Το φθηνό νερό της Πάτρας και ο αγώνας της ΔΕΥΑΠ να μειώσει στο κόστος
ΠΑΤΡΑ. Το θέμα των τιμολογίων του νερού απασχολεί πολύ τους καταναλωτές και η εξόφληση των λογαριασμών είναι ένα ζήτημα πολιτών αλλά και των εκάστοτε ΔΕΥΑ. Το notospress.gr επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑ Πατρών, θέλοντας να αναζητήσει το δρόμο που ακολουθεί ο Δήμος για να πετύχει μειωμένα τιμολόγια νερού, την ίδια ώρα που φροντίζει να παρέχει νερό σε οικογένειες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα τέλη ύδρευσης. Ο κύριος Ανδρέας Παπανικήτας μας μίλησε για το φθηνό νερό της Πάτρας. «Το τιμολόγιο της ΔΕΥΑΠ και ιδιαίτερα στις μικρές καταναλώσεις είναι το φθηνότερο που υπάρχει στο σύνολο των ΔΕΥΑ. Επίσης παρόλη την χαμηλή τιμολόγηση, υπάρχουν περίπου 7.000 οικογένειες οι οποίες αδυνατούν να πληρώσουν το νερό και έχουν ενταχθεί στις προβλεπόμενες κοινωνικές ομάδες στις οποίες εμείς ή κάνουμε μεγάλη έκπτωση ή τους απαλλάσσουμε από τα τέλη ύδρευσης».
Την ίδια ώρα βασικός στόχος της ΔΕΥΑΠ είναι να φτάσει το αδιύλιστο νερό στην Πάτρα από το φράγμα Πείρου – Παραπείρου δωρεάν, να διυλίζεται από τα διυλιστήρια της ΔΕΥΑΠ και να διασφαλιστεί με αυτόν τον τρόπο επιπλέον μείωση της τιμής που φτάνει στον καταναλωτή.
«Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, πρέπει να παρέχετε άφθονο, καλής ποιότητας και σε πολύ χαμηλή τιμή», τονίζει ο κύριος Παπανικήτας. «Έτσι διαμορφώνεται η πολιτική μας απέναντι στον προτεινόμενο φορέα για τη διαχείριση του φράγματος Πείρου- Παραπείρου. Δηλαδή το νερό θα πρέπει να έρχεται στην Πάτρα, δωρεάν. Δεν μπορεί ένα έργο το οποίο έχει κοστίσει πάνω από 150 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία έχουνε πληρωθεί έμμεσα από τους πολίτες, να μετατρέπει το νερό σε εμπορεύσιμο προϊόν».
Το φράγμα Πείρου – Παραπείρου στην Αχαΐα και τα οφέλη της κοινωνίας της Αχαΐας έχουν συζητηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Η δημιουργία του φορέα διαχείρισης του έργου είναι επίσης μια μεγάλη συζήτηση. Η πρόταση της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν να δημιουργηθεί μια Ανώνυμη Εταιρία, ο Δήμος επιμένει η διαχείριση του έργου να γίνει Εθνικό Δημόσιο Οργανισμό Υδάτινων Πόρων, ο οποίος θα διαθέτει Περιφερειακά Παραρτήματα κατά υδατικά διαμερίσματα, όπως έχει αναφέρει χαρακτηριστικά στο παρελθόν ο Δήμαρχος της Πάτρας κύριος Κώστας Πελετίδης.
Ο κύριος Παπανικήτας μας εξηγεί: «Η πολιτική μας και η τοποθέτησή μας είναι ότι το φράγμα και το νερό από το φράγμα είναι αναγκαίο και πρέπει να υδροδοτεί τις περιοχές για τις οποίες προβλέπεται, αλλά δεν μπορεί να τιμολογείται από την εκάστοτε διοίκηση του φορέα, η οποία είναι με τη μορφή ΑΕ. Καταλαβαίνετε τις επιπτώσεις που θα έχει στο σύνολο των συμπολιτών μας, αλλά και στα νοικοκυριά που υποφέρουν σήμερα από τους μνημονικούς νόμους και των πολιτικών που ακολουθούνται. Οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις πιέζουν για τη δημιουργία του φορέα σήμερα. Αν υπήρχε ο φορέας σήμερα, πολλά από τα λειτουργικά κόστη, τα έξοδα του φορέα, θα είχαν επιβαρύνει τον Πατραϊκό λαό χωρίς να έχουμε ακόμα δυνατότητα ύδρευσης από το φράγμα. Προβλέπεται ότι θα έχουμε τη δυνατότητα ύδρευσης μετά από ένα, ενάμιση χρόνο σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργείου αλλά και του εργολάβου».
Η πορεία του νερού προς τη πόλη της Πάτρας, η ποιότητά του, αλλά και το πως αυτό θα επηρεάσει το πορτοφόλι των Δημοτών είναι το μέλημα του προέδρου της ΔΕΥΑΠ. «Το νερό θα διυλίζεται από τα διυλιστήρια της ΔΕΥΑΠ. Η παροχή νερού του φράγματος στην πόλη και στις άλλες περιοχές θα πρέπει να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και ο φορέας αυτός θα χρηματοδοτείται ανάλογα με τις ανάγκες που έχει, γιατί η λειτουργία του φράγματος είναι μια σύνθετη και απρόβλεπτη περίπτωση που δεν γνωρίζουμε το κόστος. Υπάρχει μια μελέτη του Πανεπιστημίου που αναφέρει ότι το κόστος λειτουργίας θα ανέρχεται περίπου στα 4 εκατομμύρια το χρόνο. Οπότε καταλαβαίνετε ότι αυτά θα αυξήσουν δυσανάλογα την τιμή του νερού που φτάνει στον καταναλωτή. Αν πετύχουμε να εξασφαλίσουμε ότι το νερό θα φτάνει στην Πάτρα δωρεάν, θα καταφέρουμε να μειώσουμε κι άλλο το τιμολόγιο του νερού αλλά και τα χρήματα αυτά που θα εξοικονομηθούν σε ένα ποσοστό θα μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να κατασκευαστούν έργα υποδομής ύδρευσης και αποχέτευσης τα οποία έχει ανάγκη η πόλη».
Το φράγμα Πείρου – Παραπείρου αφορά την υδροδότηση του Δήμου Πατρέων, του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, το Δήμο Ερυμάνθου και βέβαια τη βιομηχανική περιοχή Πατρών που έχει πολλές μονάδες και πολλά εργοστάσια που έχουν αυξημένες ανάγκες επάρκειας στην ποσότητα και την ποιότητα του νερού.
Το έργο δημοπρατήθηκε το 2005 και η κατασκευή του ξεκίνησε το 2006 από την Μηχανική Α.Ε. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιδέα κατασκευής αυτού του φράγματος προτάθηκε το 1963 από τον Γεώργιο Παπανδρέου. Η κατασκευή ξεκίνησε το 2006 και ολοκληρώθηκε μετά από 14 χρόνια.