Τι γίνεται με τους μετακλητούς εργάτες γης και το ΟΣΔΕ 2021
Το σχετικό ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης αναφέρει ότι για μετάκληση πολίτη τρίτης χώρας για απασχόληση σε αγροτικές εργασίες ο εργοδότης αγρότης θα πρέπει να καταθέσει ενιαία δήλωση καλλιέργειας ή ενιαία δήλωση εκτροφής.
ΕΛΛΑΔΑ. Το σχετικό ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης αναφέρει ότι για μετάκληση πολίτη τρίτης χώρας για απασχόληση σε αγροτικές εργασίες ο εργοδότης αγρότης θα πρέπει να καταθέσει ενιαία δήλωση καλλιέργειας ή ενιαία δήλωση εκτροφής. Οι αποκεντρωμένες διοικήσεις ζητούν το ΟΣΔΕ του 2021, αλλά μεγάλος αριθμός αγροτών δεν έχει ακόμη προλάβει να το καταθέσει.
Να θυμίσουμε ότι µε σηµαντική καθυστέρηση ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) έτους 2021 από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Για την αντίστοιχη περυσινή δήλωση, το διάστημα κατάθεσης αιτήσεων ήταν 15/3/2020 - 15/5/2020, ενώ στη συνέχεια δόθηκαν κάποιες παρατάσεις προκειμένου να προλάβουν οι αγρότες να ολοκληρώσουν την υποβολή τους.
Επίσης λόγω πανδημίας οι αγρότες πρέπει να πάνε στα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) με ραντεβού. Ακόμη η όλη διαδικασία γίνεται παράλληλα με αγροτικές εργασίες σε όλες τις καλλιέργειες, όπως κορύφωση των εαρινών σπορών και αραιώματα και συγκομιδές φρούτων.
Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας, «προσπάθησαν οι αγρότες να καταθέσουν αιτήσεις στις αποκεντρωμένες για εργάτες γης αλλά δεν ήταν δυνατόν. Ζητάνε ΟΣΔΕ 2021, κάτι που μεγάλος αριθμός αγροτών δεν έχει μέχρι στιγμής κάνει. Εμείς προτείνουμε να καταθέτουν το ΟΣΔΕ 2020 και μια υπεύθυνη δήλωση και όταν κάνουν το φετινό ΟΣΔΕ να το στείλουν στην αποκεντρωμένη διοίκηση. Τώρα ξεκίνησε το αραίωμα σε νεκταρίνια και ροδάκινα και θα πρέπει άμεσα να βρεθούν εργάτες».
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλμωπίας, Ξενοφών Τσέμπης, δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «ουσιαστικά πριν λίγες ημέρες ξεκίνησε η κατάθεση αιτήσεων ΟΣΔΕ από τους παραγωγούς. Υπάρχουν περιοχές που έχουν κάποια παραγωγή κερασιών και θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν την συγκομιδή. Αλλά ακόμη δεν έχουν κάνει αίτηση ΟΣΔΕ. Δεν μπορούν όλοι αυτοί οι παραγωγοί να βρουν εργάτες γης».
Ο Νίκος Δημητριάδης, μέλος της διοίκησης του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας, ο οποίος αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «η διαδικασία αυτή δεν βοηθά. Δεν είναι δυνατόν να βγάλουμε όλοι μαζί το ΟΣΔΕ του 2021 για να βρούμε εργάτες γης. Θα πρέπει άμεσα να υπάρξει νέα διαδικασία μέσω της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπως μας είχαν υποσχεθεί αρχικά».
Από την πλευρά του ο κ. Τάσος Χαλκίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «η κυβέρνηση θα πρέπει να λύσει άμεσα το πρόβλημα γιατί δεν υπάρχει χρόνος. Τα ραντεβού στα ΚΥΔ λόγω πανδημίας γίνονται με πολύ αργούς ρυθμούς. Εμείς θέλουμε άμεσα να βρεθούν εργάτες γης».
Ο κ. Χρήστος Γιαννακάκη, πρόεδρος στην Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχει πρόβλημα με το ΟΣΔΕ του 2021. Οι αιτήσεις γίνονται με αργούς ρυθμούς και μέχρι τις 15 Ιουνίου. Μια λύση του προβλήματος θα ήταν να μπορούσαν οι αγρότες να καταθέτουν το ΟΣΔΕ του 2020 και μια υπεύθυνη δήλωση. Επίσης υπάρχει πρόβλημα με τον αριθμό εργατών γης που έχει δικαίωμα να απασχολεί ο παραγωγός με βάση τον αριθμό στρεμμάτων. Ο νόμος λέει ότι ανά 25 στρέμματα χρειάζεται 1 εργάτης (έγινε με βάση τις ΜΑΕ στα Σχέδια Βελτίωσης). Εμείς ζητάμε στα πυρηνόκαρπα ανά 7 στρέμματα να χρειάζεται 1 εργάτης. Η συγκομιδή στα ακτινίδια γίνεται με αργούς ρυθμούς, ενώ αντίθετα η συγκομιδή στα κεράσια πρέπει να γίνει γρήγορα».