ΕΛΛΑΔΑ. Tον Μάρτιο αναμένεται να ξεκινήσουν τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή στα δημόσια νοσοκομεία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας. Ήδη είναι έτοιμη η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με όλες τις λεπτομέρειες και θα προωθηθεί τις επόμενες ημέρες. Η απόφαση θα προσδιορίζει με κάθε λεπτομέρεια πώς θα λειτουργούν τα απογευματινά χειρουργεία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας τα οποία θα είναι με πληρωμή από χρήματα των ασθενών. Μάλιστα η ΚΥΑ θα περιλαμβάνει και τις δαπάνες που θα καταβάλουν οι ασθενείς συμμετέχοντας με 30% στο κόστος, ενώ το υπόλοιπο θα καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι προγραμματισμένη για σήμερα μια ευρεία σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας με τη συμμετοχή κυβερνητικών στελεχών. Σε αυτήν θα αποφασιστεί το τελικό «σχήμα» των αμοιβών για τα απογευματινά χειρουργεία, καθώς τις επόμενες ημέρες αναμένεται Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των Υπουργείων Υγείας και Οικονομικών, η οποία θα δώσει ουσιαστικά και το σήμα εκκίνησης των απογευματινών χειρουργείων. Σημειώνεται ότι μέσα στον Φεβρουάριο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία και η ενιαία ψηφιακή λίστα χειρουργείων, που αποτελεί τομή για τη λειτουργία όλων των χειρουργείων.

Έντονες αντιδράσεις των Ιατρικών Συνδικαλιστικών Οργάνων για το νομοσχέδιο

Η απόφαση του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη να εφαρμόσει επεμβάσεις με ιδιωτικές δαπάνες τα απογεύματα στα δημόσια νοσοκομεία, προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις ενώ κάθετα αντίθετοι εμφανίζονται οι συνδικαλιστές γιατροί τόσο της Ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών όσο και της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις