Το Πάσχα είναι μία από τις σημαντικότερες γιορτές της χώρας, και σε πολλά νησιά το Πάσχα γιορτάζεται με ξεχωριστά έθιμα. Έτσι, τα όμορφα ελληνικά νησιά δεν είναι μόνο ένας εξαιρετικός προορισμός για το καλοκαίρι. Σε αυτό το άρθρο θα αναφέρουμε σε 5 από αυτά τα νησιά, που με τα ξεχωριστά τους έθιμα προσελκύουν ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο. Κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι άνθρωποι επισκέπτονται την Κέρκυρα για να δουν από κοντά τη ρίψη των κανατιών. Το ίδιο συμβαίνει και με τον ρουκετοπόλεμο της Χίου ή με την είσοδο του επιταφίου στη θάλασσα στην Τήνο.

Κέρκυρα

Το Πάσχα στη Κέρκυρα είναι μια μοναδική εμπειρία. Κατά την Μεγάλη Εβδομάδα, τα στενά, πλακόστρωτα δρομάκια του κέντρου φωτίζονται από μωβ φανάρια. Την Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά των επιταφίων συνοδεύεται από τις φιλαρμονικές του νησιού που παρελαύνουν και παίζουν πένθιμα εμβατήρια. Η περιφορά ξεκινάει στις 4 το μεσημέρι και τελειώνει στις 12 το βράδυ. Ταυτόχρονα με τις μπάντες, υπάρχουν και χορωδίες που ψάλλουν ύμνους. Το μεγάλο έθιμο γίνεται το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου. Στις 11 το πρωι, στην κεντρική πλατεία του νησιού, γίνεται η ρίψη των μπότηδων, μεγάλων κανατιών, από τα μπαλκόνια των σπιτιών της πλατείας. Στη συνέχεια οι φιλαρμονικές βγαίνουν στον δρόμο παίζοντας χαρμόσυνα εμβατήρια αυτή τη φορά.

Χίος

Η Χίος είναι ένα ιδανικό νησί για το Πάσχα, χάρη στο ξεχωριστό έθιμο του ρουκετοπόλεμου στο Βροντάδο. Πρόκειται για ένα φαντασμαγορικό έθιμο, με ρίζες από την Τουρκοκρατία. Το βράδυ της Ανάστασης, δύο ομάδες βρίσκονται σε δύο αντικριστές εκκλησίες, την Παναγία Ερειθιανή και τον Άγιο Μάρκο. Η κάθε ομάδα εκτοξεύει βεγγαλικά προς την απέναντι εκκλησία. Μπορείτε να παρακολουθήσετε το θέαμα από απόσταση, από την Ιερά Μονή Αγίου Μακαρίου, πάνω από το χωριό Βροντάδο. Επίσης στο χωριό Μεστά, μετά την Ανάσταση γίνεται η καύση του ομοιώματος του Ιούδα.

Άνδρος

Το Πάσχα στην Άνδρο συνεπάγεται με το έθιμο των μάσκουλων. Τα μάσκουλα είναι κανόνια που αφού γεμίσουν με πυρίτιδα, εκπυρσοκροτούν προς τον ουρανό. Υπάρχουν μάσκουλα σε πολλά χωριά και πλατείες. Ωστόσο, το πιο διαδεδομένο βρίσκεται στην πλατεία Αφανούς Ναύτη, όπου το σκάσιμό του γίνεται το πρωί της Κυριακής. Ένα ακόμα δημοφιλές σκάσιμο γίνεται στο όμορφο και γραφικό χωριό Στενιές το πρωί της Κυριακής, μετά την περιφορά των εικόνων. Σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ελλάδα, που την Κυριακή του Πάσχα, σουβλίζει αρνί, στην Άνδρο υπάρχει ένα διαφορετικό μαγειρικό έθιμο, ο Λαμπριάτης. Πρόκειται για αρνί που σιγο μαγειρεύεται σε ξυλόφουρνο για 8 με 10 ώρες.

Τήνος

Η Τήνος είναι ξακουστή για τις εκκλησίες της και το αίσθημα θρησκευτικής κατάνυξης που προσφέρει. Κατά τη διάρκεια του Πάσχα, και συγκεκριμένα την Μεγάλη Παρασκευή, υπάρχουν έξι επιτάφιοι. Ο πιο εντυπωσιακός είναι αυτός του Αγίου Νικόλα. Συνοδευόμενος από φλογισμένους πυρσούς, ο επιτάφιος κατευθύνεται και μπαίνει μέσα στη θάλασσα. Το μαγευτικό τοπίο της Τήνου την Άνοιξη σας δίνει τη δυνατότητα να εξερευνήσετε πολλά μικρά μαγευτικά χωριά και να γευτείτε την τοπική κουζίνα. Όλα αυτά, χωρίς τον συνωστισμό του Καλοκαιριού. Σίγουρα η Τήνος είναι ένα ιδανικό νησί για διακοπές το Πάσχα, με ξεχωριστά έθιμα.

Πάρος

Ένα θεατρικό έθιμο λαμβάνει χώρα στην Πάρο το Πάσχα. Αυτό είναι η αναπαράσταση της ζωής και των παθών του Χριστού. Το έθιμο γίνεται την Μεγάλη Παρασκευή και συνοδεύει τον επιτάφιο της Μάρπησσας. Σε αυτές τις ιδιαίτερες αναπαραστάσεις συμμετέχουν συνήθως τα παιδιά του χωριού, και ενσαρκώνουν τον Μυστικό Δείπνο, την ανάβαση στον Γολγοθά, την Σταύρωση του Ιησού και άλλες σκηνές από την Καινή Διαθήκη. Δεν πρόκειται για ένα θορυβώδες έθιμο, όπως σε πολλά άλλα νησιά, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι λιγότερο εντυπωσιακό.

Το Πάσχα αποτελεί την ιδανική περίοδο για να ανακαλύψεις τη μαγεία των ελληνικών νησιών, να ζήσεις τις παραδόσεις τους και να απολαύσεις την αέναη ομορφιά της φύσης. Μην αφήνεις την ευκαιρία να πάει χαμένη! Κλείσε τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια με ευκολία και ταχύτητα μέσω της Greek Trip και ετοιμάσου για ένα αξέχαστο Πάσχα στα ελληνικά νησιά!

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις