ΣΠΑΡΤΗ. Την Παρασκευή 7 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Εφοδιασμού Μεταφορών(ΚΕΕΜ) η τελετή εορτασμού με αφορμή τη συμπλήρωση 69 ετών από την ίδρυση του Κέντρου.

Στην ημερησία διαταγή του Κέντρου, ο Διοικητής Ταξίαρχος Δημήτριος Μακρής ανέφερε:

«Η Σημερινή ημέρα, αποτελεί λαμπρή εορτή για το ΚΕΕΜ με έντονο συμβολισμό και βαρύνουσα σημασία. Γιορτάζουμε τη γενέθλια ημέρα του. Τα 69 χρόνια από τη συγκρότησή του στις 16 Μαρ 1945 στην Αθήνα και τα 59 από την μετεγκατάσταση του στην παρούσα θέση, στο στρατόπεδο του Σχη Κωνσταντίνου Δαβάκη .

Όλα αυτά τα χρόνια το ΚΕΕΜ, αποδίδει στο Ελληνικό Στρατό, Αξιωματικούς, Έφεδρους Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς και Στρατιώτες, έτοιμους να αποδώσουν τα της ειδικότητας τους, στις μονάδες εκστρατείας του στρατού μας. Παράλληλα προσφέρει ένα τεράστιο σε μέγεθος και ποιότητα κοινωνικό έργο, στην τοπική κοινωνία, το οποίο αναγνωρίσθηκε και εκτιμήθηκε από τους πολίτες και το σύνολο της τοπικής κοινωνίας.

Άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό, ικανοί και εργατικοί Διοικητές Μονάδων, οργανωμένο επιτελείο, όπου διατηρώντας και συντηρώντας τις εγκαταστάσεις, τα υλικά και τα τεχνικά μέσα σε άριστη κατάσταση, και πάνω απ’ όλα, με υψηλό φρόνημα, ήθος, ειλικρινή διάθεση προσφοράς και συνεργασία Αξιωματικών, Υπαξιωματικών, Πολιτικού Προσωπικού, αλλά και των Οπλιτών Θητείας, είναι τα συστατικά στοιχεία της επιτυχίας, της αποστολής του Κέντρου μας.

Με την βοήθεια του Θεού, είμαι βέβαιος ότι το ΚΕΕΜ θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις και την αποστολή του έναντι της υπηρεσίας και της πολιτείας».

Με το πέρας της τελετής στο Ηρώο του Κέντρου, οι καλεσμένοι ξεναγήθηκαν, στην έκθεση οχημάτων και οπλομηχανημάτων, στο κινητό αρτοποιείο εκστρατείας, στα τεχνικά υλικά καυσίμων καθώς και σε ιστορική έκθεση φωτογραφίας και λοιπού αρχειακού υλικού.

Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους, ο Διευθυντής του Σώματος Εφοδιασμού Μεταφορών Υποστράτηγος κ. Γεώργιος Καζαμίας ως εκπρόσωπος του ΓΕΣ, o Υποστράτηγος κ. Σεραφείμ Χατζημιχαηλίδης Διοικητής της ΔΙΚΕ(IV ΜΠ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ), ο Αντιστράτηγος ε.α. κ. Νικόλαος Νικολόπουλος πρώην Διευθυντής του Σώματος Εφοδιασμού Μεταφορών και οι πρώην Διοικητές του ΚΕΕΜ Υποστράτηγος ε.α. κ. Νικόλαος Χατζηδάκης και ο Υποστράτηγος ε.α. κ. Χρήστος Μποτσιβάλης, καθώς και πολλοί εν αποστρατεία Αξιωματικοί του Στρατού Ξηράς.

Επίσης την τελετή τίμησαν η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κα Αδαμαντία Τζανετέα, ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Σταύρος Αργειτάκος, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Ηλίας Στρατηγάκος, ο διευθυντής Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας κ. Γεώργιος Παπαδάκος, η Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης κα Ευδοξία Παπαγεωργίου, ένστολη αντιπροσωπεία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Σπάρτης, οι Διοικητές των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Σπάρτης και Γυθείου, αντιπροσωπεία μαθητών του 3ου Γενικού Λυκείου Σπάρτης συνοδευόμενοι από τον Διευθυντή του Λυκείου κ. Κανακόπουλο και αντιπροσωπεία μαθητών του ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου «Πολυχρονάκου» συνοδευόμενοι από την κα Βάνα Πολυχρονάκου.

Ιστορική αναδρομή

Το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Εφοδιασμού και Μεταφορών, συστήθηκε με την υπ' αριθμό 12-241 διαταγή, της 1ης Μαρτίου 1945, του Υπουργείου Στρατιωτικών.

Συγκρότηση και αρχική Εγκατάσταση

Με την έκδοση της Δγης σύστασης, το ΚΕΕΜ εγκαταστάθηκε στην περιοχή της Καλλιθέας στην Αθήνα, και συγκεκριμένα στην τότε λειτουργούσα Σιβιτανείδιο Επαγγελματική Σχολή, με πρώτο διοικητή τον Σχη Παπαδάκη Πολυχρόνη.

Συγκροτήθηκε, με βάση το Βρετανικό σύστημα, αποτελούμενο από:

Τη Σχολή Αξιωματικών Εφοδιασμού, με ένα Λόχο Εφοδιασμού, στο χώρο της Σιβιτανειδίου Επαγγελματικής Σχολής και ένα Λόχο, με την ονομασία Λόχος Οδηγήσεως Συντηρήσεως με έδρα την Βούλα Αττικής.

Λόγω αυξημένων υποχρεώσεων, το 1946 οι Λόχοι του, αναπτύχθηκαν σε πτέρυγες και συγκεκριμένα, Πτέρυγα Εφοδιασμού και Πτέρυγα Μηχανοδήγησης.

Η Πτέρυγα Μηχανοδήγησης με την μετεγκατάσταση της από την Βούλα στη Γλυφάδα το ίδιο έτος, μετονομάστηκε σε ''Πτέρυγα Οδήγησης-Συντήρησης''.

Δύο χρόνια αργότερα, στις αρχές του 1948 λόγω έλλειψης χώρου, τα τμήματα του ΚΕΕΜ, που λειτουργούσαν στη Σιβιτανείδιο Σχολή, δηλαδή η ΣΑ και η πτέρυγα Εφοδιασμού, μεταστάθμευσαν στο υπάρχον τότε Στρατόπεδο του ΡΟΥΦ, ενώ η άλλη του πτέρυγα παρέμεινε στη Γλυφάδα.

Το επόμενο έτος 1949 και στις αρχές του, αναπτύχθηκαν στο ΚΕΕΜ, άλλες δύο (2) Πτέρυγες, με τις ονομασίες Πτέρυγα Διοικητικής Μερίμνης και Πτέρυγα Οδηγών Μηχανικών.

Επίσης τον Αύγουστο του ίδιου έτους , διαλύονται οι Σχολές Μαγείρων και Σιτιστών που υπάγονταν στην Ανωτέρα Στρατιωτική Διοίκηση Αττικής και Νήσων και τα τμήματα τους αποτέλεσαν την βάση της δημιουργίας της Σχολής Μαγείρων του ΚΕΕΜ, η δε Σχολή Σιτιστών υπάχθηκε στη Πτέρυγα Διοικητικής Μέριμνας αυτού.

Έτσι με το τέλος του 1949, το ΚΕΕΜ διέθετε τις παρακάτω Μονάδες:

• Σχολή Αξιωματικών.

• Πτέρυγα Εφοδιασμού.

• Πτέρυγα Οδήγησης-Συντήρησης, που πήρε το όνομα Μηχανοδήγησης.

• Πτέρυγα Οδηγών Μηχανικών

• Πτέρυγα Διοικητικής Μερίμνης και την,

• Σχολή Μαγείρων.

Το 1950 με απόφαση του τότε Υπουργείου Στρατιωτικών, όλες τις Μονάδες του ΚΕΕΜ συγχωνεύτηκαν και αποτέλεσαν:

• τη Σχολή Αξιωματικών και

• τα Τάγματα Εκπαιδεύσεως.

Μεταστάθμευση του ΚΕΕΜ

Τον Μάιο του 1950, λόγω μη εξυπηρέτησης του χώρου που ήταν εγκατεστημένο, αποφασίσθηκε η μεταστάθμευση του σε αναγνωρισθέντα χώρο στην περιοχή του Ναυπλίου, αλλά λίγο αργότερα ανακλήθηκε η σχετική Διαταγή επ' αόριστον.

Τελικά τον Μάρτιο του 1955, αποφασίσθηκε η μεταστάθμευση του, όχι όμως στην αρχικά επιλεγείσα περιοχή Ναυπλίου, αλλά στο Νομό Λακωνίας, όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα, εκτός της Σχολής Αξιωματικών η οποία είχε παραμείνει στο ΡΟΥΦ μέχρι το 1956, οπότε και αυτή μεταστάθμευσε στην παρούσα θέση. Με πρώτο διοικητή το 1955 τον Ταξίαρχο Χριστάκο Πιέρρο.

Αρχικά, το προσωπικό του ΚΕΕΜ, τόσο στο Στρατόπεδο Ξηροκαμπίου, όσο και στο Στρατόπεδο του Γυθείου διέμενε σε σκηνές, μέχρις ότου κατασκευάστηκαν τα πρώτα ΤΟΛΛ και σιγά-σιγά τα υπάρχοντα κτίρια Λόχων και οι εγκαταστάσεις Διοικητικής Μέριμνας, παίρνοντας τη σημερινή τελική τους μορφή.

Το Έμβλημα του ΚΕΕΜ

Το έμβλημα του Κέντρου αποτελείται από ένα τροχό και ζεύγος φτερών, που συμβολίζουν τις Μεταφορές, ενώ ο Εφοδιασμός συμβολίζεται με το ζωοφόρο κέρας της Αμάλθειας (της τροφού του Δία), από το γνωστό μύθο της αρχαιότητας και δηλώνει την αφθονία των αγαθών, την τύχη και γενικά την ανθρώπινη μακαριότητα. Το «Χρόνου Φείδου» σημαίνει «μη σπαταλάς το χρόνο σου» και είναι απόφθεγμα ενός εκ των επτά σοφών της Αρχαίας Ελλάδας του Χείλωνος του Λακεδαιμονίου.

Λειτουργία του ΚΕΕΜ ως Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης

Από τις 26 Σεπ 2008, στο Κέντρο λειτουργεί «Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης», που πιστοποιήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, υπό τον διακριτικό τίτλο ΚΕΕΜ/ΚΕΚ, με αριθμό πιστοποίησης 7716 του 2008.

Το ΚΕΕΜ ως ΚΕΚ, παρέχει αρχική ή και συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση στους Οπλίτες Θητείας, κυρίως για τα Επαγγέλματα που χαρακτηρίζονται ως τεχνικά και μεταφορών, όπως είναι του Μάγειρα και Αρτοποιού.

Η αρχική ή και η συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση στις Ένοπλες Δυνάμεις, αποτελεί μία διαρκή διαδικασία, που έχει σκοπό να διασφαλίσει ότι οι γνώσεις και δεξιότητες του στρατεύσιμου οπλίτη, όπως Μάγειρα ή Αρτοποιού, προσαρμόζονται συνεχώς και ανταποκρίνονται στις εξελισσόμενες απαιτήσεις της ειδικότητάς του στο Στρατό με απώτερο σκοπό, εάν ο ίδιος επιθυμεί, την απορρόφησή του στην αγορά εργασίας ως ιδιώτης.

Από την έναρξη λειτουργίας του ΚΕΕΜ ως ΚΕΚ, στο κέντρο έχουν εκπαιδευτεί 16.436 οπλίτες.

Ονομασία των Στρατοπέδων του

Το ΚΕΕΜ εδρεύει σε δύο (2) κύρια Στρατόπεδα, το Στρατόπεδο ‘’Σχη Κωναντίνου Δαβάκη’’ και το Στρατόπεδο ‘’Τχη Παναγιώτη Μαντούβαλου’’. Η ονομασία των δύο (2) Στρατοπέδων, εγκρίθηκε και κοινοποιήθηκε με την από 19 Μαρ 1976 Δγη του τότε Αρχηγείου Στρατού.

Στρατόπεδο ‘’Σχη Κωνσταντίνου Δαβάκη’’ :

Η ονομασία δόθηκε προς τιμήν του Σχη Κωνσταντίνου Δαβάκη ‘’Ήρωα της Πίνδου και του έπους 1940’’, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο στις 21 lαv 1943, κοντά στο νησί Σάσωνα της Αλβανίας κατά τον τορπιλισμό του Ιταλικού πλοίου ‘’Πόλη της Γένοβας’’, το οποίο τον μετέφερε στην Ιταλία ως όμηρο.

Ο Σχης Κωνσταντίνος Δαβάκης, γεννήθηκε στα Κεχριάνικα Λακωνίας το έτος 1897.

Στρατόπεδο ‘’Τχη Παναγιώτη Μαντούβαλου’’ :

Η ονομασία του Στρατοπέδου δόθηκε προς τιμή του Τχη Παναγιώτη Μαντούβαλου, ο οποίος φονεύθηκε μαχόμενος στις 17 Νοε 1940, κατά τη μάχη στο όρος Μοράβα. Το πτώμα του Τχη Παναγιώτη Μαντούβαλου δεν έχει ανευρεθεί.

Ο Τχης Παναγιώτης Μαντούβαλος, γεννήθηκε στους Μπουλαριούς Οιτύλου.

Το ΚΕΕΜ στην παρούσα θέση, με την πάροδο του χρόνου, πήρε την σημερινή τελική του οργάνωση ,ως μονάδα Εφοδιασμού Μεταφορών ,διοικητικά και οικονομικά ανεξάρτητη, ισότιμη με Ταξιαρχία, αποτελούμενη:

α. Από την Διοίκηση και το Επιτελείο.

β. Την Διεύθυνση Διοικητικής Μέριμνας και το Λόχο Διοικήσεως.

γ. Τη Σχολή Αξιωματικών.

δ. Το 1ο Τάγμα: ως Ειδικό Κέντρο εκπαιδεύσεως Οπλιτών ειδικότητας, Υπαξιωματικού Κινήσεως, Οδηγού Αυτοκινήτου και Αρτοποιού.

ε. Το 2° Τάγμα: ως Κέντρο Εκπαιδεύσεως Νεοσύλλεκτων Οπλιτών.

στ. Το 3° Τάγμα: ως Ειδικό Κέντρο εκπαιδεύσεως Οπλιτών ειδικότητας Μάγειρα, όλων των Όπλων και Σωμάτων του Στρατού.