ΕΛΛΑΔΑ. Η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα με χριστιανική ορθόδοξη πλειοψηφία που νομιμοποίησε τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, γράφουν διεθνή ΜΜΕ μετά τη χθεσινή ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής. Τα ζευγάρια του ιδίου φύλου θα μπορούν πλέον να υιοθετούν νόμιμα παιδιά μετά την ψηφοφορία της Πέμπτης στο κοινοβούλιο με ψήφους 176-76, σημειώνει το βρετανικό BBC. Το ίδιο δημοσίευμα σημειώνει πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι ο νέος νόμος θα καταργήσει «με τόλμη μια σοβαρή ανισότητα».

«Αλλά έχει διχάσει τη χώρα, με τη σθεναρή αντίσταση να καθοδηγείται από την ισχυρή Ορθόδοξη Εκκλησία. Οι υποστηρικτές της πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα. Πολλοί ανάρτησαν πανό, κράτησαν σταυρούς, διάβασαν προσευχές και τραγούδησαν αποσπάσματα από τη Βίβλο στην πλατεία Συντάγματος της πρωτεύουσας. Ο επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, δήλωσε ότι το μέτρο θα “αλλοιώσει την κοινωνική συνοχή της πατρίδας”.

Το νομοσχέδιο χρειαζόταν απλή πλειοψηφία για να περάσει από το 300μελές κοινοβούλιο.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε υπερασπιστεί το νομοσχέδιο, αλλά χρειαζόταν τη στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης για να το περάσει από τη γραμμή, με δεκάδες βουλευτές του κεντροδεξιού κυβερνώντος κόμματός του να αντιτίθενται», τονίζει το BBC.

To πρακτορείο Associated Press κάνει λόγο για πρωτοφανή εξέλιξη στα χρονικά ορθόδοξης χριστιανικής χώρας: «Το ελληνικό κοινοβούλιο πρόκειται να ψηφίσει την Πέμπτη για τη νομιμοποίηση του πολιτικού γάμου μεταξύ ομοφύλων, για πρώτη φορά σε ορθόδοξη χριστιανική χώρα και παρά την αντίθεση της ισχυρής ελληνικής Εκκλησίας», σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Η γαλλική εφημερίδα Libération μιλά για «ένα βήμα προς τα εμπρός που έγινε από το συντηρητικό κόμμα το οποίο βρίσκεται στην εξουσία».

«Ο πρωθυπουργός είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κερδίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, καθώς πολλά κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ανακοινώσει ότι θα ψηφίσουν υπέρ του νομοσχεδίου», σημειώνεται στο άρθρο.

Οι New York Times έχουν δημοσίευμα με τίτλο «Η Ελλάδα γίνεται η πρώτη ορθόδοξη χώρα που θα επιτρέψει τον γάμο μεταξύ ομοφύλων».

«Αν και η Ελλάδα έγινε η 16η χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που επιτρέπει τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, είναι η πρώτη ορθόδοξη χριστιανική χώρα που ψηφίζει έναν τέτοιο νόμο», αναφέρεται.

«Η χώρα επέκτεινε το σύμφωνο συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια το 2015, αλλά τότε σταμάτησε να επεκτείνει τα ίσα γονικά δικαιώματα», συμπληρώνει.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις