ΕΛΛΑΔΑ. Ευεργετικές ήταν για τη φετινή παραγωγή ελαιολάδου κάποιες από τις πρόσφατες βροχές που έπεσαν σε πολλές περιοχές της χώρας, αφού μετά την παρατεταμένη λειψυδρία του καλοκαιριού οι καρποί στα δέντρα είχαν αρχίσει να εμφανίζουν σημάδια συρρίκνωσης.

Την ίδια στιγμή, οι πράξεις που γίνονται για τα ελάχιστα αποθέματα κυμαίνονται πέριξ των 7 ευρώ/κιλό, ενώ γρίφος παραμένει η ισπανική παραγωγή που αναμένεται να κυμανθεί κοντά στον 1 εκατ. τόνο. Ωστόσο, ακόμα κανείς δεν ξέρει αν θα ξεπεράσει αυτό το ψυχολογικό όριο που θα καθορίσει τις τιμές παραγωγού και στις υπόλοιπες ελαιοπαραγωγικές χώρες.

Στους 50.000 τόνους οι εκτιμήσεις για τη Μεσσηνία

«Οι εκτιμήσεις μας για τη φετινή παραγωγή είναι στους 50.000 τόνους, όταν μια καλή χρονιά στη Μεσσηνία φτάνει τους 70.000 τόνους. Το ζήτημα που πρέπει να δούμε είναι αυτό της ποιότητας λόγω της λειψυδρίας, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει την περιεκτικότητα του ελαιολάδου. Επίσης, θα πρέπει να πούμε ότι τα δέντρα δεν ταλαιπωρήθηκαν από προσβολές εντόμων, οπότε όλα κύλησαν ομαλά σε αυτό το θέμα. Το τελευταίο διάστημα, σημειώθηκαν κάποιες μικρές χαλαζοπτώσεις (στην Ανατολική Πυλία), αλλά τα φαινόμενα ήταν περιορισμένα και δεν επηρεάζουν τη γενική εικόνα της καλλιέργειας», αναφέρει στην «Ύπαιθρος Χώρα» ο Γιάννης Πάζιος, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Ένωσης Μεσσηνίας.Και προσθέτει: «Σε ό,τι έχει να κάνει με τις, τιμές τα αποθέματα αυτό το διάστημα πωλούνται στα 7 ευρώ. Αν και ακόμα είναι πολύ νωρίς για εκτιμήσεις, θεωρώ ότι το νέο λάδι φέτος θα ξεκινήσει κοντά στα 6,50 ευρώ/κιλό. Όλα, ωστόσο, θα εξαρτηθούν από την παραγωγή της Ισπανίας. Αν η χώρα πέσει κάτω από το ψυχολογικό φράγμα του 1 εκατ. τόνων, τότε τα πράγματα θα είναι θετικά για την πορεία της τιμής στην Ελλάδα. Στην αντίθετη περίπτωση που η ισπανική παραγωγή ξεπεράσει αυτό το όριο, θα λειτουργήσει εξισορροπητικά».

«Η ελιά είναι ένα δέντρο που διορθώνει αν βρέξει, οπότε έχουμε ελπίδες πως τα πράγματα θα είναι καλά για την παραγωγή», λέει στην «Ύπαιθρος Χώρα» ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παραγωγών του ΑΣ Κάτω Ασιτών, Α΄αντιπρόεδρος ΣΑΣΟΕΕ και μέλος του ΔΣ της Ένωσης Ηρακλείου

Από την πλευρά του ο Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος της Ομάδας παραγωγών Νηλέας, σημειώνει στην «ΥΧ» ότι «το προηγούμενο διάστημα είχαμε μια βροχόπτωση, αλλά πολύ περιορισμένη στην περιοχή μας (σ.σ. Δυτική Μεσσηνία), με αποτέλεσμα να μη βοηθηθούν οι ελαιώνες μας όσο θα θέλαμε. Τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει φέτος η ξηρασία είναι πολύ σοβαρά, με αποτέλεσμα οι καρποί της ελιάς να είναι συρρικνωμένοι και μικροί.

Έχουμε εναποθέσει όλες τις ελπίδες στον καιρό. Αν ο καιρός φέτος ήταν καλός, θα είχαμε μια καλή παραγωγή, αλλά πλέον δεν ξέρουμε ποια θα είναι η κατάληξη μέχρι και το τέλος του μήνα, που ξεκινάει η συγκομιδή της πρώιμης Μαυρελιάς. Όσον αφορά τις τιμές, αυτές κυμαίνονται στα 7,20-7,30 ευρώ το κιλό, ενώ είμαστε αισιόδοξοι ότι θα πουληθούν τελικά όλα τα λάδια που έχουμε αποθηκευμένα».

Στοιχεία για την πορεία της καλλιέργειας λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη της συγκομιδής δίνει, μιλώντας στην «ΥΧ» ο Μιχάλης Καμπιτάκης, ελαιοπαραγωγός, πρόεδρος της Οργάνωσης Παραγωγών του ΑΣ Κάτω Ασιτών, Α’ αντιπρόεδρος ΣΑΣΟΕΕ και μέλος του ΔΣ της Ένωσης Ηρακλείου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι τιμές, σε αυτήν τη φάση, είναι γύρω στα 7 ευρώ/κιλό στον παραγωγό χωρίς ΦΠΑ, ενώ έχει αρχίσει να αναζωπυρώνεται και το ενδιαφέρον για τα αποθέματα που είχαμε. Όσον αφορά την παραγωγή, το θετικό είναι ότι τις προηγούμενες ημέρες, με την κακοκαιρία που σημειώθηκε, έβρεξε (ύψος βροχής 50-120 χιλιοστά) σχεδόν σε όλο το νησί από την Ιεράπετρα μέχρι τα Χανιά. Η ελιά είναι ένα δέντρο που διορθώνει αν βρέξει, οπότε έχουμε ελπίδες πως τα πράγματα θα είναι καλά για την παραγωγή μας. Δεν θα έχουμε μια τοπ βεντέμα, αλλά σίγουρα θα είναι μέτρια προς καλή η κατάσταση».

Εξαντλούνται τα ιταλικά αποθέματα

Τα ιταλικά αποθέματα ελαιολάδου εξαντλούνται. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ιταλικού υπουργείου Γεωργίας, τα συνολικά αποθέματα λαδιού (συμπεριλαμβανομένων του έξτρα παρθένου, παρθένου, ελαιόλαδου, λαμπάντε και ραφιναρισμένου) ανήλθαν σε 137.446 τόνους στις 31 Ιουλίου, με 118.931 τόνους χύμα και 18.516 τόνους συσκευασμένους.

Το γνωστό ισπανικό περιοδικό Olimerca, που εξειδικεύεται στο ελαιόλαδο, αναφέρει ότι, με βάση τα ποσοστά κατανάλωσης της Ιταλίας, για να διατηρηθεί ένα ελάχιστο επίπεδο αποθεμάτων έως τις 31 Οκτωβρίου (σ.σ. πριν ξεκινήσει η συγκομιδή της ελιάς), οι Ιταλοί παραγωγοί θα πρέπει να εισαγάγουν πάνω από 100.000 τόνους έξτρα παρθένου ελαιολάδου και περίπου 15.000 τόνους λαμπάντε/εξευγενισμένο λάδι. Τουλάχιστον το 70% αυτών των εισαγωγών πρέπει να προέρχονται από την Ισπανία, ασκώντας πίεση στην ισπανική αγορά τις επόμενες εβδομάδες λόγω της ιταλικής ζήτησης.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις