ΕΛΛΑΔΑ. Στοιχεία για το κόστος της αγροτικής γης σε ολόκληρη της επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημοσίευσε η Eurostat, με την Ελλάδα να σημειώνει την τέταρτη υψηλότερη κορυφή στα περίπου 6.000 ευρώ το στρέμμα μετά τα Κανάρια νησιά, την Ολλανδία και την Ιταλία, διατηρώντας όμως μέση αξία ανά στρέμμα αγροτικής γης στα 1.220 ευρώ το στρέμμα.

Ανά περιφέρεια, το κόστος αγροτικής γης στην Ελλάδα ξεκινά από 7.700 ευρώ το στρέμμα στα περίχωρα της Αττικής, με τη Δυτική Μακεδονία να διαμορφώνει τις χαμηλότερες τιμές στα 624 ευρώ το στρέμμα. Να σημειωθεί ότι η τάση στη χώρα είναι γενικά πτωτική, με τη εθνική μέση τιμή το 2011 να διαμορφώνεται στα 1.539 ευρώ το στρέμμα, έναντι των 1.220 που είναι σήμερα. Μετά την Αττική τις υψηλότερες τιμές στην αξία της αγροτικής γης διαμορφώνουν τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου με 5.566 ευρώ το στρέμμα. Ακολουθούν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου με 3.793 ευρώ το στρέμμα.

Τέταρτη σε αξία αγροτικής γης έρχεται η περιφέρεια της Κρήτης με 2.348 ευρώ το στρέμμα και ακολουθεί η Πελοπόννησος με 2.282 ευρώ το στρέμμα. Η Στερεά Ελλάδα, με 2.043 ευρώ το στρέμμα αξία αγροτικής γης, έρχεται στην έκτη θέση.

Στην έβδομη και την όγδοη θέση βρίσκονται η Ήπειρος και η Δυτική Ελλάδα με την αγροτική γη να διαμορφώνεται στα 1.934 και 1.632 ευρώ το στρέμμα. Ακολουθεί η Θεσσαλία με 1.286 ευρώ το στρέμμα και η Κεντρική Μακεδονία με 1.018 ευρώ το στρέμμα. Σε τριψήφια νούμερα βρίσκονται τα Ιόνια Νησιά με μέση τιμή στα 903 ευρώ το στρέμμα, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με 785 ευρώ το στρέμμα, ενώ τη πιο φθηνή αγροτική γη καταγράφει όπως σημειώθηκε Δυτική Μακεδονία με 624 ευρώ το στρέμμα.

Μεταξύ των κρατών-μελών, η Ολλανδία κατέγραψε την υψηλότερη τιμή αγοράς για ένα εκτάριο καλλιεργήσιμης γης στην ΕΕ (κατά μέσο όρο 69.632 ευρώ το 2019). Η τιμή της καλλιεργήσιμης γης σε κάθε περιοχή της Ολλανδίας ήταν πάνω από όλους τους άλλους διαθέσιμους εθνικούς μέσους όρους στην ΕΕ.

Ωστόσο, μεταξύ των περιοχών της ΕΕ για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι υψηλότερες τιμές για καλλιεργήσιμη γη ήταν στην ισπανική περιοχή των Καναρίων Νήσων (κατά μέσο όρο 120.477 ευρώ ανά εκτάριο το 2020). Η καλλιεργήσιμη γη ήταν η φθηνότερη στην Κροατία, με ένα εκτάριο να κοστίζει κατά μέσο όρο 3.440 ευρώ το 2020. Σε περιφερειακό επίπεδο, ένα εκτάριο καλλιεργήσιμης γης κοστίζει λιγότερο στη νοτιοδυτική περιοχή (Γιουγκοζαπάντεν) της Βουλγαρίας (κατά μέσο όρο 2.051 ευρώ). Αυτές οι πληροφορίες προέρχονται από στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η Eurostat.

Το επίπεδο των τιμών της γης εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, είτε είναι εθνικοί (νόμοι), περιφερειακοί (κλίμα, εγγύτητα σε δίκτυα) και τοπικοί παράγοντες παραγωγικότητας (ποιότητα εδάφους, κλίση, αποστράγγιση κ.λπ.) καθώς και από τις δυνάμεις της αγοράς προσφορά και ζήτηση (συμπεριλαμβανομένης της επιρροής των κανόνων ξένης ιδιοκτησίας). Σε όλες τις περιφέρειες της ΕΕ για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, η αγορά καλλιεργήσιμης γης ήταν πιο ακριβή από την αγορά μόνιμων λιβαδιών (έως και 20 φορές ακριβότερη στα ελληνικά νησιά του Βορείου Αιγαίου και στην ισπανική περιοχή της Μούρθια). Ομοίως, η αγορά αρδεύσιμης αρόσιμης γης ήταν πιο ακριβή από τη μη αρδευόμενη αρόσιμη γης σε όλες σχεδόν τις περιοχές (ήταν σχεδόν έξι φορές πιο ακριβή στην ισπανική περιοχή της Μούρθια).

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις