. Για πρώτη φορά μετά από 148 ημέρες, ήτοι από τις 5 Ιουνίου, ξεπεράστηκαν οι 400 νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ. Συγκεκριμένα, το Σάββατο (30.10) ανακοινώθηκαν 404 διασωληνωμένοι από τον ΕΟΔΥ. Εξ αυτών, το 85,15% είναι ανεμβολίαστοι, γεγονός που καταδεικνύει και το πρόβλημα που υπάρχει, ειδικότερα όσο πλησιάζει ο χειμώνας αλλά και το επικίνδυνο «κοκτέιλ» του κορονοϊού με την εποχική γρίπη, που μπορεί να γίνει αβάσταχτο για το ΕΣΥ.

Τα νέα μέτρα που εξετάζονται

Για τους λόγους αυτούς η επιτροπή των εμπειρογνωμώνων του υπ. Υγείας θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τετάρτη, όπου ενδεχομένως θα αποφασίσει για νέα μέτρα, τουλάχιστον για τις «κόκκινες» περιοχές. Ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζονται είναι και το κλείσιμο των νυχτερινών κέντρων για τις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές.

«Αν το σύστημα Υγείας φτάσει στα όριά του, τότε θα μπορούσαν να μπουν κάποια μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Ίσως να κλείσουν τελείως τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης στις "κόκκινες" περιοχές για κάποιο χρονικό διάστημα», είπε, άλλωστε χθες ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Ειδικών Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Εκτός από τα νυχτερινά κέντρα, σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, οι επιστήμονες αναμένεται να προτείνουν στις περιοχές που είναι επιβαρυμένες την επέκταση της χρήσης της μάσκας, ενώ για τους μη εμβολιασμένους πολίτες η επιτροπή προσανατολίζεται στους παρακάτω περιορισμούς:

  • σε εστίαση και ψυχαγωγία ίσως επανεκτιμηθεί η υποχρεωτικότητα, όσον αφορά στους εργαζόμενους,
  • ίσως προτείνουν οι μη εμβολιασμένοι πολίτες να υποχρεούνται να κάνουν δύο rapid test εβδομαδιαίως για να προσέλθουν στην εργασία τους, με δική τους, ωστόσο, οικονομική επιβάρυνση.
  • Παράλληλα, στο «τραπέζι» βρίσκονται και περαιτέρω περιορισμοί στους μη εμβολιασμένους αναφορικά με την παρουσία τους σε μεικτούς, ανοιχτούς χώρους σε εστιατόρια, καφέ και μπαρ.

Αυτό που σημειώνουν, πάντως, τα κυβερνητικά στελέχη είναι πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ξανακλείσουν οικονομία και κοινωνία και να οδηγηθεί η χώρα σε ένα παρατεταμένο lockdown, όπως πέρυσι.

Καμπάνια με sms για εμβολιασμό

Παράλληλα, εντείνοντας τις προσπάθειες αύξησης των εμβολιασμών, η κυβέρνηση προωθεί νέα καμπάνια στα κινητά τηλέφωνα των ανεμβολίαστων, στα οποία καθημερινά θα λαμβάνουν μηνύματα περίπου 450.000 πολίτες, τα προσωπικά δεδομένα των οποίων παραχωρήθηκαν από την πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, και για κάθε μέρα προβλέπεται ένα διαφορετικό γραπτό μήνυμα ενθάρρυνσης της συμμετοχής τους στον εμβολιασμό.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις