ΕΛΛΑΔΑ. Καθώς η γιορτή του Aγίου Γεωργίου αποτελεί κινητή εορτή, εύλογο είναι το ερώτημα πότε θα εορταστεί φέτος ο Άγιος Γεώργιος, πριν ή μετά το Πάσχα.

Κανονικά η ημέρα γιορτής του Αγίου Γεωργίου είναι στις 23 Απριλίου, ωστόσο αυτή μετακινείται ανάλογα με το πότε πέφτει το Πάσχα κάθε χρονιά. Δεδομένου ότι τα τροπάρια που ακούγονται στον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου έχουν μέσα αναστάσιμα λόγια, δεν μπορεί η τίμηση της μνήμης του ορθόδοξου αγίου να γίνει πριν το Πάσχα. Έτσι όταν 23 Απριλίου πέφτει πριν το Πάσχα, η γιορτή μεταφέρεται.

Για το 2024, δεδομένου ότι το Πάσχα είναι στις 5 Μαΐου, ο εορτασμός του Αγίου Γεωργίου θα γίνει στις 6 Μαΐου την Δευτέρα του Πάσχα.

Το θαύμα του Αγίου Γεωργίου

Τα αποδοθέντα στον Άγιο Γεώργιο θαύματα είναι πάμπολλα, μερικά από τα οποία παράδοξα και παράλογα. Το πλέον δημοφιλέστερο θαύμα του είναι η Δρακοκτονία, που προϋπήρχε όμως ως μύθος.

Σύμφωνα με την παράδοση, στα περίχωρα της Κυρήνης, περιοχή της σημερινής Λιβύης, υπήρχε ένας τρομερός δράκος που παραφύλαγε σε μια λίμνη και εμπόδιζε την ύδρευση του χωριού, ενώ κατέτρωγε τους περαστικούς. Για να εξευμενίσουν τον δράκο, οι χωρικοί του έστελναν κάθε μέρα ως τροφή από ένα παιδί, το οποίο επέλεγαν δια κλήρου. Ο Θεός τους λυπήθηκε κι έστειλε τον Άγιο Γεώργιο για να εξολοθρεύσει τον δράκο, την ημέρα που ήταν έτοιμος να καταβροχθίσει την όμορφη μοναχοκόρη του τοπικού άρχοντα.

Ο Άγιος, μετά από φοβερή μονομαχία με τον δράκο, τον σκότωσε κι έσωσε την ωραία κόρη. Τότε, ο πατέρας της, αλλά και όλο το χωριό που ήταν ειδωλολάτρες, βαπτίστηκαν Χριστιανοί. Το θαύμα αυτό αποδίδεται στην επιβίωση πανάρχαιων μύθων από ολόκληρο τον κόσμο σύμφωνα με τους οποίους δαίμονες και τερατώδη κτήνη καραδοκούν σε υδάτινες πηγές εμποδίζοντας τους κατοίκους να προμηθευτούν νερό, εάν οι τελευταίοι δεν επιτελέσουν πρώτα μία ανθρωποθυσία για χάρη του.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις