Πεβερέτος: Να αποσυρθούν οι δασικοί χάρτες και στην Πελοπόννησο!
Την απόσυρση των δασικών χαρτών σε Κρήτη, Ιόνια Νησιά, Χαλκιδική, Πελοπόννησο και Δωδεκάνησα ζητά με δήλωσή του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Παναγιώτης Πεβερέτος.
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Σε λίγες μέρες ξεκινά η ενεργοποίηση δηλώσεων του ΟΣΔΕ. Με την υφιστάμενη ανάρτηση δασικών χαρτών δεν μπορεί να γίνει. «Επειδή τα θέματα αυτά δεν μπορεί να θεραπευτούν με ενστάσεις και προσφυγές, όσων έχουν αντιρρήσεις (πολυδάπανες – πολύπλοκες) καλούμε την κυβέρνηση άμεσα να αποσύρει τους συγκεκριμένους χάρτες, να γίνει διάλογος με τους φορείς των κτηνοτρόφων, των αγροτών και άλλων σχετικών φορέων και αφού καταλήξουμε σε συμφωνία να αναρτηθούν εκ νέου οι δασικοί χάρτες», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Πεβερέτος.
Διαβάστε ολόκληρη την δήλωση του προέδρου του ΣΕΚ:
«Πριν δύο μήνες περίπου, ( 3.2.2021) σε συνάντηση που είχε το Προεδρείο του ΣΕΚ με τους Υφυπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα Αραμπατζή και κο Οικονόμου καθώς και για λίγο χρόνο με τον Υπουργό κο Λιβανό, στο Σχέδιο Ανασυγκρότησης της κτηνοτροφίας που καταθέσαμε, ένα από τα θέματα ήταν και η ανάρτηση των δασικών χαρτών, το οποίο θέσαμε υπόψη των Υπουργών και συζητήσαμε.
Στη νέα συνάντηση που είχαμε με τον Υπουργό κο Λιβανό στις 29.3.2021 παραδώσαμε τις αναλυτικές θέσεις μας για τους δασικούς χάρτες και τις προτάσεις μας που απορρέουν από την πολύτιμη βοήθεια του Διευθυντή του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών κου Παπαχρήστου Θωμά.
Ο ΣΕΚ επειδή θεωρεί ότι οι δασικοί χάρτες, όπως αναρτήθηκαν δημιουργούν τεράστια προβλήματα σε κτηνοτρόφους και αγρότες, υφαρπάζοντας στην ουσία ιδιωτικές περιουσίες, κάνοντας δασικές εκτάσεις βοσκότοπους που πολλά χρόνια δηλώνονται στο ΟΣΔΕ και βόσκουν τα ζώα μας, αλλά το ίδιο συμβαίνει και σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Επειδή σε λίγες μέρες ξεκινά η ενεργοποίηση δηλώσεων του ΟΣΔΕ, με την υφιστάμενη ανάρτηση δασικών χαρτών δεν μπορεί να γίνει.
Ήδη εδώ και πολλές ημέρες και με πρωτοβουλία του ΣΕΚ και ιδιαίτερα στελεχών του, έχουν ξεκινήσει αγωνιστικές κινητοποιήσεις στην Κρήτη που θίγεται σε πολύ μεγάλο βαθμό, όπως θίγονται τα Ιόνια Νησιά και άλλες περιοχές της χώρας (Χαλκιδική – Πελοπόννησος – Δωδεκάνησα)
Επειδή τα θέματα αυτά δεν μπορεί να θεραπευτούν με ενστάσεις και προσφυγές, όσων έχουν αντιρρήσεις (πολυδάπανες – πολύπλοκες) καλούμε την κυβέρνηση άμεσα να αποσύρει τους συγκεκριμένους χάρτες, να γίνει διάλογος με τους φορείς των κτηνοτρόφων, των αγροτών και άλλων σχετικών φορέων και αφού καταλήξουμε σε συμφωνία να αναρτηθούν εκ νέου οι δασικοί χάρτες»