ΑΡΕΟΠΟΛΗ. Πολλές αντιδράσεις έχει δημιουργήσει η παρουσία του Δημοσιογράφου Δ. Καμπουράκη στον εορτασμό της επετείου απελευθέρωσης της Μάνης. Συγκεκριμένα, στο πρόγραμμα του Δήμου αναφέρεται ότι τον πανηγυρικό λόγο της αυριανής ημέρας στην Πλατεία 17ης Μαρτίου 1821 θα εκφωνήσει ο Δημοσιογράφος –συγγραφέας Δημήτρης Καμπουράκης. Στην ευρύτερη περιοχή ωστόσο έχει ήδη δημιουργηθεί αντίλογος…

Η σχέση του Δημήτρη Καμπουράκη «περνά κρίση» από όταν ο Δημοσιογράφος εξέδωσε βιβλίο του με τίτλο «Μια σταγόνα Ιστορία, Αγγελικές και σατανικές μορφές στο τιμόνι των ανθρώπινων πληθυσμών» (Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ 2003). Διαβάστε παρακάτω μερικά μόνο αποσπάσματα όσων ο δημοσιογράφος που καλείται να εκφωνήσει τον πανηγυρικό της 17ης Μαρτίου στη Μάνη έχει στο παρελθόν γράψει και υπογράψει δημοσίως:

Η Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν ένα υπόδειγμα πολυεθνικού κράτους. (σελ. 363-365)

«παραδόπιστοι» Μανιάτες (σελ.395)

Ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης από το διπλανό Λιμένι, που είχε τον πύργο του, απαίτησε λύτρα για να επιτρέψει την εκφόρτωση. (σελ. 396-7)

Στις 17 του Μάρτη καταλαμβάνεται η Καλαμάτα από τον Πετρόμπεη (σελ. 397)

Σαν μπήκαν οι δικοί μας στην Τριπολιτσά, έσφαξαν οχτώ χιλιάδες γυναικόπαιδα. Όχι πολεμιστές ή άνδρες, αλλά γυναίκες και παιδιά. Τη διαταγή για τη γενική σφαγή έδωσαν ο Κολοκοτρώνης και η Μπουμπουλίνα παρακαλώ. Σφάξανε κι όλους τους Εβραίους. Το πλιάτσικο πήγε σύννεφο. Ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης έστειλε από την Τριπολιτσά στο σπίτι του στη Μάνη δύο καμήλες και είκοσι μουλάρια φορτωμένα με χρυσά και ασημένια λάφυρα. Σκότωσαν με την ψυχή τους, βίασαν Τουρκάλες μέχρι που βαρέθηκαν. (σελ. 397-400)

Ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης παίρνει τους Μανιάτες του και αποσύρεται στη Μάνη χολωμένος, επειδή ο Κολοκοτρώνης έχει ονομαστεί αρχιστράτηγος. (σελ. 404)

Τρεις ήταν οι μεγάλες στρατιωτικές προσωπικότητες της Επανάστασης. Ο Κολοκοτρώνης στο Μοριά, ο Ανδρούτσος στην Ανατολική Ρούμελη και ο Καραϊσκάκης στη Δυτική Ρούμελη. (σελ. 407)

Η στρατοκρατορική κοινωνία της Σπάρτης δεν άφησε σχεδόν τίποτα. Η γνώση μας περιορίζεται στον Καιάδα, που πετούσαν τα ανάπηρα παιδιά. (σελ. 56,57)

«Μέλανας ζωμός», ένα φρικτό ζουμί από ξίδι, αίμα και μικρά κομμάτια κρέας….διαβόητη ήταν επίσης η συνήθεια των Σπαρτιατών πριν τη μάχη να τρώνε ο καθένας κάμποσα κρεμμύδια και να πίνουν λίγο κρασί. Το έκαναν βέβαια για να ανεβάζουν την πίεση και την αδρεναλίνη τους, η μπόχα όμως που έβγαινε από τις σιδηρόφρακτες φάλαγγες τους θα πρέπει να ήταν φοβερή γιατί ήταν ξακουστή. Κάτι σαν αστικό λεωφορείο της Αθήνας το καλοκαίρι. (σελ. 231)

Κατόπιν αυτών, το κριτήριο επιλογής του Δ. Καμπουράκη για την επέτειο δεν είναι απολύτως σαφές και σίγουρα παρουσιάζει ενδιαφέρον το τι πρόκειται να πει ενώπιον των Μανιατών ανήμερα της επετείου απελευθέρωσής τους στην ομώνυμη της Πλατεία…