Αλίμονο! Τι θα γίνει αν «κτυπήσουν» τη Σπάρτη 6.7 ρίχτερ, μέρα μεσημέρι; (photos)
Πόλη με δεκάδες ετοιμόρροπα κτίρια κάτω από τα οποία κυκλοφορούν καθημερινά πολίτες…
ΕΛΛΑΔΑ. Ο φονικός σεισμός της Σάμου άφησε πίσω του δυο νεκρά παιδιά ηλικίας 15 και 17 ετών, και 19 τραυματίες μεταξύ των οποίων και ένα 14χρονο αγόρι, αλλά και μεγάλες καταστροφές κυρίως σε παλιά κτίρια, σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, ενώ υπήρξε και η κατάρρευση τμήματος της εκκλησίας στο Καρλόβασι.
Ο σεισμός της Σάμου είναι οπωσδήποτε η ευκαιρία να αναλάβει η Πολιτεία τις ευθύνες της έναντι των πολιτών σε ότι αφορά την αντισεισμική προστασία τους.
Πόλεις στις οποίες «διατηρούνται» ακόμα παλαιά κτίρια, δημόσια ή ιδιωτικά, παλαιές εκκλησίες, καμάρες και στέγαστρα, είναι εκτεθειμένες στην μανία του εγκέλαδου. Κανείς δεν μπορεί να αποτρέψει το κακό στα ελάχιστα δευτερόλεπτα του γεγονότος. Το μοιραίο θα επέλθει και τότε να γίνεται επιμερισμός ευθυνών, κατόπιν εορτής, σπανίως καταλογισμός, και φυσικά αναθεματισμός του ύπουλου… εγκέλαδου που δεν προειδοποιεί πριν κτυπήσει.
Δύο νέοι είναι νεκροί στη Σάμο. Δεν είναι όμως μόνο η Σάμος τόπος που παιδιά, νέοι, ηλικιωμένοι κυκλοφορούν δίπλα σε κτίρια ετοιμόρροπα ή επικίνδυνα.
Κανονισμοί και νομοθεσία υπάρχουν αλλά σπάνια εφαρμόζονται. Πρόστιμα της «πλάκας» που είναι αρεστά σε ιδιοκτήτες προκειμένου να μην υποχρεωθούν σε δαπανητές εργασίες. Έτσι είναι καθαρά θέμα τύχης ή κακοτυχίας το αν θα θρηνούμε νεκρούς και θα παρηγορούμε τραυματίες σε μια χώρα σεισμογενή.
Για παράδειγμα, η Σπάρτη, μια πόλη που από την αρχαιότητα έχει πληγεί από σεισμό αλλά και τα νεότερα χρόνια, το 1926 με 7,2 ρίχτερ, σχεδόν σε κάθε δρόμο της έχει και κτίριο που ισως δεν θα μπορέσει να αντέξει ένα μεσαίο σεισμό.
Ο φακός του notospress.gr αποτυπώνει κάποια από τα κτίρια που ανήκουν είτε σε ιδιώτες είτε στο δημόσιο τα οποία από την όψη τους και μόνον προειδοποιούν ότι έχουν μεγάλη επιβάρυνση και κάποια ίσως θα καταρρεύσουν ενώ κάποια από αυτά ήδη έχουν απασχολήσει, αλλά ανεπαρκώς, τις αρχές.
Δείτε τους αμέριμνους πολίτες να διαβαίνουν κάτω ακριβώς από τα χαλάσματα, καθημερινά και δείτε φωτογραφικές λεπτομέρειες που δείχνουν την διάβρωση και την αποσάθρωση της δομής τους.
Δεν αποκλείεται τα κτίρια αυτά να έχουν ελεγχθεί και να μην θεωρούνται επικίνδυνα. Κάτι τέτοιο όμως θα έπρεπε μα επισημαίνεται.
Σημ. 1: Όλα τα απεικονιζόμενα κτίρια είναι σεβαστά για την ιστορία που κουβαλούν και διατηρούν, όπως κατανοητή σε κάποιες περιπτώσεις η αδυναμία των ιδιοκτητών να τα διατηρήσουν ατόφια ή έστω ασφαλή. Ωστόσο αυτή η παραδοχή δεν τα καθιστά ακίνδυνα, ιδιαίτερα εκείνα που καθημερινά δίπλα τους περνούν μαθητές, πολίτες, επισκέπτες.
Σημ. 2: Θα έπρεπε πέρα, από τις επαρκείς, ελλιπείς ή ανύπαρκτες περιφράξεις να υπάρχει ειδική σήμανση που να προειδοποιεί τους διαβάτες και τους οδηγούς οχημάτων για την επικινδυνότητα ή την ασφάλεια.
Σημ. 3: Συχνά στο Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης η δημοτική παράταξη που πρόσκειται στο ΚΚΕ (Αλ. Βουνάσης και Αντ. Καλομοίρης) έχει θέσει το θέμα αντισεισμικής προστασίας για χώρους όπως σχολεία, νοσοκομεία, ιδρύματα και άλλα δημόσια κτίρια.
Ξεχωριστά κρασία στην Πελοπόννησο ανέδειξε ο φετινός τρύγος
Άνεργοι μένουν εργαζόμενοι του ΟΤΕ Λουτρακίου, θα κλείσουν και τα ΕΛΤΑ
Έρχεται ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Μάνη!